”Vet vilka som är inblandade – man måste våga säga det”

Statsministern svarade på kritiken i en intervju med DN.
Göran Dahlström, socialdemokratiskt kommunalråd i Katrineholm, säger att man måste våga säga vilka som är inblandade i gängvåldet. ”Från partiet har man kallat mig rasist” säger han.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Stefan Löfven har fått hård kritik för intervjun i SVT:s ”Agenda.”
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfvens framträdande i SVT:s Agenda har dömts ut som katastrofalt, och nu kommer svidande kritik även från en av landets mest framgångsrika S-kommunalråd. 

– Många av oss vet vilka som framför allt är inblandade i gängvåldet och skjutningarna, och då måste man våga säga det, säger Göran Dahlström, S-kommunalråd i Katrineholm, där partiet i senaste valet fick 46,3 procent.

– Jag har varit ute i den här debatten i femton år nu. Och inom partiet har man ibland kallat mig för rasist i vissa sammanhang, men i min kommun är SD små och vi har nära på egen majoritet. 

Kritiken mot Stefan Löfven efter intervjun med honom i SVT:s Agenda på söndagskvällen har varit hård. Så väl opinionsbildare och kommentatorer som politiska motståndare har dömt hans uttalande om gängvåldet. 

Aftonbladets kommentator Lena Mellin kallar intervjun för en ”katastrof”. Och nu kommer kritik även från de egna leden. 

– Det är väldigt illa, säger Göran Dahlström om intervjun. 

Men det är inte det Löfven sa, utan snarare det han inte sa som är problemet, menar han.

– Många av oss vet vilka som framför allt är inblandade i gängvåldet och skjutningarna, och då måste man våga säga det. Man kan inte låtsas som att det är något annat som händer när alla människor som sitter vi köksbordet har en helt annan bild på näthinnan, säger han och fortsätter: 

– Det Stefan Löfven sa var inte fel. Det är stora klyftor i samhället, men han talade inte klartext: nämligen att mycket hänger ihop med den stora anstormningen till Sverige. Och där har regeringen, och tidigare regeringar ställt vanliga medborgare och kommuner inför fullbordat faktum, trots att vi sett att problemen bara blir större och större.

Har beskyllts för att vara rasist

Göran Dahlström har under sina 14 år som kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm ofta riktat kritik mot det egna partiets migrationspolitik. Och för det har han själv hamnat i skottgluggen och blivit beskylld för att vara rasist av partivänner, berättar han. 

– Det har varit i sociala medier, bland vänsterdebattörer och bland socialdemokrater som tycker att den inställningen som jag och partiet i Katrineholm har är rasistisk, säger han. 

Men när han i dag riktar kritik mot partiledningen gör han det som en av landets mest framgångsrika S-kommunalråd. För i takt med att partiet backat val efter val på nationell nivå har S i Katrineholm hållit ställningarna mer än väl.

”Det uppfattas som att han skyller på andra regeringar”

Expressens reporter reder ut de senaste turerna kring Stefan Löfven.

I senaste valet ledde han partiet till en valseger i kommunen med 46,3 procent av rösterna, fyra gånger mer än vad SD fick, med sina 11,9 procent. Och Göran Dahlström styr nu Katrineholm i en koalition med Moderaterna, som är näst största parti i kommunen på 13,5 procent. 

– Till skillnad från partiet nationellt har Socialdemokraterna i Katrineholm varit väldigt tydliga. Och det gäller inte bara migrationen utan också när det gäller tiggeriet, säger han om siffrorna. 

– SD:s framgång handlar inte om deras förträfflighet, det handlar om Socialdemokraternas och andra partiers ängslighet och räddhågsenhet för att tala klarspråk, fortsätter han. 

”Det blir en enda stor sörja”

Läget för Socialdemokraterna, som enligt den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Demoskop blivit omsprungna av SD och nu är nere på 22 procent, är mycket bekymmersamt, anser han.

– Gör vi ingenting kommer högerkrafterna ute på kanten ta över. SD kommer bli störst. Det finns ingen naturlag som säger att vi ska förbli störst. Utan det som står på spel är vår roll som statsbärande parti. Stefan Löfven måste tala klarspråk.

Partiets samarbete med C, L och MP och det så kallade januariavtalet har ytterligare förstärkt problemen för S, anser han, och pekar på de liberaliseringar man enats om när det gäller migrationen.

– Det blir en enda stor sörja, säger han.

Men trots all kritik vill han inte gå så långt som att diskutera Stefan Löfvens ställning. 

– Jag tycker Stefan Löfven är en alldeles utmärkt partiledare. Och han har nog den svåraste uppgiften en svensk statsminister någonsin haft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.