Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Venezuelas president Hugo Chávez är död

Venezuelas president Hugo Chávez är död efter två års kamp mot cancern. 

Dödsbeskedet kom från landets regim på tisdagen.

Vicepresidenten Nicolas Maduro grät när han meddelade nyheten. 

– Vi måste samlas nu mer än någonsin, sa han enligt CNN.

Hugo Chávez har under en längre tid vårdats för sin cancersjukdom och klockan 21.55 på tisdagskvällen svensk tid avled han, enligt ett meddelande från Venezuelas regim. Chávez blev 58 år gammal.

Vicepresidenten Nicolas Maduro var den som gav dödsbeskedet. 

Enligt CNN fick han tårar i ögonen när han läste upp beskedet.

Dödsbudet kom efter att det på måndagen rapporterades det att Chávez hälsa förvärrats och att han fått en ny allvarlig luftvägsinfektion. 

"Ständigt mot segern"

Nicolas Maduro höll ett långt tv-tal på tisdagen där han bland annat anklagade "landets yttre och inre fiender" för att ha orsakat Chávez cancer genom förgiftning.

Chavez har inte synts offentligt många gånger den senaste tiden. Den 18 februari skrev han sin sista tweet på mikrobloggen Twitter: 

"Jag fortsätter att tro på Jesus och litar på mina läkare och sjuksköterskor. Ständigt mot segern!! Vi kommer att leva och segra.", skrev han då.

"Ständigt mot segern" är en referens till den latinamerikanska gerillaledaren Che Guevara.

"Brände allt"

Nu växer oron i Venezuela, militär och polis har höjt sin beredskap i landet.

Studenter attackerades efter dödsbeskedet, uppger AP. Enligt AFP startades elden av anhängare till presidenten och var riktad mot motståndare som krävt svar om Hugo Chávez hälsa utanför högsta domstolen.

- De brände allt vi hade, säger studentledaren Gaby Arellano enligt AP.  

Vän med diktatorer

Chávez blev omvald som Venezuelas president i oktober förra året men har inte kunnat sväras in på grund av sina hälsoproblem. 

Hugo Chávez dominerade totalt Venezuelas politik under 14 år och gjorde sig känd som en flitig kritiker av USA. Tillsammans med andra Latinamerikanska länder arbetade han för att minska USA:s inflytande i regionen. Chávez hade nära band till regimen i den lilla kommunistdiktaturen Kuba där han vårdades för sin sjukdom.

Bland hans övriga vänner märks bland annat Vitrysslands diktator Lukasjenko och Irans Ahmadinejad. Han hade även bra kontakt med Libyens diktator Muammar Khadaffi innan hans fall.  

Vunnit flera val

Chávez vann flera val i Venezuela men han har kritiserats för att ha tystat oppositionella medier och fängslat regimkritiker. 

2009 vann han en folkomröstning som tillåt honom att sitta kvar vid makten så länge det passade honom.

Chávez socialistregim genomförde flera reformer som har höjt standarden för landets fattiga samtidigt som hans kritiker menar att han köpt röster med landets väldiga oljetillgångar. Han såg dessutom till att förstatliga många företag som var verksamma i landet.

Begravning hålls på fredag

Myndigheterna i Venezuela har, genom landets utrikesminister Elias Jaua, nu utlyst en vecka av nationellt sörjande i landet. Flaggorna kommer att vara hissade på halv stång fram tills Hugo Chávez begravning på fredag, rapporterar CNN

Jaua har även i ett officiellt uttalande berättat att Chávez kropp kommer att transporteras till en av militärens byggnader i Caracas där den kommer att vara fram tills begravningen.

Fakta

Namn: Hugo Rafael Chávez Frias.

Titel: President av Bolivarianska republiken Venezuela.

Född: 28 juli, 1954, i staden Sabaneta i västra Venezuela.

Utbildning: Gick i allmän skola och tog värvning i armén 1971.

Valdes som president den 6 december 1998.

Familj: Gift två gånger och skiljd två gånger. Pappa till fyra barn och har fyra barnbarn. En av hans döttrar, Maria eller Rosa, stod ofta bredvid honom i officiella sammanhang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.