Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veterinär tog rökpaus – katten dog

Veterinären ska också ha tagit rökpauser mitt under operationer och skrivit ut antibiotika på ett felaktigt sätt.Foto: / ANAN KAEWKHAMMUL
När länsstyrelsen i Östergötland kollade upp en veterinärs klinik hittade de smutsiga tallrikar blandade med operationsverktyg.

När länsstyrelsen i Östergötland kollade upp en veterinärs klinik hittade de smutsiga tallrikar blandade med operationsverktyg.

Veterinären ska också ha tagit rökpauser mitt under operationer och skrivit ut antibiotika på ett felaktigt sätt.

Nu anmäler länsstyrelsen veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Länsstyrelsen i Östergötland har valt att anmäla en veterinär som är verksam inom länet till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. I sin anmälan skriver länsstyrelsen att de vid ett flertal tillfällen utövat tillsyn över veterinären. Första gången ska ha varit år 2011, men problemen ska ha kvarstått.

När länsstyrelsen undersökte veterinärens klinik ska de ha funnit att den var ohygienisk. Bland annat ska veterinären ha förvarat läkemedel på samma ställe som han förvarade lunchmat. I veterinärens diskho ska de också ha sett att smutsiga mattallrikar blandades med använda operationsredskap som skulle rengöras. Dessutom ska det ha varit stor oordning och länsstyrelsen sammanfattade det hela med att skriva att lokalen "är olämplig för operativa ingrepp".

Tog rökpauser och var hårdhänt

Även själva vården av djuren ska ha bedömts vara bristfällig. Veterinären ska ha ordinerat antibiotika när det inte var nödvändigt och det ska också ha uppstått komplikationer vid rutinmässiga ingrepp, såsom kastreringar av hankatter.

Två personer vars djur vårdades på kliniken ska också ha uppgett att veterinären agerade oprofessionellt. Veterinären ska ha tagit rökpauser mitt under operation och även ha hanterat djuren "hårdhänt". Båda djuren avled senare. Vid ett tillfälle ska veterinären också ha bett en djurägare att ta blodprov på sitt eget djur, i stället för veterinären.

"Systematisk karaktär"

De journaler som veterinären förde ska också ha varit bristfälliga. Veterinären ska ha utelämnat viktiga detaljer och inte ha angett anledningar till sina beslut.

I sin anmälan skriver länsstyrelsen att "bristerna är av närmare systematisk karaktär" och de önskar nu att Ansvarsnämnden undersöker ett antal av behandlingarna. De skriver också att de inte anser att det går att garantera någon säker vård om inte problemen åtgärdas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.