"Vi är inga hjältar. Vi gör bara vårt jobb"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är luftens hjältar. Vittorio Fuffaro, Aurelio Covotta, Amilcare Ponchielli, Mauro Tramonti, Riccardo Damiani, Stefano Mura. fv nedre rad Manuel Demico, Daniele Corsi, Giuseppe papluca, Roberto aragno, Giampaolo Mori, Giullo Bernabei, Romana Sclaro, Valerio Chiusi. Oranga laget: fv övre Xavier Ansaoi, Charlelie Countinho, Jean Romain berger, Jean Jacques Bozabalian, Dominique Gubze, Daniel Manzo.
Foto: Lisa Mattisson Exp

VÄSTERÅS. I helgen fick de först höra om storbranden.

I eftermiddags lyfte de inlånade italienska och franska brandmän som ska vattenbomba storbranden i Västmanland.

– Vi är inga hjältar. Vi gör bara vårt jobb, säger kapten Jean-Jacques Bozabalian, 53.

Det var sammanbitna miner när de båda lagen av internationella brandmän strålade samman på flygplatsen i Västerås på onsdagen. Den ursprungliga målsättningen, att omedelbart ta sikte på storbranden norr om Västerås, spolierades direkt på grund av vädret.

Dålig sikt och de medföljande problemen att se helikoptrar och elledningar gjorde att man inte vågade lyfta.

– Det är klart att det är frustrerande. Vi har kommit hit för att släcka bränder, sa Jean-Jacques Bozabalian.

Stora delar av onsdagen kom därför att präglas av väntan, snarare än handgripligheter för de knappa trettio personer som ska ha Västmanland som arbetsplats de kommande dagarna.

De båda brandlagen var lugna, men höll sig till respektive grupp.

Efter en kort briefing vid lunchtid övergick de till att studera kartor, titta ut vilka insjöar som de kan hämta vatten från för att vara så effektiva som möjligt och för att studera det område där Sveriges största skogsbrand någonsin hittills har sin framfart.

Piloten Charlelie Coutinho, 28, medgav att han inte hade fått känslan för hur många av de svenska ortsnamnen skulle uttalas ännu, men på ett papper i sin ficka hade han åtminstone skrivit ut Västerås fonetiskt så att det skulle bli rätt.

– Vi hoppas kunna lyfta nu och se hur bra synlighet det är och lokalisera sjöarna där vi ska fylla på med vatten, sa han.

Fransmännen och italienarna förfogar över sammanlagt fyra släckningsplan. De är av samma modell – Canadair CL415 – och kommer jämt fördelade från respektive land.

Just möjligheten att kunna släppa stora mängder vatten över ett brandhärjat område är effektivt, men det är inte hela receptet för att få stopp på en skogsbrand av denna storlek, varnade Jean-Jacques Bozabalian:

– För att bli effektiva måste man ha ett bra samarbete med de styrkor som bekämpar elden från marken. Vi kan få begränsa den kritiska elden, men vårt arbete måste vara koordinerat med de på marken så att man dämpar branden helt.

Den täta skogen, det faktum att lågorna stundtals kan bli tiotals meter höga och att elden även sprider sig via marken är de främsta problemen, enligt honom.

Storbranden i Västmanland är hittills i år det första uppdrag som de franska brandmännen skickats ut på. De allt varmare somrarna i Sverige, som alltmer tycks likna de i södra Europa, tror Jean-Jacques Bozabalian emellertid att det kan ske igen.

– Vi har aldrig varit på uppdrag i norra Europa tidigare, men i ljuset av klimatförändringarna kan det mycket väl bli vanligare. Jag tror att vi måste förbereda oss på det.

"Kändes som änglar"

Sent på onsdagseftermiddagen lyfte det första flygplanet. Planen vattenbombade det eldhärjade där det brann mest fram till strax efter 20.00.

Christer Brostedt blev vittne till när kvartetten gick ner för tankning. Planen gick ner, en och en och fyllde sina tankar på ett tiotal sekunder.

– Det var så mäktigt. Det kändes som fyra änglar som kom ner från skyn, säger han.

De extra resurserna är tänkta att stanna i Sverige i åtminstone en vecka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.