Saudiske kronprinsen Muhammad bin Salman förnekar att motsättningarna kommer leda till krig. Foto: Muhammad HamedSaudiske kronprinsen Muhammad bin Salman förnekar att motsättningarna kommer leda till krig. Foto: Muhammad Hamed
Saudiske kronprinsen Muhammad bin Salman förnekar att motsättningarna kommer leda till krig. Foto: Muhammad Hamed
Protester mot Saudiarabiens ambassad i Teheran, Iran, efter att Saudiarabien avrättat 48 personer. Foto: Mohammadreza NadimiProtester mot Saudiarabiens ambassad i Teheran, Iran, efter att Saudiarabien avrättat 48 personer. Foto: Mohammadreza Nadimi

Protester mot Saudiarabiens ambassad i Teheran, Iran, efter att Saudiarabien avrättat 48 personer.

 Foto: Mohammadreza Nadimi

"Vi hanterar bara
det som händer"

Publicerad

Konflikten mellan ärkefienderna Iran och Saudiarabien fortsätter att eskalera.

Men saudiske kronprinsen Muhammad bin Salman förnekar att motsättningarna kommer leda till krig.

– Det vore början på en katastrof. Vi kommer inte tillåta något sådant, säger Muhammad bin Salman i en exklusiv intervju med The Economist.

Tonläget mellan de två stormakterna stegrades ytterligare på torsdagen när Iran anklagade Saudiarabien för att ha bombat deras ambassad i Jemen.

Det iranska utrikesdepartementet hävdar enligt BBC att saudiska bombplan medvetet attackerat ambassaden, och därmed skadat flera i personalen.

Anklagelsen är den senaste i raden av olika beskyllningar och diplomatiska strider som orsakats av att Saudiarabien i lördags avrättade 47 personer - däribland den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr - och att en uppretad folkmassa sedan attackerade den saudiska ambassaden i Teheran.

I en exklusiv intervju som The Economist gjorde med den saudiske kronprinsen Muhammad bin Salman i måndags ger han nu för första gången sin syn på konflikten.

Han förnekar bestämt att avrättningarna var en provokation.

Förstår inte demonstrationerna mot Saudiarabien

– De här personerna dömdes i domstol för terrorbrott och de har prövats i tre olika instanser. De hade rätt att anlita advokater, och de var företrädda av advokater under hela processen, säger Muhammad bin Salman till The Economist.

Han förstår inte de häftiga reaktioner som avrättningarna orsakat i Iran:

– Vi tycker det är konstigt, att det är demonstrationer mot Saudiarabien i Iran. Förhållandet mellan en saudisk medborgare som utför ett brott i Saudiarabien och döms av en saudisk domstol - vad har det med Iran att göra? Det enda det bevisar är att Iran försöker utöva inflytande över andra länder i regionen.

Nya anklagelser mot Iran

Efter attacken mot den saudiska ambassaden i Teheran har Saudiarabien valt att bryta alla diplomatiska förbindelser med grannlandet. Men enligt Muhammad bin Salman handlar det inte om att öka spänningarna i konflikten - utan det är i stället ett försök att hjälpa Iran.

– Tänk dig om en saudisk diplomat skulle bli skadad. Då skulle Irans position bli mycket svårare. Så vi har förhindrat att Iran ska försätta sig i den generande situationen, säger Muhammad bin Salman.

Samtidigt kan han inte låta bli att komma med ytterligare beskyllningar mot ärkefienden:

– Den iranska upptrappningen har redan nått väldigt höga nivåer och vi försöker så gott vi kan att inte eskalera läget ytterligare, vi hanterar bara det som händer och de handlingar som görs mot oss, säger Muhammad bin Salman till The Economist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag