Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi kan inte bara vända bort ansiktet"

Tack vare föreningen EUM får några av EU-migranterna som finns i Nyköping hjälp. I Röda villan får de tak över huvudet över natten. På bilden syns Lilica Budi, 44, från Rumänien, den pensionerade läraren Christel Flinkenberg, som sitter i EUM:s styrelse och Alexandru Budi, 22, Lilicas son.
Foto: Anna-Karin Nilsson

NYKÖPING. På en uppblåsbar madrass i ett rött hus i Nyköping sitter Lilica Budi, 44, och kramar om Christel Flinkenberg, 65.

Människor över hela Sverige engagerar sig för de fattiga människor från främst Rumänien och Bulgarien som kommer till Sverige för att tigga ihop till något bättre än det de har.

I Nyköping innebär det tak över huvudet i några månader för några som inte har det.

Så öppnar svenska folket sina hjärtan

1 ANEBY: Svenska kyrkan och nätverk driver integrationscentrum.

2 ARBOGA: Arbogabygdens församling har öppnat språkcafé.

3 BORÅS: Kyrkor ordnar soppservering, tolkad information, andakt och dusch.

4 ENÅNGER-NJUTÅNGER: Undervisning i svenska och bibelstudium.

5 ESKILSTUNA: Föreningen "En bättre chans" driver härbärgen och samlar in kläder och hygienartiklar.

6 FLEN: Öppet hus fredagar med matkuponger och hygienartiklar.

7 FOLKKUNGABYGDEN: Församlingen bistår med matkassar och medicin.

8 FORSHAGA: Svenska kyrkans församling ordnar mat, dusch och tvättmaskin.

9 GENARP: Församlingen har stickcafé där volontärer stickar mössor och vantar.

10 GÄVLE: Tillfälligt boende under särskilt kalla nätter.

11 GÖTEBORG: Crossroads driver imformationscenter.

12 HUDDINGE: Viloplatser, dusch, kvällssoppa och matkassar genom församling och Stockholms stadsmission.

13 HÄRNÖSAND: Pingstkyrkan och kommunen erbjuder sängplatser för några få personer.

14 HÖÖR: Svenska kyrkan håller öppna samtalsforum med information.

15 JOKKMOKK: Språkträning, andakt och social samvaro i Svenska kyrkans regi.

16 JÄRNA: Föreningen Järna Solidaritet hjälper till med att hitta boende, och jobb.

17 KARLSTAD: Kyrkligt samarbete erbjuder baracker med sovplatser, toalett och dusch.

18 KIL: Tillhandahåller husvagn, mat, utlämning av kläder, tillgång till toalett, dusch och tvättmaskin.

19 KVILLE: Brödauktion genom Svenska kyrkan, mobiltelefoner och kontantkort.

20 LINKÖPING: Crossroads har öppnat härbärge och i Johanneskyrkan finns möjlighet att duscha och äta lunch.

21 LUND: Föreningen Hjälp tiggare driver härbärge och Crossroads vill öppna ett till.

22 MALMÖ: Crossroads erbjuder frukost, dusch och tvättmöjligheter.

23 NACKA: Svenska kyrkan ordnar svenskundervisning, föräldragrupper och enkel sjukvård.

24 SKELLEFTEÅ: Livsmedel som skänks till Stadsmissionens kylskåp i sex matbutiker blir måltider.

25 STOCKHOLM: Crossroads erbjuder kostnadsfri frukost, lunch, dusch, möjligheter till tvätt och klädbyte.

26 STRÄNGNÄS: Volontärer hjälper rumäner att sälja hantverk.

27 SUNDSVALL: Föreningarna Street Aid och Ny framtid driver härbärge i samarbete med kommunen.

28 UDDEVALLA: Mat, dusch och tvätt av kläder erbjuds av kyrkor i samverkan.

29 UMEÅ: Röda korset och "Allt åt alla" har språkundervisning en kväll i veckan.

30VIMMERBY: Insamling av kläder, husgeråd och hygienartiklar.

31 VISBY: Stadsmissionen och domkyrkoförsamlingen driver härbärge.

32 VÄSTBERGA: Frukost, dusch, rena kläder erbjuds av föreningen Ny gemenskap.

33 VÄSTERÅS: Mötesplats och basal hygien erbjuds av Stadsmissionen och kommunen.

34 ÖRNSKÖLDSVIK: Volontärer från olika kyrkor driver härbärge. Ideell grupp med läkare ger konsultationer, tandläkare tar emot akutfall.

Källor: Svenska kyrkans tidning, Sveriges Radio, Västerbottenskuriren, Hela Gotland, Norran, Skånska Dagbladet, Bohuslänningen.

Långa skuggor från den nedåtgående solen vilar på den stenlagda gågatan med namnet Västra Storgatan. Cyklar står parkerade i mitten. Runt omkring syns mest låga, blekgula stenhus från förra sekelskiftet.

Nyköpings shoppingcenter Axet ligger i en nyare byggnad i vitt tegel med Åhléns och några andra av de kända butikskedjorna. Namnet Axet har just nu en viss relevans, det råder eftermiddagsrusning på gågatan.

Vid ingången sitter Lilica Budi och säljer tidningen Sofia och framför sig har hon en pappmugg som hon hoppas ska fyllas med slantar. En ung tjej i svart lugg och parkas lägger ned en sedel. Någon ler och vinkar. Andra går bara förbi med brådska för att hinna med sitt ärende.

Lilica Budi hälsar glatt på Emma Andersson, 31, som sätter sig ned och pratar en stund. Hon är styrelseledamot i EUM - Stöd till EU-migranter, en förening som bildades i vintras när det var snö och kallt - med syftet att försöka hjälpa några av de EU-migranter som finns i samhället.

Lilicas Budis söner Marian, 25, och Alexandru, 22, är också i Nyköping. Lilica har sammanlagt åtta barn och fem barnbarn. De flesta är hemma i Rumänien, och tas om hand av Lilicas mor.

Lilica och hennes familj är några av dem som slipper sova utomhus tack vare föreningen. Men det tog sin tid. Tack vare den pensionerade prästen Kjell Wiklund och kyrkoherde Ellinor Svensson i Svenska kyrkans församling i Rönö utanför Nyköping kunde Ludgo klockargård bli ett tillfälligt boende i föreningens regi. Och så småningom kunde kommunen upplåta Röda villan för ytterligare några EU-migranter.

"Det är bara ett bandage"

Kyrkoherde Ellinor Svensson säger:

– Det var en akut lösning, så att de inte skulle frysa ihjäl. Men det är bara ett bandage. Det finns en fattigdomsproblematik som hör Rumänien och EU till, men när de nu finns här kan vi inte bara vända bort ansiktet.

Nyköping gör inte det. Emma Andersson berättar att ibland står det soppor och annan mat utanför dörren när de kommer till Röda villan.

– Det rullar på, för folk bryr sig, säger hon, och får samtidigt ett telefonsamtal.

Någon undrar om det behövs en volontär till Röda villan i kväll. Hon svarar att det är ordnat, men om hon kan någon annan kväll vore det bra.

Emma Andersson säger också:

– Det borde finnas någon sorts grund som alla kommuner kan följa, så att man har något att gå efter. Många kommuner tolkar olika och väljer olika hjälpinsatser.

– När kommunen står för boenden är det många regler som måste följas. Som i Röda villan får vi till exempel inte laga mat. Vi ska ha två personer från föreningen som vakar varje natt, och duscharna får inte användas. Vi satte in en duschkabin, och det sponsrades av en volontär.

En man i byggoverall går förbi och undrar om jag ska skriva om människorna som tigger. "Skriv att jag tycker att det går bra här. Man kan ju hamna i samma sits själv", säger han och hastar vidare in på Axet.

"De första sju månaderna sov vi utomhus"

Utanför ett storköp i en annan ände av Nyköping sitter Alexandru Budi. Han har fått en jacka som det står Svenska Turistföreningen på. Han berättar att hans familj är turkiska rumäner. Hans farfar och farmor kommer från Turkiet, själv är han född i Rumänien. Han är inte rom, det är han noga med att påpeka.

– Jag har inget jobb, ingen utbildning, inga pengar, ingenting. Vi har varit i Sverige i nio månader nu, de första sju månaderna sov vi utomhus.

Hans fru Alina, 20, har nyligen kommit till Sverige. I Rumänien hos hennes mamma finns deras två små barn.

Familjen bor utanför Tulcea, en stad vid gränsen till Ukraina, i den rumänska delen av regionen Dobrudzja. Alexander Budi har haft tillfälliga jobb i Rumänien: I byggbranschen, tvätta bilar, städjobb... Men när det tog slut såg han ingen annan utväg än att åka till Sverige och söka jobb och tigga.

– Jag är lycklig att jag kom hit. Det är så fint här, människorna är snälla.

– Jag håller rent här vid ingången till storköpet, plockar bort skräp, håller ordning och ibland får jag något att äta och dricka av dem som jobbar här. Jag säljer tidningarna, och kunderna ger mig pengar ibland. Jag sålde två tidningar i går, och en i dag.

Han säger att han kan skicka hem 200-300 kronor varje vecka. En liten, vit hund står bunden intill kundvagnarna, bara någon meter från Alexandru Budi. Den tittar på oss, och undrar kanske varför människorna också sitter på asfalten.

Anca Clopotar, 25. med Emma Andersson, 31.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Utanför Systembolaget i Gustafsberg i de norra delarna av Nyköping sitter Anca Clopotar, 25. Hon bor utanför Brasov i Transsylvanien i västra Rumänien, och har varit i Sverige i två månader. Emma Andersson sätter sig och pratar med henne. Anca är här med sin man Traian Clopotar och deras nio månader gamla dotter Tuta. I dag tar Traian hand om dottern, medan Anca sitter på asfalten med en pappmugg framför sig. De får tak över huvudet på Klockargården i Ludgo.

Röda villan är ett charmigt hus i två våningar med vita knutar och brutet tegeltak. Den ligger vid en smal grusväg i utkanten av Nyköping. Bruset från E4 tränger in på gårdsplanen.

När villan öppnar sina dörrar för EU-migranterna har solen gått ned och en tunn månskära hänger över den rödmålade förrådsbyggnaden intill själva boningshuset. På gårdsplanen intill, bortom de vinter-spretiga äppelträden, står två risiga amerikanska bilar från 1950-talet och några rostiga jordbruksredskap.

Christel Flinkenberg är en 65-årig lärare som precis har gått i pension. Hon har med sig hunden Dixie till sin vaknatt i Röda villan. Hon sitter med i EUM:s styrelse, och har i kväll sällskap av tvåbarnsmamman Mio Björkvik, 39, som är volontär i föreningen.

– Någon hade bakat vaniljbullar och hängt en påse på dörren, berättar Christel Flinkenberg. Vi har fått påslakan i obrutna förpackningar. Och flera säckar med kläder, som vi ska försöka fördela så rättvist som möjligt.

På frågan om varför hon engagerar sig svarar Mio Björkvik att det handlar om medmänsklighet, när man ser att det sitter människor utomhus i snöstormen, som det var i vintras.

– Vi har dragit högsta vinsten i lotteriet om var man är född, men hade jag varit född i ett sådant land hoppas man att det fanns någon som ville sitta vakt i ett hus där man kunde få gå in på natten, säger Mio Björkvik.

– Det är förstås en större fråga också, politiskt, men de kvarnarna mal ju långsamt. Jag skruvar ned det till att någons mamma eller syster som sitter i snöstormen.

På övervåningen i Röda villan huserar en romsk familj. Vid köksbordet sitter Elena Ciorar, 55, i grön kofta och äter sardiner ur burken med ett vitt bröd till. Hon kommer från Agnita och är faster till Petro Clopotar, 27. Han äter flaki, komage i buljong, en polsk rätt som har inhandlats i konservburk i en av lågprisbutikerna och värmts i mikron.

– Det är gott, säger han och ler.

Vetuta och Petro.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Petros hustru Vetuta, 25, äter bruna bönor, men hon gillar inte smaken. Vetuta har en neurologisk skada som gör att hon haltar en aning och har värk i ena benet. Hon har legat på sjukhus i Rumänien i åtta månader, och visar en burk medicin.

– Vet du hur mycket den kostar? 600 kronor! Men jag är inte viktig. Mitt barn är viktig. Allt jag gör är för min dotter. Hon ringer och gråter i telefonen och vill att vi ska komma hem. Men vi har inga jobb och inga pengar.

Vetuta har lämnat sin sexåriga dotter i mormors vård. Hon berättar att de saknar elektricitet i huset utanför staden Sibiu i Rumänien. Jag säger att hon pratar bra engelska.

– Jag har gått fyra år i skolan. Men engelska har jag lärt mig genom att lyssna på och prata med människor, säger hon skrattande.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Christel Flinkenberg tar ett kvällssnack med familjen Budi, som delar ett sovrum på fyra personer. Det stojas och kramas och skrattas en stund på madrasserna innan det blir allvar igen.

Christel informerar familjen om att villan stängs 17 april, och skriver för säkerhets skull en papperslapp med datumet.

– Då får vi sova utomhus. Vi lägger oss här utanför fönstret, säger Alexandru Budi.

Kvart i nio på kvällen är alla trötta efter en lång dag. Lugnet lägger sig över Röda villan i Nyköping. Klockan åtta i morgon bitti ska alla vara ute ur huset. En ny dag bakom pappmuggen väntar.

Så öppnar svenska folket sina hjärtan

■■ I hela Sverige ställer ideella krafter upp för att förbättra situationen för fattiga EU-migranter. Det är kyrkor i samverkan, föreningar, frivilliga, ofta i sammanslutningar som Crossroads, där Stadsmissionen, Svenska kyrkan, frikyrkor, vissa kommuner och ideella föreningar agerar tillsammans.
■■ Här är några av de stödaktiviteter som pågår.
1 ANEBY: Svenska kyrkan och nätverk driver integrationscentrum.
2 ARBOGA: Arbogabygdens församling har öppnat språkcafé.
3 BORÅS: Kyrkor ordnar soppservering, tolkad information, andakt och dusch.
4 ENÅNGER-NJUTÅNGER: Undervisning i svenska och bibelstudium.
5 ESKILSTUNA: Föreningen "En bättre chans" driver härbärgen och samlar in kläder och hygienartiklar.
6 FLEN: Öppet hus fredagar med matkuponger och hygienartiklar.
7 FOLKKUNGABYGDEN: Församlingen bistår med matkassar och medicin.
8 FORSHAGA: Svenska kyrkans församling ordnar mat, dusch och tvättmaskin.
9 GENARP: Församlingen har stickcafé där volontärer stickar mössor och vantar.
10 GÄVLE: Tillfälligt boende under särskilt kalla nätter.
11 GÖTEBORG: Crossroads driver imformationscenter.
12 HUDDINGE: Viloplatser, dusch, kvällssoppa och matkassar genom församling och Stockholms stadsmission.
13 HÄRNÖSAND: Pingstkyrkan och kommunen erbjuder sängplatser för några få personer.
14 HÖÖR: Svenska kyrkan håller öppna samtalsforum med information.
15 JOKKMOKK: Språkträning, andakt och social samvaro i Svenska kyrkans regi.
16 JÄRNA: Föreningen Järna Solidaritet hjälper till med att hitta boende, och jobb.
17 KARLSTAD: Kyrkligt samarbete erbjuder baracker med sovplatser, toalett och dusch.
18 KIL: Tillhandahåller husvagn, mat, utlämning av kläder, tillgång till toalett, dusch och tvättmaskin.
19 KVILLE: Brödauktion genom Svenska kyrkan, mobiltelefoner och kontantkort.
20 LINKÖPING: Crossroads har öppnat härbärge och i Johanneskyrkan finns möjlighet att duscha och äta lunch.
21 LUND: Föreningen Hjälp tiggare driver härbärge och Crossroads vill öppna ett till.
22 MALMÖ: Crossroads erbjuder frukost, dusch och tvättmöjligheter.
23 NACKA: Svenska kyrkan ordnar svenskundervisning, föräldragrupper och enkel sjukvård.
24 SKELLEFTEÅ: Livsmedel som skänks till Stadsmissionens kylskåp i sex matbutiker blir måltider.
25 STOCKHOLM: Crossroads erbjuder kostnadsfri frukost, lunch, dusch, möjligheter till tvätt och klädbyte.
26 STRÄNGNÄS: Volontärer hjälper rumäner att sälja hantverk.
27 SUNDSVALL: Föreningarna Street Aid och Ny framtid driver härbärge i samarbete med kommunen.
28 UDDEVALLA: Mat, dusch och tvätt av kläder erbjuds av kyrkor i samverkan.
29 UMEÅ: Röda korset och "Allt åt alla" har språkundervisning en kväll i veckan.
30 VIMMERBY: Insamling av kläder, husgeråd och hygienartiklar.
31 VISBY: Stadsmissionen och domkyrkoförsamlingen driver härbärge.
32 VÄSTBERGA: Frukost, dusch, rena kläder erbjuds av föreningen Ny gemenskap.
33 VÄSTERÅS: Mötesplats och basal hygien erbjuds av Stadsmissionen och kommunen.
34 ÖRNSKÖLDSVIK: Volontärer från olika kyrkor driver härbärge. Ideell grupp med läkare ger konsultationer, tandläkare tar emot akutfall.
 


Källor: Svenska kyrkans tidning, Sveriges Radio, Västerbottenskuriren, Hela Gotland, Norran, Skånska Dagbladet, Bohuslänningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.