Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vetenskapens klarast lysande superstjärna har slocknat

Stephen Hawking har gått bort. Han blev 76 år gammal. Foto: PHIL MYNOTT / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Hawking var bunden till ett liv i rullstol samtidigt som hans bräckliga och förvridna kropp hyste ett knivskarpt intellekt. Foto: MURDO MACLEOD / POLARIS POLARIS IMAGES

När Stephen Hawking dog på onsdagen slocknade vetenskapens klarast lysande superstjärna.

Den svårt sjuke kosmologen hade svar på de flesta frågor som rörde vårt universum men en av de största gåtorna handlade om hans egen kropp – den om att han överlevde sin egen dödsdom med över 50 år.

Den brittiske fysikern och kosmologiforskaren Stephen Hawking förkroppsligade själva vetenskapen för många. 

Det var en bild som på sitt sätt var svår att få ihop. 

Hawking var bunden till ett liv i rullstol samtidigt som hans bräckliga och förvridna kropp hyste ett knivskarpt intellekt. 

Redan 1963 hade han fått diagnosen ALS, en dödlig sjukdom med ett oftast hastigt förlopp.

Han var bara 21 år gammal när läkaren gav honom högst två år till att leva. 

Med tiden skulle det visa sig att Stephen Hawking hade en variant av den neurodegenerativa sjukdomen med en mer långsam progression. 

 

LÄS MER: Världsberömde fysikern Stephen Hawking är död 

 

Beskedet hade kunnat knäcka vem som helst. 

För Stephen Hawking innebar det rena tändvätskan.

”Fastän ett moln hänger över mitt huvud, så fann jag till min överraskning, att jag njöt mer av livet nu än jag gjorde tidigare. Jag började göra framsteg i min forskning”, förklarade han. 

Hawking hade dittills egentligen inte tagit sina studier på något större allvar, i alla fall om man tittar på närvaron. 

Han uppfattades dessutom som lite knepig av sina lärare. 

Stephen Hawking 1987. Foto: STEPHEN SHAMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Målet: Fullständig förståelse kring universum 

Efter sjukdomsbeskedet satte han upp ett mål, och det var inget fel på ambitionen:

”Mitt mål är enkelt. Det är fullständig förståelse kring universum, varför det är som det är och varför det existerar överhuvudtaget.”

Med tanke på de fysiska förutsättningarna och den dödliga diagnosen skulle man lätt föreställa sig att Stephen Hawking drog sig undan till ett instängt rum belamrat med böcker och dammiga handlingar i högar på skrivbordet i något av universitetet Cambridge byggnader.

Handikappet hindrade inte Stephen Hawking från att dansa på kryckor eller fara fram som ett jehu med sin rullstol till allas stora förskräckelse.

Inte ens humöret fick sig en törn.

Hans forskarkollega Roger Penrose sa till tidningen The Guardian:

– Han trodde inte att han hade lång tid att leva så han ville få ut så mycket som möjligt av livet under tiden.

Stephen Hawking tillsammans med dottern Lucy Hawking. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dök upp i flera tv-komedier 

Alla som lärde känna honom kunde vittna om hans stora humor och självdistans. 

Han bjöd på sig själv och var väl medveten om att han var en främmande fågel för många. 

Hawking dök upp i flera tv-komedier där han spelade sig själv. ”Simpson”, ”Family Guy” och ”The Big Bang Theory” är bara några av de många populära serier där han medverkade.

Charmen, snillet och humorn attraherade även kvinnorna. 

Hans första hustru hette Jane Hawking och de gifte sig 1965.

Äktenskapet höll i trettio år och resulterade i tre barn.

 

LÄS MER: Så hedrar Stephen Hawkings minne 

 

Det var också barnen Lucy, Robert och Tim som först tidigt på onsdagsmorgonen gick ut med nyheten i ett pressmeddelande om pappans död.

”Vi är djupt sorgsna över att vår älskade far har gått bort i dag. Han var en lysande vetenskapsman och en man utöver det vanliga vars arv kommer att leva vidare under många år. Hans mod och uthållighet parat med genialitet och humor inspirerade människor över hela världen.”

Stephen Hawking tog sin vetenskapliga gärning på största allvar, inte minst den att sprida sina kunskaper till kretsar långt utanför den akademiska världen.

– Man kunde alltid ställa vilken fråga som helst till min far – och man fick alltid ett svar, berättade dottern Lucy i en intervju. 

Nämns i Guinness Rekordbok 

Hans kunskapsglädje och pedagogiska talang kom många andra till del. Populärkunskap var inget han föraktade. Tvärtom gav han sig hän uppgiften att förklara kosmos för alla som var intresserade.

Hans bok ”Kosmos: en kort historik” från 1988 har sålt i över tio miljoner exemplar och översatts till ett 40-tal språk. Nya upplagor uppdateras ständig.

Den har till och med omnämnts i Guinness Rekordbok för att den låg på brittiska Sunday Times bästsäljarlista i 237 veckor. 

Boken har onekligen vidgat horisonten för mängder av läsare även om några lite föraktfullt kallat den världens mest olästa bok. 

 

LÄS MER: Stephen Hawkings fina relation med sin dotter Lucy 

 

Hans vetenskapliga arbeten och samarbete med andra fysiker renderade honom otaliga utmärkelser och hedersbetygelser.

Stephen Hawking var bara 32 år gammal när han valdes in i ärevördiga Royal Society.

Hawking var bunden till ett liv i rullstol samtidigt som hans bräckliga och förvridna kropp hyste ett knivskarpt intellekt. Foto: MURDO MACLEOD / POLARIS POLARIS IMAGES

Fem år senare utsågs han till ”Lucasian Professor of Mathematics” vid Cambridge University. 

Professuren inrättades 1663 och har innehafts av bland annat Isaac Newton. 

Infektionen kunde ha kostat honom livet 

1985 drabbades Hawking av en infektion som så när hade kostat honom livet. Han hade rest till partikelfysiklaboratoriet Cern utanför Genève i Schweiz men i stället för forskning hamnade han på sjukhus. 

Läkarna dömde ut hans möjligheter att överleva och undrade om inte hustrun Jane ville avbryta den livsuppehållande behandlingen.

Jane vägrade och lät i stället flyga maken till ett sjukhus i Cambridge. Där utförde läkarna ett kirurgiskt ingrepp som innebar att man öppnade luftstrupen på honom.

Det räddade livet på Hawking men medförde samtidigt att han förlorade talförmågan.

Även om Janes omtanke om maken räddade hans liv så var deras äktenskap bortom räddning. Stephen Hawking hälsa blev allt sämre, vilket ställde allt större krav på Jane.

I sin självbiografi ”Travelling to Infinity: The True Story Behind the Theory of Everything” redogör Jane Hawking för vad det innebar att vara gift med den hyllade vetenskapsmannen. 

Han krävde vård 24 timmar om dygnet men han var ovillig att prata om sin sjukdom överhuvudtaget. Hon kände att relationen utvecklats till ett förhållande mellan ”härskare” och ”slav”. Maken ”besatt ett väldigt och oregerligt ego”.

Stephen Hawking med hustrun Elaine Mason. Paret var gifta i 11 år. Foto: BORIS ROESSLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Blev kär i sin sköterska 

Med tiden blev skilsmässan oundviklig. Brytningen fick stora rubriker i tidningarna. Stephen Hawking och en av hans sköterskor hade dessutom fattat tycke för varandra.

Elaine Mason var en av sköterskorna som vårdade Hawking.

De gifte sig 1995, ett äktenskap som höll i elva år. 

Många oroade sig för att förhållandet var stormigt. Polisen utredde misstankar om att Stephen Hawking misshandlades av sin hustru. 

Hawking dök ofta upp på akuten vid Addenbrookes Hospital i Cambridge med blånader på kroppen. 

Skadorna väckte misstankar hos läkarna. Polisen förhörde en mängd vittnen om anklagelser om misshandel, fysisk såväl som verbal. 

Men inga uppgifter ledde vidare till åtal. 

Stepen Hawking själv nekade bestämt till att han skulle ha blivit misshandlad.

En förklaring till blåmärkena kunde ha varit hans ofta besinningslösa körstil med den elektriska rullstolen. 

Hawking på premiären till filmen "Theory of everything". På bilden sys också skådespelaren Felicity Jones, Hawkings tidigare hustru Jane Wilde Hawking och skådespelaren Eddie Redmayne. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Vi har förlorat en underbar själ”

2014 kom filmen ”The Theory of Everything” som handlade om Stephen Hawking. Manuskriptet byggde på hustrun Janes självbiografi. Skådespelaren Eddie Redmayne gjorde rollen som vetenskapsmannen. 

Redmayne belönades med en Oscar och Golden Globe för sin insats.

På onsdagen rann tiden till slut ut för Stephen Hawking. 

Han trotsade läkarens dödsdom med över ett halvsekel, ett mirakel enligt många. 

Under onsdagen strömmade hyllningar till Stephen Hawking in på Twitter. Just Eddie Redmayne var en av dem som stämde in i kören:

”Vi har just förlorat en underbar själ, en häpnadsväckande vetenskapsman och den roligaste man jag har haft nöjet att träffa. Min kärlek och mina tankar finns nu hos hans utomordentliga familj.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.