Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veterinärens uppmaning – skydda hundens tassar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Värmen kan leda till att hunden skadar sina tassar.
Foto: Facebook / Shutterstock

Den varma asfalten kan orsaka brännskador och vattenblåsor på hundens tassar.

Nu berättar veterinären Monica Heggelund hur du enkelt går till väga för att skydda jycken under sommarpromenaderna.

Under vintern finns det mycket i naturen som kan skada hundens tassar, så som snö, is, kyla och saltade vägar. Men visste du att även sommaren medför risker för vovvens trampdynor?

Den extrema värmen som har dragit in över Sverige de senaste veckorna har nämligen värmt upp asfalten så pass mycket att din hund kan bränna sig på den, något norska Dagbladet var först med att skriva om.

Veterinären: ”Har sett det flera gånger”

Veterinären Monica Heggelund, som arbetar på ett djursjukhus i Oslo, instämmer i varningen.

– Varm asfalt kan skada tassarna, speciellt om hunden springer mycket. Jag har sett det flera gånger. Hunden förlorar en del av den tjocka huden på trampdynorna, och det blir en slags blandning av vattenblåsa och brännskada, berättar Monica.

När en hund kommer in med sådana skador måste den behandlas med smärtstillande medicin och eventuellt bandage, enligt veterinären.

– Det kan också bli inflammerat och börja göra ont.

https://www.facebook.com/HipDogK9Hydrotherapy/photos/a.127552750656707.31946.110773015668014/1093673134044659/?type=3&theater

Så undviker du skadorna

Monica Heggelund berättar även att det är den nylagda asfalten som utgör det största hotet för jyckens tassar. Valpar och yngre hundar är mer benägna att bränna sig på underlaget.

Men hon anser inte att man bör sätta på djuret sockor eller skor. 

– Jag skulle hellre anpassa aktiviteten efter vädret, och kanske ta en tidigare promenad på morgonen eller sent på kvällen när det inte är lika varmt. Dessutom skulle jag försöka undvika asfalt, säger Heggelund.

https://www.facebook.com/moonvalleydogs/photos/a.635158426525340.1073741827.185614088146445/961681807206332/?type=3&theater

Testet kan rädda hunden

Ett bra sätt att avgöra om marken är för varmt för hunden är att tillämpa den så kallade femsekundersregeln, som innebär att man lägger sin handflata på asfalten och testar om man kan hålla kvar den där i fem sekunder.

Om inte handflatan klarar av värmen, gör troligtvis inte heller hundens tassar det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.