Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi försöker inte heller dölja något, tvärtom"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond svarar nu på uppgifterna i Dagens Nyheter om att biståndspengar från regeringen gått till en kampanj för platsen i FN:s säkerhetsråd.
Foto: Axel Öberg / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Diplomaten Carl Skau leder regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.

Hans hustru Lisa Orrenius Skau är samtidigt New York-chef för stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond, som enligt DN fått miljoner ur biståndsbudgeten för att betala restaurangbesök, hotell och flygbiljetter för 27 FN-ambassadörer som ska rösta om Sveriges plats.

– Men hon har aldrig ingått i planeringen, hävdar Henrik Hammargren, chef för stiftelsen.

Stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond svarar nu på uppgifterna i Dagens Nyheter om att biståndspengar från regeringen gått till en kampanj för platsen i FN:s säkerhetsråd.

Enligt Henrik Hammargren, chef för stiftelsen, är bilden som ges i DN "felaktig". Han medger dock att stiftelsen har ett nära samarbete med utrikesdepartementet.

– Vi har ett så nära samarbete vi kan ha, men vi tar inga instruktioner därifrån, säger han till Expressen.

– Vi försöker inte heller dölja något, tvärtom.

I ett mejl från Dag Hammarskjöldfonden på måndagen skriver Henrik Hammargren att FN-ambassadörerna träffade svenska regeringsföretagare som "en separat del under programmet, i vilken varken fonden eller SEI deltog". Han fortsätter:

"Denna del planerades, genomfördes och bekostades av UD. Ingen information relaterat till kandidaturen förekom under seminarierna."

"Tycker vi ska kandidera"

Henrik Hammargren sticker dock inte under stol med vad han själv tycker om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.

– Som skattebetalare tycker jag att vi ska kandidera. Och man ska göra det så seriöst som möjligt, säger han.

Expressen kan nu berätta att en av Hammargrens chefer i stiftelsen, New York-kontorets chef Lisa Orrenius Skau, är gift med mannen som leder regeringens kampanj för platsen i säkerhetsrådet: Carl Skau.

Förstår du om det då dyker upp frågor om eventuellt jäv?

– I allra högsta grad. Man kan vinkla historien hur som helst. Men Sverige är ett litet land och detta hittar vi hela tiden, säger Henrik Hammargren.

Enligt Hammargren har inte Lisa Orrenius Skau haft något med planeringen att göra.

– Hon är ansvarig för ett annat program.

"Inget konstigt att använda biståndspengar"

Biståndsministern Isabella Lövin säger att det inte är något konstigt att pengar kommer från bistånd när det kommer till den här typen av uppdrag som innefattar fattiga länder. De har själva inte resurser att bekosta, vad hon kallar "en studieresa" till Sverige.

– Vi har använt biståndsmedel till den här resan som handlar om att bjuda in representanter från världens fattigaste länder och mest konfliktdrabbade. Och det är inget anmärkningsvärt att använda biståndsmedel till utbyte och konferenser, säger hon.

Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren undrar om inte händelsen inte strider mot DAG-reglerna och menar att man inte har fått reda på hur kampanjen har skötts trots förfrågningar.

Men det avfärdar Isabella Lövin.

– Ja, vi har väl inte fått frågan. Alla pengar som har kopplats till säkerhetsrådskampanjen kommer inte från biståndet men den här specifika kampanjen gjorde ju det.

Johanna Jönsson Olsson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.