Veronica Palm: Vi var inte tillräckligt tydliga

Publicerad
Uppdaterad
De senaste dagarna har Veronica Palm kommit tillbaka som en het kandidat att ta över efter Mona Sahlin.
I två mätningar i Expressen har hon fått stort stöd - både från väljare och S-politiker.
Expressens politiske reporter Karl-Johan Karlsson träffade Sveriges just nu mest omtalade S-kvinna i familjens villa i Högdalen utanför Stockholm.
I dag utvecklar hon sin vision för att lyfta Socialdemokraterna ur krisen.
- Vi löser det inte genom att ha en extrakongress och byta partiordförande, säger Veronica Palm.
Diskussionen om en ny S-ledare har på senaste tiden handlat mycket om Sven-Erik Österberg och Pär Nuder.
Riksdagskvinnan Veronica Palm var tidigt ett hett namn i spekulationerna, men har sedan blivit omnämnd allt mer sällan.
Nu är hon åter aktuell.
I fredags fick hon flest röster av alla i en Demoskopundersökning i Expressen.
Och i lördags stärktes hennes ställning ännu mer, när Expressen publicerade en undersökning bland 1 316 S-politiker, där Palm ansågs vara den som hade störst chans att leda partiet till en valvinst.
I går tog hon emot Expressen för en intervju i familjens villa i Högdalen i södra Stockholm.
Hur känns det att ligga så bra till i mätningarna?
- Det är klart att det är glädjande att människor ser att man gör ett bra jobb. Det är inget glamourjobb att vara politiker.
Efter att Mona Sahlin meddelade sin avgång sade du till TT att du ville fundera en dag till. Nu har det gått flera månader. Har du funderat klart?
- Det är ju inte jag som funderar. Det är ju inte jag som väljer. Det gör vår partiorganisation och partikongress. Nu är det arbetet i gång.
I morgon (läs: i dag) är sista dagen för alla distrikt att lämna in sina kravprofiler. Vilka egenskaper tycker du att Mona Sahlins efterträdare ska ha?
- Jag vill inte själv gå in och säga vad jag tycker är ett bra kriterium för en ny partiordförande. Det blir inte bra om jag gör det.
Det har framförts kritik mot dig att du ligger för långt till vänster i partiet. Vad säger du om det?
- I stundens hetta och när man ska ställa personer mot varandra så utmålar man ofta människor hårdare. Vi är ett brett parti, men jag uppfattar mig som socialdemokrat.
Men är du en "vänstersosse"?
- Jag är socialdemokrat, med rötterna djupt i idéerna om solidaritet, rättvisa, jämlikhet och frihet.
Vad är ditt recept för att ta partiet ur den här krisen ni har hamnat i?
- Vi löser det inte genom att ha en extrakongress och byta partiordförande, så enkelt är det inte. Vi behöver orka fortsätta komma ihåg att vi fick rejält stryk. Vi behöver orka spetsa politiken och möta människor. Det viktigaste för Socialdemokraterna är att vara ett parti i människors vardag, att se verkligheten som den är och att formulera politiska krav utifrån det.
Vad gjorde ni för fel?
- Det handlar inte om det ena eller andra förslaget. Vi var inte tillräckligt tydliga med vart vi ville, vad som var skillnaden mellan att rösta på borgerligheten och Socialdemokraterna. Vi var nog lite rädda för att stöta ifrån oss väljare och då blev vi heller inte så tydliga att vi lyckades locka till oss nya väljargrupper.
Vad tycker du om ett delat ledarskap, med en man och en kvinna som styr partiet?
- Det är inte möjligt nu, det tillåter inte våra stadgar. Men jag är övertygad om att efter vi har gjort det här valet i mars, så kommer en diskussion om hur vi fortsätter förnya partiet.
Slutligen, vill du bli partiledare för Socialdemokraterna?
- Om jag får den frågan, så får jag den av valberedningen, och då svarar jag till valberedningen, säger Veronica Palm.
Enligt SVT:s källor kan Pär Nuder inom några veckor räkna med att få frågan från valberedningen. Men uppgiften dementeras av valberedningen.
- Vi har inte kommit dit ännu. Jag blev alldeles förvånad när det var på tv, säger Göran Johansson, ledamot i valberedningen.
- Vi har inte fört några namndiskussioner i valberedningen ännu, så jag är förvånad över uppgifterna, säger Håkan Bergman, också ledamot i valberedningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag