Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Verkliga orsaken till att katten alltid vill sitta på din dator

Därför vill katten gärna ligga på din dator – djurpsykolgen förklarar.
Foto: Nils Jacobi

Är din katt besatt av din dator?

Är han eller hon alltid i vägen och har den irriterande vanan att sitta precis på tangenterna när du måste skriva?

Om du tror att det handlar om kärlek har du fel. 

Här är djurpsykologen David Sands nyckelteori.

Är du en lycklig kattägare är chansen stor att din katt ofta är i vägen när du sätter dig framför din dator. Men vad är egentligen orsaken bakom detta beteende? Varför verkar katter så besatta av våra datorer?

Experter på kattbeteende har en nyckelteori, enligt Science Focus.  

Det rör sig inte om att kissen vill se på när matte eller husse skriver eller vill vara med på det roliga. Det är sant att ny forskning visar att katter kan imitera mänskligt beteende. Och enligt doktor David Sands, djurpsykolog med över 25 års klinisk erfarenhet, kan det delvis röra sig om värme.

– Bärbara datorer avger värme och heta utrymmen är attraktiva för katter. Men, du måste fråga dig varför din katt inte bara sitter vid en radiator till exempel, säger David Sands. 

Den verkliga anledningen handlar om doft – för att vara mer exakt, doften av dig.

– Du kommer inte att kunna känna doften på den, men en katt kan känna det över hela tangentbordet, förtydligar kattpsykologen.

En vanlig upplevelse för hemmajobbare med katt.

Katten vill äga dig

– Katter är doftmaskiner från slutet av svans till nässpets. Deras värld handlar om doft. Synen är utvecklad för nattjakt, vilket betyder att deras luktsinne är väldigt viktigt vid andra tillfällen. 

Orsaken till att katten vill sätta sin doft på dig och din dator handlar enligt Sands om ägande och dominans.

– Genom att göra detta säger din katt effektivt ”Jag äger dig!” 

Så om du tror att det handlar om kärlek när din katt smeker sig mot dig eller dina saker har du inte rätt. Ditt älskade djur vill helt enkelt vara kung i ditt hus.

På sätt och vis är detta en god nyhet om du ofta blir störd av katten när du sitter och försöker jobba. För nu finns det ju en lösning – det är bara att ta fram städprylarna och rengöra datorn riktigt ofta.


Katter räddades från brinnande skepp 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.