Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi har gjort upp över blockgränserna förut"

Anna Kinberg Batra.
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Foto: Alex Ljungdahl

Flera tunga M-företrädare öppnar i Dagens Nyheter upp för att samarbeta med MP.

Och Anna Kinberg Batra är inte sen att haka på.

– Vi har gjort upp över blockgränserna förut, säger hon.

Men något regeringssamarbete blir det inte.

I helgen samlas 1700 moderater i Malmö för att prata poltik och framtid. Sverigemötet inleddes med ett tal av partisekreterare Tomas Tobé, M, som föreslog flera åtgärder för att stoppa angreppen på blåljuspersonal.

På plats är förstås också M-ledaren Anna Kinberg Batra.

– Det som är kul är att vi börjar röra oss framåt. Efter förra året, som handlade väldigt mycket om vad som hänt efter valet, så har vi börjat ompröva och omstarta och börjar prata om nästa steg, säger hon.

Samarbete i kommuner

Flera M-företrädare gick under fredagskvällen ut och öppnade för samarbete med Miljöpartiet. Partierna samarbetar redan i flera kommuner, till exempel i Helsingborg där Peter Danielsson, förste vice ordförande, leder en blågrön koalition.

– Man ska inte utesluta ett blågrönt samarbete även på nationell nivå efter 2018, säger Danielsson till dn.se.

Anna Kinberg Batra öppnar dörren på glänt för ett samarbete.

– Vi skulle välkomna om andra partier ansluter sig till våra förslag om de vill. Vi har gjort upp över blockgränserna förut. Men det vi tar ansvar för är att lägga förslag som kan bygga Sverige starkare. Om fler partier vill följa med oss och stärka skolan och lösa integrationsutmaningarna är vi beredda att lyssna.

I vilken form kan ni tänka er att samarbeta?

– Grunden för att leda nästa regering ser jag i alliansen. Vi har också värderingarna gemensamt om att det måste löna sig bättre att jobba, att fler måste komma in i första jobbet. Det har vi inte sett så stort intresse av från Miljöpartiet på riksnivå, säger M-ledaren.

Moderata ungdomsförbundet har inför samlingen pressat ledningen att vara hårdare i opposition mot regeringen.

– Att vara moderat i opposition mot Stefan Löfven handlar inte om att sitta och klaga på honom hela dagarna. Vi ska visa att vi har ett bättre alternativ att möta Sveriges utmaningar med integration och skola och jobb.

Stefan Löfven har aviserat att han ska ombilda regeringen under maj månad. Förväntningarna från oppositionsledaren är höga.

– Det är inte vilka titlar och rum ministrarna har som är saken. Det viktiga är att regeringen kan bryta utanförskapet och lösa Sveriges problem. Det har Sverige inte imponerat med, inte Miljöpartiet på riksnivå heller.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.