Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Venezuela stänger gränsen mot Brasilien

Nicolás Maduro stänger gränsen. Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Humanitär hjälp kommer in till Venezuela över gränsen från Colombia, som ännu är öppen. Foto: FERNANDO VERGARA / AP TT NYHETSBYRÅN

Venezuela stängde under torsdagen gränsen mot Brasilien. 

Nu kan Colombia vara på tur. 

Maduros kamp för att klamra sig fast vid makten i landet ter sig alltmer desperat.

Gränsen mot Brasilien stängdes på torsdagskvällen, lokal tid.

Maduros senaste utspel kommer efter en tid då desperata invånare i Venezuela försökt fly undan fattigdom och svält till grannlandet i söder.

Regeringen har de senaste dygnen stängt hamnar och flygplatser för trafik från tre karibiska öar. Syftet ska ha varit att hindra hjälpsändningar som organiserats av oppositionen, med utmanaren Juan Guaidó i spetsen, skulle kunna nå landet.

Stoppar hjälpsändningar vid gränsen

Maduros kamp för att klamra sig fast vid makten i landet ter sig alltmer desperat. Efter att gränsen mot Brasilien stängts kan gränsen mot Colombia stå på tur. Venezuela blir allt mer isolerat samtidigt som presidenten blockerar de hjälpsändningar av livsmedel och mediciner som lagrats vid landets gränser i över en vecka.

https://twitter.com/ReutersWorld/status/1098630711391776770

 

Detta sker samtidigt som Venezuela drabbats sin värsta ekonomiska kris hittills. En av tio invånare lider av undernäring och krisen har fått minst tre miljoner människor att lämna landet, enligt FN:s migrationsrapport. 

Oppositionsledaren Guaidó har lovat att organisera hjälpsändningar från utlandet, men president Maduro gör allt för att stoppa dem, trots att många landsmän lever i nöd. Det är en del av det politiska spelet – samtidigt som folk inte har något att äta.

– Om nödhjälpen kommer in i landet visar det att Maduro tappat kontrollen över situationen. Om det inte gör visar det att Maduro inte bryr sig om att folket lider, säger Juan Miguel Matheus, parlamentsledamot i oppositionen till CNN. 

 

https://twitter.com/CNN/status/1098633484833308672