Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vera” våldtogs och höll på att dö – nu får hon vård

Efter en överfallsvåldtäkt och misslyckades operationer lämnades ”Vera” att dö i en sjukhussäng i Shabunda i Kongo. Nu har en insamling sett till att 25-åringen får den vård hon behöver.
Foto: Magda Gad

Från en reportageresa i Kongo berättar Magda Gad om 25-åriga ”Vera” som blivit överfallen, våldtagen och lämnad att dö i en sjukhussäng i byn Shabunda. 

I Sverige ser Malin Coates bilden och frågar sig: vad kan vi göra här hemma?

– Jag kände att vi som läsare kom så oerhört nära en person. När det blir så där mänskligt så försvinner både de nationella och känslomässiga gränserna och det går rakt in i själen, säger hon.

Efter en insamling har ”Vera” nu flugits till Panzisjukhuset.

Kvinnan på bilden är 25-åriga ”Vera”. Hon har överfallits och våldtagits så svårt att underlivet trasats sönder. Det lokala sjukhuset i Shabunda har försökt operera henne tre gånger. Alla gånger misslyckades och operationerna har förvärrat hennes tillstånd. Hon har fått en stomipåse, blivit undernärd och tappat allt liv i ögonen. Hennes föräldrar har inga pengar och dessutom finns ett stort stigma, det har sagt till henne att hon får ligga i sjuksängen tills hon dör.

Beskrivningen av ”Vera” är Expressens krigskorrespondent Magda Gads. Hon träffade den unga kvinnan under en reportageresa i Kongo.

Expressens Magda Gad.
Foto: CLAIRE THOMAS

Malin Coates: Jag hoppas hon får fin hjälp 

Hemma i Sverige satt Malin Coates och läste Magda Gads inlägg om ”Vera”.

Hon ställde en fråga: vad kan vi göra här hemma?

Svaret från Magda Gad var att det till exempel går att kontakta organisationen MAF, som arbetar tillsammans med Läkarmissionen för att hjälpa våldtagna kvinnor med evakueringsflyg och vård i Kongo. 

– Då kontaktade jag dem och de tog initiativet till att starta en insamling för ”Vera” som hon kallas. Så jag har egentligen bara förmedlat informationen och försökt få fler att bidra. Det kändes som att vi här hemma kunde hjälpa till på något sätt och i alla fall förändra en utsatt människas liv. Jag hoppas hon får fin hjälp och kan läka efter detta trauma, säger Malin Coates. 

David Nordlander, vd MAF, som ansvarat för insatsen kring Vera: 

– Magda hörde av sig om responsen från hennes läsare och att de undrade vad som kunde göras. Då sa jag att vi kunde hjälpa till med insamlingen, vi ser till att det här kommer i gång. Och tillsammans med Läkarmissionen och Panzisjukhuset så ser vi till att hon kommer tillbaka i livet och får en nystart, säger David Nordlander, vd MAF, som ansvarat för insatsen kring Vera.

– Det är det här vi håller på med, vi kan rädda ”Vera”. Vi hämtar henne och flyger ned henne. Det finns ingen annan möjlighet att transportera henne till Panzisjukhuset i Bukavu.

David Nordlander är vd för MAF.
Foto: Pressbild
Malin Coates läste om ”Vera” på Magda Gads Facebooksida.
Foto: Privat

Hur mycket pengar har samlats in?

– Det ligger på 430 000 kronor som kommit in, ett otroligt genomslag. 

Vad kommer de här pengarna konkret kunna göra?

– Första delen var för att ordna så att vi fick ned ett flyg och sen går det till sjukhuset så att de kan genomföra operationerna. Efter det går det också till rehabilitering i tre månader och utbildning så att ”Vera” kan klara sig själv. Skulle det bli något över så flyger vi fler patienter till Panzisjukhuset, säger David Nordlander.

Hemma i Stockholm är Malin Coates glad över att så många engagerat sig. 

Vad säger du om att ni fick ihop 430 000 kronor?

– Wow, det är fantastiskt. Vad härligt! Då borde vi kunna hjälpa fler, säger Malin Coates.

För Magda Gad fortsätter ”Veras” historia att engagera rent journalistiskt.

– Jag tänkte inte alls när jag träffade ”Vera” att något faktiskt kunde göras för att rädda hennes liv. Det känns väldigt dåligt så här i efterhand, att jag som människa inte tänkte på det. Jag var bara där och gjorde mitt jobb: samlade in information, tog bilder och berättade historien. Som tur var har jag läsare med stora hjärtan som blev berörda och som ville göra något för ”Vera”. Och så enkelt det gick när de väl bestämde sig! På bara några dagar flyttades ”Vera” från sin dödsbädd till en vårdplats. Jag tycker det är ett fantastiskt exempel på hur journalistik kan förändra med berättelsens kraft.

Hon fortsätter: 

– Nästa steg rent journalistiskt när det gäller den här historien är naturligtvis att fråga sig varför hon blev lämnad bakom från början. Varför det krävdes att en journalist skulle komma dit för att hon skulle få professionell vård, i en region där många organisationer är aktiva, säger Magda Gad.


Organisationen MAF

MAF står för Mission Aviation Fellowship och grundades 1945. Syftet med verksamheten är att med hjälp av lätta flygplan nå människor på isolerade platser och bistå med medicin, sjukvård, mat, vatten och annan katastrofhjälp. Hela verksamheten finansieras med gåvor. 

Organisationen har ett 90-nummer och har därmed godkänts av myndigheten Svensk insamlingskontroll för att samla in pengar till välgörande ändamål.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.