Berätta om mötet mellan regeringen och oppositionen den 2 december.
- Det var det märkligaste politiska mötet i mitt liv. Det var som att det pågick en debatt och man vände sig om och tittade efter kameran. Vi satt där åtta vuxna människor och skulle prata med varandra men i stället var det som att det hölls inlägg på en talarlista.
FP-ledaren Jan Björklund sa nyligen till Dagens Nyheter att alliansen hade släppt fram en ren S-regering om Stefan Löfven hade gått till talmannen för att bilda en ny regering. Men bara utan Miljöpartiet. Fick du någonsin uppfattningen att det kunde vara på tapeten?
- Jan Björklund har en ny version av vad som hände på det där mötet för varje gång han uttalar sig. Men just den versionen var ny för mig också. Just det var ett av Sverigedemokraternas krav och skulle innebära att man lät SD bestämma vilka som sitter i regering i Sverige.
Men var du orolig för att det skulle hända?
- Nej, det var jag inte. Det var som Stefan (Löfven, reds anmärkning) uttryckte flera gånger; det är ingen slump att vi sitter i regering tillsammans. Det har varit en lång process i båda våra partier som växt fram ur att vi samarbetat nationellt och lokalt tidigare och att vi börjat förstå varandra som partier och känna respekt.
"Satt ett tydligt mål"
Hur nöjd är du med hur pass mycket grön politik ni fått igenom? Till exempel försvaret eller Förbifarten där ni inte fick igenom er linje.
- Vi känner att det är väldigt stort att vi har en regering som för första gången satt upp ett tydligt mål att Sverige ska ha nått sina klimatförpliktelser och att vi ska ha ett klimatpolitiskt ramverk och att vi ska låta det styra. De viktiga politikområden som i grunden påverkar vad vi kan lämna efter oss till våra barn. Det vi har lyckats med på skolpolitiken är att få ett fokus på de tidiga insatserna, på läraryrkets attraktivitet, vi är beredda att lägga in samtliga pengar för att höja lärarlöner.
- Sen går man inte in i samarbete med något annat parti och tror att man ska få igenom 100 procent av sitt valmanifest. Först bestämde medierna vad som var Miljöpartiets krav och hur mycket vi än försökte förklara i valrörelsen vad vi egentligen tyckte så ville man inte höra. Och sen när vi inte fick igenom de kraven så bestämde medierna sig för att vi hade misslyckats.
Vem bäst på att förhandla - du eller Åsa Romson?
- Vi är ett team och det provocerar då och då de andra partierna. Inte minst i slutet av valrörelsen när vi har fått sova dubbelt så många nätter som andra. Även om vi kanske inte utnyttjar det fullt ut i den här valrörelsen när båda var småbarnsföräldrar. Det gör att vi kan lyckas bra i förhandlingar. Att det aldrig blir så att hela förhandlingen finns i en persons huvud. Utan att vi alltid måste bolla och vända och vrida.
Blir ni aldrig trötta på varandra?
- Det kan nog hända. Vi hade någon grej på nyårsafton som vi klarade av vid 17 på eftermiddagen och varken hon eller jag ville prata med den andra men det behövde göras i alla fall.
Energin är ett av de tre samarbetsområden som decemberöverenskommelsen pekat ut. Men där har MP och FP helt olika ståndpunkter. Ni vill lägga ner två reaktorer under denna mandatperiod och FP vill bygga nya. Hur ska det gå?
- Vi har politiska debatter som handlar om hur verkligheten ser ut, inte om vad vi ska göra åt verkligheten. Poängen med en energikommission är att man börjar med att skaffa en gemensam verklighetsbild. Sätter man sig och tittar runtom i världen på det svenska energibehovet kan man konstatera att det inte är många andra länder som satsar på kärnkraft och de som gör det är inte speciellt nöjda med det.
"V har bidragit"
Enligt förre utrikesministern Carl Bildt finns det egentligen inget behov hos Stefan Löfven eller regeringen av Vänsterpartiet längre utan man kan lägga sin budget och få igenom den utan att ha stöd av Vänsterpartiet. Är det så?
- I överenskommelsen blir det lite beroende av om de borgerliga väljer att lägga egna budgetar eller om de väljer att lägga en gemensam budget. Om de borgerliga partierna inte vill att Vänsterpartiet ska ha inflytande över svensk politik då kan de välja att lägga egna budgetar. Då finns det en möjlighet för regeringen att lägga fram en budget utan att förhandla med andra. Vi är också fortsatt öppna för att budgetförhandla med fler partier. Den öppningen tror jag att både Centern, Folkpartiet och de andra vet finns där. Men intresset har hittills inte funnits.
Jonas Sjöstedt vill se följande i den kommande budgeten; höjd a-kassa, bort med Fas 3, bättre villkor för fattigpensionärer, lyft för ensamstående mammor, 6 000 fler som arbetar inom äldreomsorgen plus klimatinvesteringar. Är det saker som du kan skriva under på?
- Ja, det är saker som fanns med i budgeten som vi la fram till riksdagen. En del är saker som fanns redan i det som Vänsterpartiet började förhandla med och en del är sådant som V har bidragit med. Vårt mål är att det som vi lovat genom den budgeten, som inte fälldes för att den hade mindre stöd utan för att SD som en styrkemanifestation röstade nej till de här sakerna. En del är saker som SD hade lovat sina väljare också men det var inte mycket värt när det kom till kritan som höjd a-kassa och sänkt skatt för pensionärer.
Finns de här bitarna kvar i vårändringsbudgeten?
- Nej. Det vi nu tittar på är vilka saker som går att få in i vår ändringsbudgeten och vilka saker som kommer i höstbudgeten. Det handlar dels om finansiering där skatteändringar görs på årsbasis och en del kan bara göras på årsbasis. Den stora finansieringen kommer först i januari 2016.