"Vi kan bara kontrollera bolagen och inte personerna i styrelserna eller de som jobbar i bolagen. Det har vi inte befogenhet att göra", säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik. Foto: Lisa Mattisson
"Vi kan bara kontrollera bolagen och inte personerna i styrelserna eller de som jobbar i bolagen. Det har vi inte befogenhet att göra", säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik. Foto: Lisa Mattisson

"Vi får inte kontrollera personerna i bolagen"

Publicerad

Personer med skatteskulder och betalningsförelägganden får driva asylboenden tillsammans med Migrationsverket.

Det säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik.

– Vi kan bara kontrollera bolagen och inte personerna i styrelserna eller de som jobbar i bolagen. Det har vi inte befogenhet att göra, säger han.

Migrationsverket säger att man har total kontroll på alla privata aktörer som säljer och driver tillfälliga asylboenden i deras regi.

– Ja vi kontrollerar skatteskulder, betalningsanmärkningar och vi har nyligen anställt två personer som på heltid ska granska alla aktörer, säger Migrationsverkets operative chef och ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Men det gäller bara bolagens status. Ägarna eller personerna som jobbar i bolagen kan vara straffade, ha betalningsförelägganden och skatteskulder.

Expressens granskning visade att Sveriges näst största privata aktör inom tillfälliga asylboenden - Tofta Snickeri AB - bara är ett bulvanbolag åt Bertil Andersson, 61, och hans advokat och kollega Lars Andersson, 51.

Tjänar en miljon i månaden

Och Bertil Andersson, som är den som egentligen driver verksamheten och arbetar med förmedling av flyktingar, har skatteskulder på 1.2 miljoner kronor och 17 betalningsförelägganden hos Kronofogden. Genom sin förmedlingsverksamhet tjänar han en miljon kronor per månad och fakturerar Migrationsverket via sin bror bolag. Och allt är helt lagligt.

– Ja, det är inte okänt för oss att det finns folk som tjänar pengar på detta, säger Mikael Ribbenvik.

Men han har ju skatteskulder i miljonklassen?

– Vi får inte kontrollera personerna i bolagen, men som skattebetalare blir man väldigt skeptisk till den här typen av upplägg, säger Mikael Ribbenvik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag