Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vera Oredsson: ”Min dotter har tagit avstånd från mig”

Vera Oredsson, 93, är hedersmedlem i NMR.
Filmaren Henrik Evertsson har gjort dokumentären ”Omgiven av fiender”.
Foto: MONSTER
Tv-dokumentären ”Omgiven av fiender” kan ses på Viaplay.
Foto: Viaplay
Nordiska motståndsrörelsen.
Foto: Viaplay

De bränner koraner, viftar med hakkorsflaggor, deltar i våldsamma tumult ­– och lever familjeliv och hämtar barn på förskolan.

Estoniafilmaren Henrik Evertsson ger i en ny serie på Viaplay en inblick i hur nordiska rasister och nazister lever och tänker.

Han visar hur människor hamnar i den högerextrema världen, hur en nazistledare hoppar av – och han träffar den nazistiska galjonsfiguren Vera Oredsson, 93.

– Serien ger en möjlighet att förstå extremisters mål och drivkrafter, det är viktigt, säger Christer Mattsson som forskar om våldsbejakande extremism.

Journalisten Henrik Evertsson ­– som gjorde den kontroversiella dokumentären ”Estonia – fyndet som förändrar allt” – följer i en ny serie de högerextrema miljöerna i Sverige och övriga nordiska länder från insidan.

I dokumentären ”Omgiven av fiender” på Viaplay träffar han både de högsta ledarna och fotfolket i rasistiska och nazistiska rörelser. Han talar med islamofober och antisemiter – och med forskare, poliser och säkerhetsexperter som sätter deras extrema uttalanden i perspektiv.

Och han möter Vera Oredsson, de svenska nazisternas hedersmedlem, som berättar om hur hon som barn såg Hitler på ett massmöte i Berlin.

Vera Oredsson.
Foto: LISA MATTISSON
Henrik Evertsson intervjuar Vera Oredsson, hedersmedlem i NMR.
Foto: Viaplay

Avhoppare berättar

Jimmy Thunlind hoppade av från NMR.
Foto: Viaplay

I en stark scen i sjätte och sista avsnittet berättar Jimmy Thunlind, en av de högsta ledarna i nazistgruppen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), att han bestämt sig för att hoppa av organisationen. Bland annat för att han förlorat flera jobb, skilt sig och mist kontakten med familj och vänner på grund av sina nazistiska aktiviteter.

– Jag har valt att lämna NMR. Dels för att vi haft en växande konflikt om ideologi och strategi. Dels för att mitt privata liv har kraschat, jag har betalat ett väldigt högt pris för mitt engagemang, säger Jimmy Thunlind.

Han har haft den höga befattningen som ”nästesledare” i NMR och tidigare i serien gjort en rad antijudiska uttalanden.

Thunlind säger också att det inom NMR utgått order om att skaffa vapen och sprängmedel och att man haft vapenträning. Något som NMR:s högsta ledare Simon Lindberg bestämt förnekar i programmet. 

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar.
Foto: Viaplay
Docka med hakkors.
Foto: Viaplay

Nazistisk galjonsfigur

Henrik Evertsson talar i serien med rasistiska ledare i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Han filmar hur de i Danmark och Norge sätter eld på koraner och kastar koraner mellan sig. Och hur provokationerna ofta lyckas och leder till sammanstötningar och tumult, precis som de önskar.

Han träffar Vera Oredsson, 93, född i Berlin, som varit gift med två svenska nazistledare. Hemmet är dekorerat med bland annat Hitlerporträtt och en dalahäst.

Vera Oredsson har varit gift med två svenska nazistledare
Foto: Viaplay

Hon är i dag är hedersmedlem och en galjonsfigur i NMR. Hon berättar att hon som barn blev medlem i de tyska nazisternas ungdomsrörelse Hitlerjugend – ”det var trivsammare där än hemma” – och hur hon 1938 såg Hitler på ett massmöte på Olympiastadion i Berlin.

”Jag såg Führern”

– Jag såg Führern. Jag blev nationalsocialist där i själ och hjärta, som frälst. Jag tror absolut inte på Förintelsen för jag har inte sett den, säger Vera Oredsson i dokumentären.

– Min dotter tar helt och hållet avstånd från mig, jag vet inte om jag har blivit mormor eller farmor. Det känns bittert men jag är inte ensam i NMR, vi är som en familj. Ideologiska band är viktigare än blodsband ibland, säger hon.

Henrik Evertsson låter aktivister berätta hur de radikaliserats och hamnat i de extrema miljöerna – och i några fall också hur de tagit sig ur. En av dem är Hugo Edlund som var 15 år när han blev medlem i NMR. 

– Jag gick i sexan. Jag pluggade in deras resonemang som en läxa. Det var häftigt att ta på sig partiuniform och hålla i fanan. Ett viktigt skäl var gemenskapen, att tillhöra något större, säger Hugo Edlund i programmet.

Hugo Edlund.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sprejade hakkors

– Vi sprejade hakkors på ingången till Stadshuset i Umeå. Den 20 april på Hitlers födelsedag för att hedra honom. Jag dömdes för skadegörelse och hets mot folkgrupp. Det blev en vändpunkt, jag hoppade av, säger han.

Han säger att efter avhoppet upplevde han sig vara hotad av tidigare kamrater. De kallade honom ”folkförrädare” och ”rasförrädare”.  Han förklarar att han är glad över att lämnade gruppen självmant och att han i dag håller föredrag där han delar sina erfarenheter från NMR.

 – Några av de medverkande har jag följt i över sex år. Jag tror på att man ska tala med dem och inte bara om dem. Då förstår man bättre vad de vill, man förstår samhällsutmaningen det handlar om, säger Henrik Evertsson.

– Jag ställer kritiska frågor men går inte i konfrontation. Då får jag öppnare svar så att vi kan förstå deras taktik, strategi och sociala liv. Mitt fokus är att förstå deras drivkrafter men också försöka förstå när hatet blir farligt, säger han.

Varningstexter i programmen

Evertsson har hyllats för sin Estoniadokumentär som belönats med Stora journalistpriset som ”Årets avslöjande”. Men han har också kritiserats hårt och anklagats för att föra fram spekulativa konspirationsteorier om Estonia – och utsågs med den motiveringen till ”Årets förvillare”. 

Filmaren Henrik Evertsson har gjort dokumentären ”Omgiven av fiender”.
Foto: MONSTER

I inledningen till varje avsnitt av ”Omgiven av fiender” finns en varningstext om att programmet ”innehåller extrema och stötande uttalanden” som produktionsbolaget inte står bakom. På frågan om det inte är problematiskt att låta rasister lägga ut texten i en dokumentär som får stor spridning svarar Henrik Evertsson:

– Det är alltid en etisk utmaning när man ger extremister en plattform. Samtidigt har vi ett nytt medielandskap där de mycket lätt kan sprida sina åsikter i sociala medier. Jag granskar dem journalistiskt, skildrar deras konspirationsteorier och hur farligt det kan vara, hur lätt ungdomar kan radikaliseras och i värsta fall bli terrorister.

”Möjligt att ta sig ur”

Kenneth Kristensen, innehållschef för dokumentärer på Nent Group som äger streamingtjänsten Viaplay, säger att det är viktigt att ”visa världen som den är utan att rygga tillbaka för sanningen”.

– Vi tror att det är i allmänhetens intresse att se varför någon lever ett sådant extremt liv fyllt med hat och misstro mot samhället. Bara genom att förstå dem kan vi finna sätt att motverka radikalisering. Vår serie visar också att det är möjligt att ta sig ur det här, säger han.

I programmet medverkar svenska dialogpoliser som säger att det är viktigt med dialog och demokratisk yttrandefrihet för att motverka radikalisering. En rad forskare och experter från flera länder säger i serien att vi måste förstå extremisternas motiv samt att kränkningar och utanförskap kan leda till radikalisering.

De understryker att radikalisering kan gå snabbt med hjälp av sociala medier – och att den norske terroristen Anders Behring Breiviks manifest och hans massmord på Utöya och i Oslo 2011 fortfarande är en stor inspiration för terrorister och extremister över hela världen. 

Filmarna besöker Utöya och intervjuar överlevande.

Tidigare dokumentär om rasister

– Serien ger inblick i hur de tänker och lever i den här världen. Det sådant jag håller på med i min forskning, säger Christer Mattsson, föreståndare vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, som forskar om våldsbejakande extremism, verkar för dialog och som själv medverkar i serien.

Henrik Evertsson har tidigare också gjort dokumentären ”Raskrigarna” om NMR som väckte stort uppseende när den visades i norsk och finländsk tv – och prisbelönades i Norge 2018. 

SVT tackade nej för att man enligt kontraktet med norska public service-bolaget NRK inte fick klippa i programmet som hade ”många kvaliteter”, enligt vad en dåvarande programchef på SVT förklarade för Expressen. Han skrev:

”Vi ville göra några justeringar för att fördjupa insikterna kring NMR för en svensk publik. Kontraktet som vi erbjöds av NRK medgav emellertid inte några omklippningar och då valde vi att avstå.”

Antirasistiska grupper

Det programmet fick kritik av antirasistiska grupper i Norge för att man lät extremister tala ut utan att bli ifrågasatta. Dokumentären ”normaliserade nazism” och ”kunde verka rekryterande på unga”, hette det.

”Det är däremot inte oproblematiskt att en grupp som sannolikt inte har mer än högst ett par hundra medlemmar i Norge får så stor exponering med så lite kritisk behandling. Brennpunkt har valt att inte intervjua vare sig polis, säkerhetspolis eller någon av Nordfronts motståndare”, skrev Nora Warholm Essahli på den norska sajten Antirasistisk den gången.

I den nya serien medverkar däremot polis, säkerhetspolis, forskare och andra experter.

– Det är två helt skilda projekt. Det första programmet var ett nedslag i NMR. Den nya serien handlar mycket om forskning, radikalisering, yttrandefrihet och frågan om när extremister ska få medial täckning, säger Henrik Evertsson.

Dokumentären ”Omgiven av fiender” med sex delar har premiär den 20 januari och kan ses på Viaplay. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.