Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi får inte kontrollera personerna i bolagen"

"Vi kan bara kontrollera bolagen och inte personerna i styrelserna eller de som jobbar i bolagen. Det har vi inte befogenhet att göra", säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik. Foto: Lisa Mattisson

Personer med skatteskulder och betalningsförelägganden får driva asylboenden tillsammans med Migrationsverket.

Det säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik.

– Vi kan bara kontrollera bolagen och inte personerna i styrelserna eller de som jobbar i bolagen. Det har vi inte befogenhet att göra, säger han.

Migrationsverket säger att man har total kontroll på alla privata aktörer som säljer och driver tillfälliga asylboenden i deras regi.

– Ja vi kontrollerar skatteskulder, betalningsanmärkningar och vi har nyligen anställt två personer som på heltid ska granska alla aktörer, säger Migrationsverkets operative chef och ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Men det gäller bara bolagens status. Ägarna eller personerna som jobbar i bolagen kan vara straffade, ha betalningsförelägganden och skatteskulder.

Expressens granskning visade att Sveriges näst största privata aktör inom tillfälliga asylboenden - Tofta Snickeri AB - bara är ett bulvanbolag åt Bertil Andersson, 61, och hans advokat och kollega Lars Andersson, 51.

Tjänar en miljon i månaden

Och Bertil Andersson, som är den som egentligen driver verksamheten och arbetar med förmedling av flyktingar, har skatteskulder på 1.2 miljoner kronor och 17 betalningsförelägganden hos Kronofogden. Genom sin förmedlingsverksamhet tjänar han en miljon kronor per månad och fakturerar Migrationsverket via sin bror bolag. Och allt är helt lagligt.

– Ja, det är inte okänt för oss att det finns folk som tjänar pengar på detta, säger Mikael Ribbenvik.

Men han har ju skatteskulder i miljonklassen?

– Vi får inte kontrollera personerna i bolagen, men som skattebetalare blir man väldigt skeptisk till den här typen av upplägg, säger Mikael Ribbenvik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!