Stellan Skarsgård i "Täcknamn Coq Rouge" från 1989. Bertil Lundin var verklighetens Carl Hamilton, säger en källa inom underrättelsetjänsten. Han var chef för Sveriges hemliga agenter.
Stellan Skarsgård i "Täcknamn Coq Rouge" från 1989. Bertil Lundin var verklighetens Carl Hamilton, säger en källa inom underrättelsetjänsten. Han var chef för Sveriges hemliga agenter.

Verklighetens Hamilton död

Publicerad
Uppdaterad
En av Sveriges hemligaste personer avslöjas nu av Carl Bildt.
I flera år var Bertil Lundin, 58, chef för Sveriges hemliga agenter.
Nu hyllar den tidigare statsministern sin gamle vän som avled förra onsdagen.
- Han var verklighetens Carl Hamilton, berättar en källa inom underrättelsetjänsten.
Bertil Lundin, chef för Sveriges hemliga agenter, är död.
Under flera decennier levde Bertil Lundin ett dubbelliv. Som en av cheferna för landets absolut hemligaste underrättelsetjänst, KSI - kontoret för särskild inhämtning, var han känd av flera statsministrar.

Bildt avslöjar

Samtidigt tvingades han dölja sin hemlighet för vänner och familj. Men nu avslöjar den tidigare statsministern Carl Bildt hans verkliga roll. Det sker i en dödsruna som publicerades i gårdagens Svenska Dagbladet. Carl Bildt och Sveriges ambassadör i Thailand, Jonas Hafström, berättar där att Bertil Lundin mellan åren 1974-2000 varit en av nyckelpersonerna inom den hemliga underrättelsetjänsten som under åren varit en lika viktig som dold del av Sveriges både livförsäkring och internationella roll. - Han var verklighetens Carl Hamilton, berättar en källa inom underrättelsetjänsten. Förra veckan avled Bertil Lundin efter en lång tids kamp mot levercancer. - Han genomgick en levertransplantation och vi hoppades att det skulle rädda hans liv, säger en av hans gamla kamrater från underrättelsetjänsten.

Bror till Adolf

Under sina sista yrkesverksamma år, när han slutat på KSI, arbetade Bertil Lundin på försvarsdepartementet på Samordningssekretariatet för säkerhetspolitiska underrättelsefrågor, SUND - en roll som innebar en lättnad för familjen. "Att under ett helt yrkesverksamt liv aldrig någonsin kunna prata med vänner och bekanta om vad man faktiskt arbetade med är knappast lätt...Fasaden fick aldrig komma i kontakt med verkligheten" skriver han i sin hyllning till den svenska Hamilton. Bertil Lundin var bror till den världskände svenske oljemiljardären Adolf H Lundin, 72. Begravningen äger rum i morgon i Stockholms skärgård.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag