Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veterinärer avfärdar hästskärningar

Tre veterinärer avfärdar misstankar om övergrepp mot hästar och menar att det sannolikt är djuren som skadar sig själva.

I sommar har vi kunnat läsa om flera sadistiska hästattacker där djuren skadats i underlivet, bland annat i Dalarna.

Nu avfärdar tre veterinärer misstankarna om att hästarna skulle ha skadas av människor.

"Det är sannolikt djuren som skadar sig själva", skriver de på DN Debatt.

Det har i sommar skrivits om flera misstänkta fall av övergrepp mot hästar i Dalarna.

Även tidigare år har det rapporterats om liknande attacker och i dag skriver tre legitimerade veterinärer, Mikael Fälth, Lars-Håkan Håkansson och Ingemar Isendahl
, att det varit en återkommande sommarläsning under 15-20 år.

Veterinärerna hävdar att de misstänkt sadistiska attackerna oftast har en naturlig förklaring:

"Vi som skrivit den här artikeln känner inte till något fall i Sverige där en sexuellt störd gärningsperson kunnat bindas för att ha skadat ett sto i genitalregionen", skriver de.

"För oss helt obegripligt"

Förklaringen ska enligt veterinärerna i stället vara att andra hästar sparkats, att ston på grund av klåda backat in boxväggar eller i träd, eller helt enkelt att en del ston kan uppvisa ett självskadebeteende och med stor kraft trycka mot boxväggar eller grenar.

Artikelförfattarna skriver att det är "helt obegripligt hur någon människa skulle kunna stå bakom ett sto och med kniv skära detta i analregionen utan att bli sparkad och svårt skadad eller till och med dödad".

Vissa skador är svåra att förklara

Göteborgs-Posten intervjuade 2011 rovdjursexperten Tommy Berglund, och skrev redan då att många hästattacker var en myt.

I artikeln intervjuades även veterinärförbundets Johan Beck-Friis, som inte var lika säker på saken.

– Det är väl känt att hästar i hagar kan sparka varandra där bak eller få en skada av utstående vassa föremål i omgivningen. Men det är svårt att förklara att hästar har cigarettbrännsår i underlivet, att de skändats med kvastskaft som lämnats kvar, att täcken som legat på den skadade hästen på kvällen ligger hopvikta över staketet nästa morgon, att stängda stalldörrar blivit öppnade, säger han.

Enligt Göteborgs-Posten dömdes fem personer mellan 1985 och 2000 för att ha skadat och/eller sexuellt utnyttjat ston.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.