"Vi fick inte begrava vår far"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KÄNNER SIG LURADE. Syskonen, grevinnan Cecilia och greven Jan Bernadotte fick inte komma på sin pappas begravning på Mainau. Lennart Bernadotte, greve af Wisborg, begravdes i hemlighet. "Det har tagit mig väldigt hårt," säger Cecilia Bernadotte.
Foto: TOMMY

STJÄRNHOV. Kungens sysslingar, greve Jan Bernadotte, 64, och hans syster grevinnan Cecilia Bernadotte, 60, är ledsna och djupt besvikna.

De har mist sin far Lennart Bernadotte, 95   men tilläts inte ta ett sista farväl av honom.

  Pappas fru Sonja begravde honom i hemlighet   utan att vi fick vara med. Det har tagit mig väldigt hårt att jag inte fick ta farväl av pappa, säger Cecilia Bernadotte.

Jan och Cecilia "Cia" Bernadotte bor ensamma i var sitt hus på Karl Johansgården på Hyltingeö i sörmländska Stjärnhov (nästan granne med Göran Persson). Deras berättelse får den annars så vackra familjefasaden på blomsterslottet Mainau i Tyskland att flagna. Den handlar om gammalt groll, upprivna känslor och en försoning som aldrig riktigt blivit av.

"Det var inte Sonja som ringde"

 Lennart Bernadotte, son till prins Wilhelm och Maria Pavlovna - den siste ryske tsarens kusin - firade sin 95-årsdag och hustrun Sonjas 60-årsdag tillsammans med kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och en rad andra kungligheter under två dagar i maj. Lennart Bernadottes fem barn med Sonja var med, likaså Jans och Cecilias storasyster Birgitta. Men Jan och Cecilia var inte inbjudna till Mainau. Några dagar före jul somnade Lennart Bernadotte in på Mainau; lång och trogen rökning hade givit honom lungsjukdomen KOL. Jan Bernadotte säger till Expressen: – Vi blev uppringda av en systerson som berättade att pappa hade dött. Det var inte Sonja som ringde, vilket gjorde oss mycket ledsna. Däremot ringde Sonja till den svenska kungafamiljen. – I dödsannonsen i den tyska lokaltidningen fanns Sonja, deras fem barn och vår äldsta syster med som närmast sörjande. Men inte Cia och jag. 

"Dålig stil"

 – På juldagen ringde Sonja till Cia och berättade att pappa redan var begravd på Mainau. Det var mycket dålig stil att vi inte blev inbjudna till begravningen av vår pappa. I stället skedde begravningen i hemlighet. – Jag vill inte ha bråk och vi vill absolut inte smutskasta någon. Vi tycker bara att vi borde ha blivit inbjudna till vår fars begravning. Cecilia Bernadotte säger: – När Sonja ringde sa hon att hon inte ville ha mer med mig och Jan att göra. "Du har gjort pappa illa", sa Sonja. Det har gjort mig väldigt ledsen. Jan Bernadotte säger: – Mitt leverne fick pappa att ta avstånd från mig, men det är en annan femma.

Slut på arvet

 Greve Jan Bernadottes leverne beskrivs bland annat i den tyska tidningen Stern, som berättar om hur Jan Bernadotte på ett halvår gjorde slut på arvet – en halv miljon kronor – efter farfar prins Wilhelm som dog 1965, och att det skulle vara en av orsakerna till att Jan kommit i sin fars onåd. – Visst gjorde jag det – jag köpte bilar, motorcykel och reste. Ingen hjälpte mig att förvalta pengarna. Jag hade aldrig haft någon relation till pengar. När jag bodde hos mor och far på Mainau gick jag till slottsfogden och bad om pengar och när jag åkte och handlade skrev jag bara upp det på Mainau.  En annan sak, som förargade pappa Lennart, var när Jan i vuxen ålder adopterade en tolv år yngre tysk bedragare, som därmed fick namnet Gerard Bernadotte, greve af Wisborg. Gerard har i flera sammanhang kallat sig "prins Gerard av Sverige" och bett att få en inbjudan av "sina släktingar" kung Carl Gustaf och drottning Silvia för att få komma och hälsa på i Stockholm. Men han har inte fått något svar. Varje gång som "prins Gerard" gjort publika framträdanden och åberopat sin "börd" har kungahuset i Stockholm reagerat med stränga telefonsamtal till Jan Bernadotte.

Kyligt förhållande med Sonja

 Jans och Cecilias mamma var Karin Nissvandt. Lennart Bernadotte lämnade henne och gifte sig i stället med trädgårdsmästarens dotter på Mainau. Lennart Bernadotte var då 63 år, Sonja var 28. Hur har ert förhållande varit till Sonja? – Det har alltid varit lite kyligt. Cia och jag tyckte att mamma hade blivit orätt behandlad. Mamma fick flytta ut från Mainau, till en villa i Konstans, och trodde att Sonja bara var en tillfällig förbindelse. Men det var det ju inte, säger Jan Bernadotte. – Det var ju mamma som byggde upp anläggningen på Mainau tillsammans med pappa, säger Cecilia. – Det dröjde många år innan det blev försoning mellan mamma, pappa och Sonja, säger Jan Bernadotte, som nu har planer på att skriva en bok – och avslöja ännu fler detaljer om livet i kungasläkten Bernadotte. 

KUNGLIGA BLODSBAND. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia brukade besöka greve Lennart Bernadotte och grevinnan Sonja på slottet Mainau – senast i maj förra året när Lennart Bernadotte fyllde 95 år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.