"Vi bönar och ber – snälla låt oss stanna"

Varför är du här i dag och demonstrerar?Margareta Öst, 73, Borlänge– Jag är här för att jag vill stödja alla afghanska barn som är här. Jag vill att de ska få ett bra liv och stanna här. De ska inte skickas tillbaka till döden.– Jag tycker at vi ska behålla de flyktingar som är här nu.
Foto: Michael Töpffer
Varför är du här i dag och demonstrerar? Johanna Eklund, 51, Bromma– Jag tycker att de här ensamkommande afghanska barnen ska få vara kvar i Sverige. Jag har haft elever som kommer från Afghanistan. Har man lärt känna dem vill man att de ska få stanna kvar.– De är väldigt ambitiösa i skolan, jätteduktiga. De vill någonting, som att komma vidare i livet.– Jag tycker att vi ska försöka göra vårt bästa här i Sverige. Vi har det ändå ganska bra här.
Foto: Michael Töpffer
Varför är du här i dag och demonstrerar? Najib Hakimi, 23, från Afghanistan, nu Uppsala– Jag är här för att stödja mina afghanska vänner och kompisar.– Jag har varit här i sju år. I Afghanistan är som man ser varje dag på tv. Det blir värre och värre.– Regeringen vill skicka tillbaks flyktingar till Afghanistan, men jag tror inte att det går att leva där.
Foto: Michael Töpffer
Varför är du här i dag och demonstrerar? Karin Wetterling, 62, Stockholm– Jag är här för att ge mitt stöd till alla mina afghanska vänner och före detta elever.– Jag har jobbat med ensamkommande barn från Afghanistan. De är helt fantastiska. De är seriösa och ambitiösa. De utmärker sig många gånger med sin artighet, respekt och ödmjukhet. Jag har aldrig haft ett så bra jobb som det.– Det är fel att skicka tillbaka dem. De vi har tagit emot ska vi ta väl om hand och göra det bästa för.
Foto: Michael Töpffer
Varför är du här i dag och demonstrerar? Malin Johansson, 30, Söderhamn– Jag är här i dag för att visa att jag tycker att det är fel att vi utvisar ungdomar till Afghanistan.– Jag har jobbat på ett HVB-hem det senaste året och lärt känna de här ungdomarna. Jag har fått höra hur det är att komma från Iran, söka asyl i Sverige och bli utvisade till Afghanistan, ett land där de aldrig har varit. Jag tycker att det är fruktansvärt.– Jag känner att vi har väldigt mycket i det här landet som vi kan dela med oss av. Bara några kvarter här ifrån Sergels torg ser man vilket rikt och välställt land Sverige är.
Foto: Michael Töpffer

Ett tusental människor, många av dem afghanska hazarer från Iran, samlades under lördagen på Sergels torg. Unisont uppmanade de den svenska regeringen att inte utvisa dem - till Afghanistan.

– Där slaktar man människor som man slaktar får. Vi bönar och ber, snälla, snälla, låt oss stanna här, säger Omid Akbari på felfri svenska, trots att han bara bott här i ett knappt år.

Det var småregnigt och kallt i Stockholm under lördagen när en demonstration hölls på Sergels torg mot de hårdare svenska asylreglerna som riksdagen drev igenom i juni och som gör det svårare för flyktingar att stanna i Sverige.

Hazarer är en utsatt grupp i Afghanistan och många av dem har länge levt i Iran. Men också där betraktas de som andra klassens medborgare som saknar grundläggande rättigheter. Många av dem kom med flyktingströmmarna till Sverige förra året och sökte asyl. Men allt fler av dem får avslag - och regeringen vill skicka dem till Afghanistan, där de kanske aldrig bott.

Omid Akbari, 17, är en av dem. Han har ännu inte fått besked om han får stanna.

– Hade vi kunnat leva i Afghanistan hade vi aldrig kommit, säger han, och tillägger:

– Vi har ingen chans att överleva där. Jag hoppas att Sveriges befolkning och regering förstår vår situation.

Omid Akbari
Foto: Michael Töpffer

Lång resa genom Europa

Han berättar att han passerade 12 länder för att komma hit till Sverige.

– Det var väldigt svårt, inte bara som att gå mellan Sverige och Norge. Under resans gång har man ingen mat, inga kläder, inget vatten, ingenting. Det var verkligen tufft, säger han, och berättar att han valde att ta sig till Sverige för att han hört att Sverige är ett bra land och att människor här är snälla.

Ali Zabid, 17, är i samma situation. Efter bara 11 månader i Sverige pratar även han nästintill felfri svenska. Nu bor han i Uppsala.


LÄS MER: Nya hårdare asyllagen klubbad i riksdagen


– Jag har bott i Iran i 14 år, men jag har aldrig varit i Afghanistan. Jag är bara född där men kom som tvååring till Iran. Nu vill regeringen skicka mig till ett land jag i princip aldrig sett, säger han.

I Afghanistan har han ingen familj. Han berättar att hans pappa blev hemskickad från Iran, men så fort han kommit till Afghanistan blev han uppsökt av talibanerna och mördad.

– Han jobbade som religiös ledare. Regeringen i Iran tvingade min pappa att återvända. Det blev hans död, säger Ali Zabid, och fortsätter:

– Jag vet inte hur jag ska klara mig i Afghanistan, jag känner ingen där. Jag kommer att få bo på gatan. Och jag vill inte tillbaka till Iran heller. Där behandlar de oss som slavar. De söker efter oss och kollar ständigt våra papper.

Ali Zabid och Ruhullah Ryzai.

Påminner om lotteri

Han har kommit till Sergels torg tillsammans med sin kompis Ruhullah Ryzai. Denne däremot, får stanna. De säger att det är som ett lotteri.

– Vi har inte kommit till Sverige för att ha kul. Vi har kommit för att överleva, skapa ett liv. Vi var tvungna att lämna vårt land. Jag har bott i Iran länge, men jag behandlades inte rättvist. Vi fick inte gå i skolan, säger han och berättar att han nu bott i Sverige i tre år, i Alvik i Stockholm. Nu planerar han att läsa till ekonom på universitetet.

En av de som deltar i demonstrationen är Boel Jordahl. Hon är lärare i Kärrtorps gymnasium i Stockholm.

Hon likställer den planerade svenska massdeporteringen av hazarer till Afghanistan med den skamliga svenska balutlämningen till Sovjetunionen efter krigsslutet 1945. Då begärde Sovjetunionen att Sverige skulle överlämna 167 baltiska soldater som stridit på Tysklands sida. Flera av dem begick självmord.


LÄS MER: Gränskontrollerna kan fortsätta gälla


Ett tusental människor, många av dem afghanska hazarer från Iran, samlades under lördagen på Sergels torg.
Foto: Michael Töpffer

– Jag är riktigt förbannat över bristen på moralisk känsla. Jag tycker att det påminner om baltutlämningen då man skickade i väg människor till en säker död.  Jag är djupt bekymrad att det kan ske igen 2016, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte svara på hur många flyktingar Sverige kan ta emot, men de som är här måste vi ta hand om. Vi ska öppna våra hjärtan.

Enligt arrangörerna, ett nätverk som kallar sig "#vi står inte ut", hölls samtidigt liknande demonstrationer på flera andra platser i landet, som Malmö, Umeå, Karlstad, Jönköping och Linköping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.