Vi förklarar: Det här har hänt i Arbogafallet

Arbogakvinnan Johanna Möller.
Foto: Olle Sporrong
Sommarstugan i Arboga.
Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
Arbogakvinnan misstänks ha mördat Aki Paasila.
Foto: PRIVAT
Mohammad Rajabi.
Foto: SVEN LINDWALL

Vad är sommarstugemordet och vem är Johanna Möller?

Vi går igenom detaljerna kring fallet och förklarar vad som har hänt.

Vad är sommarstugemordet?

Klockan 23:10 den 3 augusti 2016 larmades polis till en sommarstuga söder om Arboga. Där hittade man en död 68-årig man och en skadad 63-årig kvinna.


Vem är Arbogakvinnan?

Johanna Möller, 42, är dotter till paret i sommarstugan. Hon misstänks ha mördat sin pappa Göran och försökt mörda sin mamma i sommarstugan. Hon misstänks också ha mördat sin tidigare make, Aki Paasila.


Vem är pojkvännen?

Johanna Möllers dåvarande pojkvän, Mohammad Rajabi, har erkänt mordet på hennes pappa och mordförsöket på hennes mamma. Johanna Möller lovade enligt åtalet att gifta sig med Rajabi om han mördade – på det sättet skulle han få stanna i Sverige.


Vad hände med Johanna Möllers exmake Aki Paasila?

Morgonen den 8 augusti 2015 larmade Johanna Möller SOS då hon inte kunde hitta sin make Aki Paasila.

När räddningstjänsten kom till platsen hittades Aki Paasila drunknad på en meters djup vid strandkanten alldeles intill sommarstugan där mord- och mordförsöket på föräldrarna senare skulle ske.


Vilka var offren?

Johanna Möllers exman Aki Paasila, samt hennes pappa Göran. Hennes mamma attackerades och opererades akut och överlevde skadorna efter att ha knivhuggits i sommarstugan.


Vad hände i Thailand?

Några dagar efter att Johanna Möller släppts efter det första gripandet – bevisningen räckte inte – reste hon till Thailand med tre familjemedlemmar. Här semestrade de tillsammans på en turistort söder om Bangkok. På hemmaplan fortsatte samtidigt misstankarna mot kvinnan och Rajabi, den dåvarande pojkvännen.


Vad betyder det att man åtalas?

Åklagaren är den som bestämmer om ett brott ska tas upp i en domstol. Det kallas för att åklagaren väcker åtal.


Är rättegången avslutad?

Med start i början av maj fram till och med 27 juni genomfördes 20 förhandlingsdagar. Det finns inga fler förhandlingsdagar inplanerade i nuläget. Innan dom meddelas ska Johanna Möller och Mohammad Rajabi genomgå rättspsykiatriska undersökningar.


Är de skyldiga?

Tingsrätten har fattat beslut om att både Möller och Rajabi ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Ett sådant beslut fattas bara för den som antingen har erkänt ett brott eller där det finns övertygande bevisning som påvisar skuld.


Vad händer nu?

Den rättspsykiatriska undersökningen kan dröja upp till fyra veckor. Därefter kommer rättegången att återupptas för att meddela dom påföljd för de åtalade.


Vad säger de som träffat kvinnan?

– Under den tid hon var anställd hos mig finns det ingenting som vi haft anledningen att reagera eller agera på. Det fanns ingenting som jag där och då borde ha förstått, säger en kvinna som var Johanna Möllers chef när hon arbetade inom socialtjänsten i Eskilstuna.

– Hon kunde säga saker rakt ut utan att tänka på konsekvenserna, på fördelar eller nackdelar för sig själv. Hon var på ett sätt för mycket, hon hade för mycket tillit i sig själv och var inte försiktig, säger en av de familjehemsföräldrar som arbetat nära Johanna Möllers bolag.


Vad säger experterna om Johanna Möller?

– Det är personer i sin omgivning som hon använt för att göra det rent praktiskt, säger Leif GW Persson, professor i kriminologi.

Angående exmannen Aki Paasilas drunkning menar Peter Krantz, docent i rättsmedicin vid Lunds universitet, att det inte är svårt att få det att se ut som en olycka.

– Men förutsättningarna är att offret på något vis blir försatt i en svaghetssituation eller är fysiskt underlägsen mördaren, säger han.

Anders Lindstrand, expolis och utredningschef på försäkringbolaget if, angående drunknandet:

– Vi hittade jättestarka misstankar för att ett grovt brott förövades. Därför har vi varit så ihärdiga och drivit på i ärendet.


Vad kan Johanna Möller bli dömd till?

Hon åtalas för mordet på sin pappa, mordet på före detta maken Aki Paasila, tre fall av stämpling till mord, hot mot tjänsteman, försök till grovt bedrägeri, urkundsförfalskning samt bedrägeri.

Expojkvännen Mohammad Rajabi har erkänt att han mördade kvinnans pappa och försökte mörda hennes mamma. Han har pekat ut Johanna Möller som medhjälpare. Kvinnan nekar till alla anklagelser.


Tidslinje – det här har hänt

2016


3 augusti: Attacken i sommarstugan

23.10 larmas polisen till en sommarstuga söder om Arboga. Där hittar de en död 68-årig man – Johanna Möllers pappa Göran – och en skadad 63-årig kvinna, Möllers mamma.


4 augusti: Hustrun anhålls.

Den 63-åriga kvinnan opereras för sina skador och anhålls som skäligen misstänkt för mord på sin make. Men misstankarna skrivs av dagen efter.


12 augusti: Försäkringsbolaget överklagar

Försäkringsbolaget If meddelar att de överklagat en tidigare nedlagd dödsfallsutredning. Dödsfallet inträffade vid sommarstugan söder om Arboga och mannen som dött, Aki Paasila, var då gift med parets dotter.


16 augusti: Möller grips

Parets dotter Johanna Möller grips av polisen när hon är på väg till Thailand. Hennes 18-årige sambo, Mohammad Rajabi, grips när han är på väg från Arlanda flygplats. Åklagaren meddelar sedan att de är skäligen misstänkta för mordet. Tre dagar senare försätts paret på fri fot, fortsatt misstänkta.


21 augusti: Flyger till Thailand

Johanna Möller flyger till Thailand med tre familjemedlemmar. Hon flög från Arlanda till Bangkok och bodde i ett hus med pool. Enligt åklagaren fanns det inget hinder för henne att lämna landet.


29 augusti: Ny förundersökning

En förundersökning inleds angående mord gällande Aki Paasila – 42-åringens dåvarande make – och den mystiska drunkningen vid sommarstugan år 2015.


30 augusti: Grips i Norge

Johanna Möller och hennes pojkvän Mohammad Rajabi grips i Trondheim i Norge. De befann sig då på ett hotellrum och det var norsk polis som gjorde gripandet. De transporterades till Sverige.


2 september: Begärs häktade

Åklagaren begär Johanna Möller och Mohammad Rajabi häktade. De häktas samma dag, på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.


15 november: Graven öppnas

Tidigt på tisdagsmorgonen anlände polisens tekniker för att öppna Aki Paasilas grav och ta upp kvarlevorna för rättsmedicinsk undersökning.


1 december: Nya misstankar

Åklagare Johan Fahlander berättar att Johanna Möller misstänks för ytterligare ett mord: På hennes make Aki Paasila.


2017

7 februari: Rajabi erkänner

Mohammad Rajabi erkänner mordet på Johanna Möllers pappa Göran och mordförsöket på hennes mamma.


15 februari: Fler misstänkta

Tre personer anhålls av polisen misstänkta för inblandning i Aki Paasilas död. Det rör sig om anhöriga till Arbogakvinnan.


17 februari: 25-åring häktas

En anhörig till Johanna Möller häktas för drunkningsmordet på Aki Paasila. Det är en 25-årig man som på sannolika skäl misstänks för mord. Ytterligare två personer är enligt åklagare fortfarande intressanta i utredningen men försatta på fri fot.


6 mars 2017: Nya misstankar mot Möller

Johanna Möller misstänks för stämpling till mord i flera fall, alltså att ha försökt få andra personer att döda på hennes uppdrag. Det rör sig om att hon ska ha bett främst sina barn att ta livet av Aki Paasila.


17 mars: Ytterligare misstankar

Ekuriren berättar att Johanna Möller misstänks för ytterligare brott, nämligen givande av muta och hot mot tjänsteman. Detta utöver misstankarna om mord och mordförsök, bedrägeri och försök till urkundsförfalskning.


20 mars: Häktad för nytt mord

Johanna Möller häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på Aki Paasila. Hon begär att häktningsförhandlingen sker inför öppna dörrar – något som avslås.


29 mars: 25-åringen släpps

Den 25-åriga man, som har suttit häktad för mordet på Johanna Möllers make, släpps ur häktet. Enligt åklagarna kvarstår misstankarna – men något åtal blir det inte.


28 april: Möller och Rajabi åtalas 

Johanna Möller åtalas för i huvudsak mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma och stämpling till mord på Aki Paasila. Mohammad Rajabi åtalas för mord och mordförsök.


28 juni: Rättegången slut

Rättegången avslutas. Efter 20 förhandlingsdagar avslutas huvudförhandlingen i mordrättegången.


29 juni: Möller anses skyldig

Rätten fattar beslut om att både Johanna Möller och Mohammad Rajabi ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.