Venezuelas situation beskrivs som "kollaps"

Venezuelas president Nicolás Maduro klamrar sig fast vid makten, trots oppositionens och stora delar av befolkningens krav på hans avgång. Foto: Miraflores Press / Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Folket i Venezuela har fått nog och reagerat med att ge sig ut på gatorna för att protestera. Foto: Ariana Cubillos / AP TT NYHETSBYRÅN

Venezuela befinner sig i en djup kris där folket och polisen mötts i våldsamma sammandrabbningar.

Nu är det inte bara presidenten avgång som står i fokus – folket kämpar även för att få mat bordet.

Venezuelas ekonomiska och politiska kris har förvärrats – och i takt med det människornas desperation. Flera medier rapporterar om såväl brist på mat och medicin och slår larm om en ökad brottslighet.

Familjer har förlorat sina jobb och har inte råd med mat på bordet, skriver The New York Times som pratat med en kvinna vars familj nu äter pasta och ketchup. En annan kvinna som bor utanför huvudstaden Caracas berättar att hon bara får vatten en gång i veckan, men att det nu är brunt och gör familjen sjuk.

Protester mot matbristen

Under förra veckan blev protesterna våldsamma i delar av Venezuela där demonstranterna krävde att de tomma affärerna skulle fyllas på med förnödenheter, skriver The New York Times.

 

LÄS MER: Lär er läxan av Venezuelas kollaps

 

Den kortfattade bakgrunden är att priserna på det skuldsatta landets största resurs, oljan, är rekordlåga vilket försatt landet i vad som närmast kan liknas med ekonomisk kollaps. Samtidigt klamrar sig president Nicolás Maduro fast vid makten, trots oppositionens och stora delar av folkets krav på avgång.

Sammandrabbning med demonstranter

Folket har fått nog och reagerat med att ge sig ut på gatorna för att protestera. I huvudstaden Caracas möttes de för runt två veckor sedan av våldsamt motstånd från hundratals poliser som blockerat demonstrationer och kontrat med tårgas, skriver al-Jazeera.

Enligt BBC har demonstranter reagerat med att kasta stenar och flaskor vilket lett till gripanden. I samband med en demonstration ska flera tunnelbanelinjer ha stängts ned.

Agerande har gjort många rädda för att regeringen kommer att göra vad som helst för att hålla sig kvar vid makten, skriver FT.

Slut på mat och medicin

Krisen har lett till energibrist och människor får inte längre arbeta full tid, de korta arbetsveckorna ska fortsätta i femton dagar till, meddelade regeringen i fredags.

Runt om i Venezuela larmar människor om risk för svält eftersom maten börjar ta slut och sjukhus rapporterar att deras resurser sinar.

 

 

Juridikstudenten Pablo Parada som deltog i en hungerstrejk under förra veckan säger till The New York Times att den ekonomiska situationen i landet är "kollaps" och att det nu finns människor som går hungriga.

Det är inte bara de vanliga basvarorna som blivit eftertraktade i krisens spår, även Coca-Cola har beslutat att stänga ned sin produktion tillfälligt på grund av bristen på socker.

Samtal skall bana väg

President Nicolás Maduro verkar inte ha några planer på att avgå, och har i krisens spår utlyst undantagstillstånd. Oppositionens påtryckningar och insamlingar av 1,8 miljoner signaturer från folket där man begär nyval har inte gett resultat, skriver The Washington Post.

Under fredagen höll Venezuelas oppositionella ledare och höga tjänstemän ur regeringen samtal i Dominikanska Republiken. Målsättningen var att lägga grunden för en eventuell dialog för att förbättra det politiska läget och den ekonomiska krisen, skriver Reuters.