Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi håller på att få
ett a- och ett b-lag"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

Anhöriga och vårdpersonal slår larm om förhållandena på vårdhemmet Rosengården i Stockholm, avslöjar Expressen i dag.

Nu går Lena Hallengren, S, vice ordförande i riksdagens socialutskott, till hårt angrepp mot regeringen.

– Vi håller på att få ett a- och ett b-lag, säger Hallengren till Expressen.se.

En boende hittades avsvimmad i matsalen utan att personalen upptäckte det. En annan 95-årig kvinna fick åka akut till Karolinska Universitetssjukhuset med ett sår på benet som kryllade av maskar. Expressen avslöjar i dag att flera anhöriga har anmält vårdhemmet Rosengården i Stockholm.

– Jag gissar att jag reagerar som alla som läser, man tror verkligen inte att det ska hända. Jag vägrar tro att det är en allmän bild av svensk äldreomsorg. Men det händer mer ofta än vad man kan tro, säger Lena Hallengren.

"Är allvarligt"

Hon är kritisk till regeringens politik inom äldreomsorgen.

– Regeringen är mest angelägen om att man skattar i Sverige och kvalitetsfrågan lägger man sig inte i. Det tycker jag är allvarligt, säger Hallengren.

"Vägrar säga"

Hon fortsätter:

– Vi håller på att få ett a- och ett b-lag. Det finns både bra och dålig äldreomsorg. De privata aktörerna som växer fram har rätt, i lagens mening, att addera tilläggstjänster som de tar extra betalt för. Risken är, när man stöder och subventionerar de privata tjänsterna, att de som inte har råd får nöja sig med ett basutbud som vi andra skulle tycka var lite väl lågt.

– Regeringen har ingen jätteambition att generellt öka nivån i äldreomsorgen. De ser på när kommunerna höjer sina avgifter. Och man vägrar säga att man ska ha rätt att köpa tilläggstjänster både inom privat och offentlig äldreomsorg.

Expressen.se har sökt barn- och äldreminister Maria Larsson, KD, och socialminister Göran Hägglund, KD, via deras pressekreterare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.