Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi äter fyra miljoner semlor - men små

Du har väl inte missat att det är fettisdagen i dag?Foto: Alexander Donka

Du har väl inte missat att det är fettisdagen i dag?

Svenskarna väntas i dag trycka i sig runt fyra miljoner köpta semlor.

Och allt fler väljer semlor i miniformat.

Fettisdagen

Fettisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är rörlig och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen.

Källa Wikipedia

Fastlagssöndagen, blåmåndagen och fettisdagen är en tre dagars fest inför fastan fram till påsk. Kulmen på fastlagen är fettisdagen då runt fyra miljoner semlor äts i Sverige. En trend den senaste tiden är att allt fler väljer semlor i mindre storlek - så kallade minisemlor.

Enligt de i branschen som TT talat med serverar allt fler kaféer minisemlor under semmelsäsongen.

– Det finns de som inte vill ha den stora och de blir jätteglada att det finns en minisemla, säger Helene Stålbom, konditoriägare i Falkenberg, som tror att efterfrågan beror på en ökad hälsomedvetenhet, till TT.

Förra året introducerade även Seven Eleven minisemlor i sitt sortiment av kaffebröd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.