Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veronica såg två
träffas av lastbilen

Veronica Durango, 42, var nära att bli påkörd av lastbilen.Foto: Privat
<p>Många har lämnat blommor på platsen, något Veronica Durango också var tillbaka och gjorde dagen efter attacken.</p>Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN
<p>Lastbilen som användes vid terrordådet.</p>Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

När lastbilen kom farandes på Drottninggatan hann Veronica Durango precis kasta sig undan, men minnesbilden av hur två andra kvinnor blir träffade av lastbilen har etsats sig fast.

– Jag har bildflashar på när de här två kvinnorna träffas och hur den ena kvinnan sitter fast i gallret på lastbilen, säger Veronica Durango.

Veronica Durango befann sig vid korsningen Drottninggatan och Olof Palmesgatan under fredagseftermiddagen och skulle just gå in på en tvärgata. Hon tar av sig sina hörlurar och hör då hur lastbilen kommer mot henne.

– Jag har hur en lastbil gasar och hur han svänger över trottoaren i full galopp. Jag tänkte ”vad är det som händer?”.

Hon springer om en kvinna på gatan och ser ytterligare en kvinna framför sig samtidigt som hon hoppar undan in på tvärgatan. Men de två kvinnorna hinner inte undan och blir påkörda av lastbilen.

– Han träffar de här två kvinnorna varav kvinnan bakom mig avlider, lastbilen fortsätter och bränner ner och det är bara ett dammoln bakom, folk skriker och det är hysteriskt.

 

LÄS MER: Han körde före lastbilen – tutade och varnade

 

– Jag gick fram till kvinna som var framför mig och frågade hur hon mådde. Hon låg i famnen på någon som hade hjälpt henne. Jag kunde själv inte ingripa, jag var så chockad själv att jag inte kunde hjälpa henne.

Veronica Durango berättar att hon snabbt fick hjälp av en kvinna i en frisörsalong som tog in henne i säkerhet. Där kunde hon kontakta nära och kära och säga att hon var okej.

"Ska tacka för att jag lever"

Under lördagen var hon tillbaka på Drottninggatan för att lämna blommor på platsen. Hon beskriver att det är jobbigt att vara tillbaka på platsen och att hjärtat är uppe i halsgropen.

– Jag har de här bildflasharna när de här kvinnorna träffas och hur den ena kvinnan sitter fast på gallret på lastbilen. Jag tycker det är jättejobbigt att vara här men jag måste göra det här för min egen skull och visa respekt för dem som inte klarade sig.

– Nu ska jag lämna en blomma och tacka för att jag lever, för jag är otroligt tacksam över det, säger Veronica Durango.

Många har lämnat blommor på platsen, något Veronica Durango också var tillbaka och gjorde dagen efter attacken.Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Detta vet vi hittills om dådet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.