Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veronica Palm tvingad
svara om fallet Mustafa

Veronica Palm efter SVT:s "Agenda".Foto: Lisa Mattisson

Socialdemokraterna har fått hård kritik för hur de hanterade Omar Mustafa.

Partiledaren Stefan Löfven har kallat hanteringen "slarvig".

På söndagskvällen svarade Veronica Palm, som uppmanade Mustafa att avgå, på kritiken i SVT:s "Agenda". Efter programmet sa hon till Expressen.se:

– Det är klart att det inte har varit en bra process. Det har varit jobbigt för alla inblandade.

DETTA HAR HÄNT

– Omar Mustafa valdes på S-kongressen i Göteborg in i Socialdemokraternas partistyrelse. Kort därefter riktades skarp kritik mot att han bjudit in personer med bland annat antisemitiska åsikter för att tala för Islamiska förbundet, där han är ordförande.

Efter knappt en vecka, förra lördagen, tvingades han lämna partistyrelsen på uppmaning av Stockholms arbetarekommuns ordförande Veronica Palm.

– Någon motivering till varför han fick avgå gav inte Palm mer än att situationen blivit ohållbar.

– Tisdagen den 16 april sade hon att Mustafa skadat partiets förtroende utan att ange på vilket sätt. Först fyra dagar efter avgången, onsdagen den 17 april, sade Palm att Mustafa inte tillräckligt tagit avstånd från att bjuda in talare med "förkastliga åsikter".

– Under torsdagen sa Veronica Palm till Expressen att hon själv var beredd att be Omar Mustafa om ursäkt och partiledaren Stefan Löfven sa under en pressträff under fredagen att han respekterar Stockholms arbetarekommuns beslut och delar bedömningen att uppmana Omar Mustafa att avgå.

– Dagen efter talade Omar Mustafa ut om kritiken och skrev till Svenska Dagbladet att "det är beklagligt att jag inte hade pariledningens förtroende att fortsätta mitt arbete i partistyrelsen."

Omar Mustafa uppmanades att avgå från sin plats i Socialdemokraternas partistyrelse förra lördagen på grund av att han gett en plattform åt antisemitiska talare under sin tid som ordförande för Islamiska förbundet.

Under veckan efter har Socialdemokraterna fått hård kritik för sin hantering av frågan.

Omar Mustafa har själv sagt i en intervju med Svenska Dagbladet att han anser att partiet har vikt sig för "islamofobiska krafter".

Partiledaren Stefan Löfven kallade hanteringen av frågan för "slarvig" när han mötte journalister tidigare i veckan.

Palm svarade på kritiken

Veronica Palm är ordförande för Stockholms arbetarkommun som nominerade Omar Mustafa till partistyrelsen. Knappt en vecka senare uppmanade Palm honom att avgå med motiveringen att han fortsatt bjuda in antisemitiska talare trots uppmaningar att sluta.

Mustafa lämnade sedan samtliga uppdrag inom partiet.

– Som socialdemokrat så kan man inte bereda plats för den typen av extrema och antisemitiska åsikter. Därför så krävdes det av mig att ta det ansvaret och be Omar Mustafa att lämna partistyrelsen som han också gjorde, försvarade Veronica Palm sitt beslut i SVT:s "Agenda"

Om Mustafas kritik om att S böjde sig för islamofobiska krafter svarade Palm i Agenda:

– Jag delar inte den bedömningen. Det får stå för honom.

"Jobbigt för alla"

Efter "Agenda" berättade Veronica Palm för Expressen.se vad hon tycker om att Löfven kallade hanteringen slarvig:

– Det är klart att det inte har varit en bra process. Det har varit jobbigt för alla inblandade. Jag är glad att vi klarade av att hantera det, inte förhastat men samtidigt i god tid inför partistyrelsens första sammanträde, sa hon.

Tycker du att du var slarvig?

– Jag bär naturligtvis ett ansvar i den här processen.

Du har tidigare sagt att du ska be Omar Mustafa om ursäkt om han vill ha en ursäkt hur ska vi tolka det?

– Är det så att Omar Mustafa vill ha en ursäkt av mig så ska han få det, men det gör jag i samtal med honom, så ska det tolkas.

Men varför tycker du att han är förtjänt av en ursäkt av dig?

– Det samtalet vill jag ha med honom. Det är väl väldigt uppenbart att den här processen inte har varit bra för någon inblandad, inte för socialdemokratiska partiet, inte för möjligheten för muslimer att känna att man är välkommen att ta en aktiv del och inte heller för Omar Mustafa.