Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veronika greps på protest mot kriget – stängs av från universitetet

I helgen pågick protester mot kriget i flera av Europas huvudstäder.
Veronika Samusik greps på en demonstration som hon bevakade som journalist.
Foto: ALEKSEY DUSHUTIN/NOVAYA GAZETA
Polisinsats i Sankt Petersburg vid protester mot kriget i Ukraina.
Foto: STRINGER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / STRINGER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nära 15 000 personer har gripits i Ryssland för att ha demonstrerat mot invasionen av Ukraina.

Nu hotas flera studenter med att stängas av från sin utbildning för att ha deltagit i protesterna.

– Att bli avstängd för politik är absurt, säger studenten och journalisten Veronika Samusik.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har det pågått demonstrationer i flera ryska städer. Samma dag som kriget började rapporterade studenten och journalisten Veronika Samusik från en protest i Sankt Petersburg.

– Jag jobbade som fotojournalist. Det var ett redaktionellt uppdrag, jag hade presskort, allt var i sin ordning. Men det hindrade inte poliserna från att kasta in mig i en polisbuss, samtidigt som jag höll upp mitt presskort över huvudet, säger Veronika Samusik.

Hon fick tillbringa natten i häktet och släpptes först nästa dag när hon fick lova att inställa sig vid en rättegång, misstänkt för att ha deltagit vid en förbjuden sammankomst.

Veronika Samusik är journalist på nyhetssajten SotaVision och studerar biologi på Sankt Petersburgs statliga universitet.

Studenter stängs av i Ryssland

Några dagar efter att hon gripits stod det klart att hon, tillsammans med 12 andra studenter, hotas med att stängas av från det anrika universitetet, som är Rysslands äldsta. 

Ett brev från polismyndigheten med krav på att utesluta studenterna har skickats till skolan, rapporterar ryska affärstidningen Kommersant.

– Jag förklarade att jag jobbade under demonstrationen och inte begått något brott. Dessutom har det inte varit någon rättegång och alltså är min skuld inte bevisad, säger Veronika Samusik.

En man i Sankt Petersburg grips vid en demonstration mot Rysslands invasion av Ukraina.
Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Innan en uteslutning blir slutgiltig ska studentkåren få säga sitt, men varken Veronika Samusik eller kårordföranden tror att universitetet kommer lyssna, enligt Kommersant.

Totalt har nästan 15 000 personer gripits i Ryssland när de demonstrerat mot Rysslands invasion av Ukraina, enligt människorättsorganisationen OVD-Info. Bara i söndags greps omkring 1 000 personer i 37 ryska städer.

Gripna misshandlas

Det kommer nu uppgifter om att ryssar som gripits under protesterna utsatts för misshandel i häktet. En ung kvinna som greps i Moskva spelade in händelsen och berättar för oberoende nyhetssajten Meduza hur hon blev slagen av polisen.

– Polisen slog mig i ansiktet, på huvudet och benen med en fylld vattenflaska. Han drog mig i håret och stänkte vatten på mig, säger hon.

Oberoende Mediazona har pratat med flera personer som vittnar om tortyr i häktena.

– Putin är på vår sida. Ni är Rysslands fiender, uppges en polis ha sagt till de gripna.

”Avstängd för politik är absurt”

De uteslutna studenterna väntas nu bli fler samtidigt som allt fler blir gripna. Veronika Samusik säger att uteslutningarna säger mycket om universitetets ledning och att studenter inte borde uteslutas alls för aktiviteter utanför studierna. Nu funderar hon på att söka sig till utländska universitet.

– Kommer jag bli ledsen om det blir verklighet? Jag vet inte. Det hade varit synd om jag blev avstängd för dåliga studieresultat, men att bli avstängd för politik är absurt, därför är det till och med lite komiskt.

Demonstrationer mot kriget i Ryssland

Få demonstrationer tillåts i Ryssland och de som grips kan dömas till så kallade administrativa straff, som böter eller häktning i 15 dagar.

Sedan ryska invasionen av Ukraina har det även införts nya lagar mot att sprida ”felaktiga uppgifter” om den ryska militären. Lagen gör det i praktiken omöjligt att kalla det som händer för ett krig eller invasion. Även här finns det administrativa straff, men vid upprepade eller särskilda fall kan en person i stället för ett administrativt straff dömas i ett vanligt brottmål, vilket innebär strängare påföljd - med fängelse i upp till 15 år.

Enligt oberoende nyhetssajten Mediazona har ett tiotal person redan dömts till administrativa straff, enligt den nya lagen, för att exempelvis burit skyltar med texten ”nej till krig”.

De första fallen där personer kan dömas för brottmål har nu även dykt upp i Ryssland, enligt Novaja Gazeta. Två personer misstänks nu efter att ha lagt upp information om ryska förvarsmakten i sociala medier.

Testar experiment i protest – grips efter tre sekunder

Hade skylt med texten ”två ord” – polisen ingriper våldsamt.

”Statskupp möjlig om Putin ses som förlorare”

Oligarken Michail Chodorkovskij var Rysslands rikaste man.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.