Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veterinär avlivade Annas hund – utan att fråga

Hunden Mimmi avlivades utan att hennes matte Anna tillfrågades. Nu anmäler Anna veterinären.Foto: Privat

Anna förlorade sin bästa vän, hunden Mimmi när en veterinär i Stockholm fattade beslutet att avliva henne utan Annas godkännande.

Nu anmäler hon veterinären.

– Hon sa att hon hittade saker och att hunden hade ont. Det är klart att hon har ont efter ett sådant trauma. De undersökte henne inte ordentligt och jag fick inte hämta henne, säger Anna.

Anna skaffade papillonen Mimmi när hunden var tio veckor gammal, och i år fyllde den åtta år.

I början av september förlorade Anna sin bästa vän, när de var ute och promenerade i Drottningholm, Stockholm.

Helt plötsligt gick en lösspringande rottweiler till attack mot matte och hund.

– Den kom springandes emot oss. Jag lyfte upp min hund i famnen och vände och sprang åt andra hållet, berättar Anna.

Men hon lyckades inte hinna undan den andra hunden.

– Jag ramlade också omkull, den bet Mimmi över ryggen och ruskade henne flera gånger fram till att ägaren kom efter en minut eller något, fortsätter Anna.

När Anna lyckades rädda sin hund hade hon synliga bitsår över kroppen.

– Hon låg på marken, blödandes över ryggen. Hon hade sår och ena ögat var blodigt. Jag åkte in direkt. Hon andades så hon var lugn och gjorde inga ljud ifrån sig, säger Anna.

"Såg ut som vanligt"

På djursjukhuset i Stockholm konstaterade den första veterinären som undersökte hunden att Mimmi hade bitsår i underhuden.

Eftersom det fanns en risk att såren skulle bli infekterade behöll de Mimmi över natten.

– Hon såg ut som vanligt när jag tittade till henne. Hon var väldigt lugn också på lördagskvällen. Förvånansvärt lugn. Att hon ens överlevde attacken är otroligt, säger Anna.

När Anna kom tillbaka på söndagsförmiddagen berättade de att Mimmi genomgått ett ultraljud och veterinären hade konstaterat att hon inte hade några inre skador.

Anna beslutade sig då för att flytta Mimmi till ett annat sjukhus i Uppsala.

– Jag lät henne ligga kvar några timmar, till klockan fem ungefär för jag ville att hon skulle vila lite till och få antibiotika, säger Anna.

"Beskyller veterinären"

Men när Anna kom dit var dörrarna till avdelningen låsta.

– De svarar inte när jag knackar och försvinner från receptionen. Jag står i en kvart och ser att de ser att jag knackar på fönstret, men de ignorerar mig.

Till slut får hon kontakt med personalen och förklarar att hon är där för att hämta sin hund.

Då får hon beskedet. Mimmi ska avlivas. Anna protesterar och får höra att hon ska vänta in veterinären - den tredje i raden som vårdat Mimmi - ska komma.

Kvinnan, som Anna nu anmäler till Veterinära ansvarsnämnden, säger då att de rekommenderar avlivning - trots att Anna menar att de ännu inte röntgat Mimmi.

Trots Annas protester försvinner veterinären i väg med Mimmi och avlivar henne.

Enligt Anna gick det hela på bara en halvtimme och hon fick aldrig möjlighet att ta farväl av sin hund innan.

– Jag beskyller den här veterinären. Hon är inte specialist själv, och jag ville att hon skulle träffa en annan veterinär. Hon uppträdde tyket och känslokallt, säger Anna.

Anmälan ska prövas

Hennes försök att komma i kontakt med kvinnan har varit förgäves och Anna har nu anmält veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

– Jag har varit i kontakt med verksamhetschefen och det enda de säger är tack för dina synpunkter, vi jobbar på att förbättra oss och vi förstår att du är ledsen, säger Anna.

Ansvarsnämnden bekräftar att anmälan kommit in under tisdagen.

Nu har ansvarsnämnden skickat ett föreläggande till veterinären och ärendet ska prövas.

Handläggningen kan dock ta ett år och man väntar även in ett yttrande från Jordbruksverket när parterna sagt sitt. Vid den här typen av fall kan nämnden dela ut en erinran eller en varning till den anmälda veterinären.

Expressen har varit i kontakt med veterinären som avböjer att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.