Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Verklighetens Hamilton död

Stellan Skarsgård i "Täcknamn Coq Rouge" från 1989. Bertil Lundin var verklighetens Carl Hamilton, säger en källa inom underrättelsetjänsten. Han var chef för Sveriges hemliga agenter.
En av Sveriges hemligaste personer avslöjas nu av Carl Bildt.
I flera år var Bertil Lundin, 58, chef för Sveriges hemliga agenter.
Nu hyllar den tidigare statsministern sin gamle vän som avled förra onsdagen.
- Han var verklighetens Carl Hamilton, berättar en källa inom underrättelsetjänsten.
Bertil Lundin, chef för Sveriges hemliga agenter, är död.
Under flera decennier levde Bertil Lundin ett dubbelliv. Som en av cheferna för landets absolut hemligaste underrättelsetjänst, KSI - kontoret för särskild inhämtning, var han känd av flera statsministrar.

Bildt avslöjar

Samtidigt tvingades han dölja sin hemlighet för vänner och familj. Men nu avslöjar den tidigare statsministern Carl Bildt hans verkliga roll. Det sker i en dödsruna som publicerades i gårdagens Svenska Dagbladet. Carl Bildt och Sveriges ambassadör i Thailand, Jonas Hafström, berättar där att Bertil Lundin mellan åren 1974-2000 varit en av nyckelpersonerna inom den hemliga underrättelsetjänsten som under åren varit en lika viktig som dold del av Sveriges både livförsäkring och internationella roll. - Han var verklighetens Carl Hamilton, berättar en källa inom underrättelsetjänsten. Förra veckan avled Bertil Lundin efter en lång tids kamp mot levercancer. - Han genomgick en levertransplantation och vi hoppades att det skulle rädda hans liv, säger en av hans gamla kamrater från underrättelsetjänsten.

Bror till Adolf

Under sina sista yrkesverksamma år, när han slutat på KSI, arbetade Bertil Lundin på försvarsdepartementet på Samordningssekretariatet för säkerhetspolitiska underrättelsefrågor, SUND - en roll som innebar en lättnad för familjen. "Att under ett helt yrkesverksamt liv aldrig någonsin kunna prata med vänner och bekanta om vad man faktiskt arbetade med är knappast lätt...Fasaden fick aldrig komma i kontakt med verkligheten" skriver han i sin hyllning till den svenska Hamilton. Bertil Lundin var bror till den världskände svenske oljemiljardären Adolf H Lundin, 72. Begravningen äger rum i morgon i Stockholms skärgård.