Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Veronica Palm vill lämna politiken

S-toppen Veronica Palm vill lämna politiken.  Foto: Lisa Mattisson
Veronica Palm tidigare i år på Expressens valscen.  Foto: Cornelia Nordström

Toppolitikern och S-profilen Veronica Palm, 42, suppleant i Socialdemokraternas verkställande utskott, vill lämna partipolitiken.

Expressen kan nu avslöja att hon är aktuell för jobbet som kulturminister Alice Bah Kuhnke tidigare hade.

Veronica Palm vill bli generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Efter Mona Sahlins avgång som partiledare 2010 nämndes Veronica Palm som en tänkbar kandidat till posten. När sedan Håkan Juholt fick jobbet valdes hon in som suppleant i partiets verkställande utskott och blev därmed en del av partiledningen.

Enligt uppgifter till Expressen ville hon sedan bli minister i samband med maktskiftet - men Stefan Löfven erbjöd henne aldrig en plats i regeringen.

Detta ska vara en av flera orsaker till Veronica Palm nu vill lämna partipolitiken.

Vill bli generaldirektör

Enligt Expressens uppgiftslämnare har hon internt i partiet gjort klart att hon vill bli generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor - en tjänst som ska tillsättas av regeringen under våren.

Sedan den förra generaldirektören Alice Bah Kuhnke utsågs till kulturminister har myndigheten haft en vikarierande chef.

Veronica Palm, som genom åren varit mycket engagerad i barns och ungdomars villkor och som arbetat som barnskötare i tre år, ville på torsdagen inte lämna några kommentarer när Expressen ställde frågor om hennes intresse för jobbet som generaldirektör.

Känslig fråga

- Jag har inget att säga om detta. Jag har inga kommentarer.

Frågan är känslig eftersom det finns flera kandidater till jobbet, enligt Expressens uppgiftslämnare.

Veronica Palm har funnits länge i politiken.

Via engagemanget i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, hamnade hon redan 1996 som politiskt sakkunnig på finansdepartementet. Två år senare var hon under ett år ledamot av Europaparlamentet.

Sedan 2002 har Veronica Palm suttit i riksdagen, invald för Stockholms kommuns valkrets. Hon är i dag vice ordförande i socialutskottet och sitter som ledamot i Krigsdelegationen.

Del av vänsterfalangen

Författaren Christer Isaksson, som skrivit flera böcker om Socialdemokraterna, har beskrivit Veronica Palm som en del av vänsterfalangen i partiet.

Efter Socialdemokraternas valförlust 2010 konstaterade Veronica Palm i flera intervjuer:

– Det finns inget som gör mig så arg som när de där barnfattigdomssiffrorna kommer upp. Det är helt oanständigt för ett land som Sverige.

Fick stor uppmärksamhet

Så sent som i januari i år fick hon stor uppmärksamhet när hon valde att polisanmäla riksdagens vice talman Björn Söder (SD) för en kommentar som han skrivit på Facebook om attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris.

– Det är inte lagligt i Sverige att kränka människor utifrån folkgrupp, och jag tycker att det borde prövas som hets mot folkgrupp, konstaterade Veronica Palm då.