Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Verkställande utskottet: Skyll allt på Oxenstierna

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I nya avsnittet går podden Verkställande utskottet bland annat på djupet med IVO:s coronakritik mot regionerna.

– Det talades om ”politisk praktskandal”, konstaterar Maggie Strömberg. Men blir det några konsekvenser?

spotify:episode:6CsknAxSJhqiuVa60uWr5R

LYSSNA: Verkställande utskottet, avsnitt 36: En mycket svensk skandal 

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktade på tisdagen svidande kritik mot regionerna, för att personer på äldreboenden inte fått vård utifrån den enskildes behov vid misstänkt covid-19-smitta.

– Alla var väldigt upprörda, alla menade att det var oacceptabelt, men det är väldigt oklart vems fel det var. Eller.. regionernas fel, säger man, men vet folk ens vad regionerna är? Ingenting hittills tyder väl på att regionvalen är någon bra arena för att utkräva ansvar, säger Viktor Barth-Kron i avsnitt 36 av Verkställande utskottet, som har rubriken ”En väldigt svensk skandal”.

– Det är hopplöst med ansvarsutkrävning i regionerna, instämmer Maggie Strömberg. Det vet man inte minst som journalist när man ska försöka ställa någon till svars för något som hänt generellt i vården. När ”alla” gjort fel. Ska man ringa SKR (Sveriges kommuner och regioner)? Då säger de i princip att ”det här kan inte vi svara på”. Det är en väldigt hal organisation, SKR.

Torbjörn Nilsson tror att det blir en långsam process.

– Först måste det till en rejäl omorganisation av hur Sverige styrs och därefter kan man utkräva ansvar för den här vårdskandalen.

Viktor Barth-Kron:

– Är det så det kommer att sluta? Att den som utkrävs ansvar till slut blir Axel Oxenstierna? Konsekvensen blir att ingen aktivt var skyldig, utan det var systemets fel och därför blir den sammantagna bilden av pandemihanteringen att det ändå är dags att starta en administrativ reformeringsprocess i Sverige. Som sen aldrig blir av.

Torbjörn Nilsson konstaterar att ”så lät det ju ganska mycket i våras i regeringskansliet”.

– När de pratade var det ganska innerligt och lite förvånat: Det funkar ju inte, det här sättet som vi försöker styra vårt land på. Vi kan inte styra det.


LYSSNA: Verkställande utskottet, avsnitt 36: En mycket svensk skandal 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.