Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vem var egentligen Christer Pettersson?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Christer Pettersson blev Sveriges mest hatade man efter att han dömts för mordet på statsminister Olof Palme, någonting han senare friades från.
Foto: TV4
"Det började hemma i hans föräldrars bostad. När föräldrarna hade gäster och så där passade han på att ta gästernas, framför allt damernas, handväskor och tömde dem, säger Thure Nässén", pensionerad kriminalinspektör, i TV4-dokumentären.
Foto: TV4
Som 15-åring får Christer ett slag i huvudet och får hjärnskakning och utvecklar epilepsi.
Foto: TV4
Christer Pettersson hamnade i ungdomsfängelse, efter att han kvaddat sin pappas bil.
Foto: TV4
Christer Pettersson presterar på toppnivå under sin värnplikt, men hans hetsiga humör kommer i kapp honom och han hotar sitt befäl. Efter fem månader skickas han hem.
Foto: TV4
Viking Holm var lumparkompis med Christer Petterson.
Foto: TV4
1 / 7

Christer Pettersson dömdes för mordet på Olof Palme – sen frikändes han.

Sen dess har ingen ny mördare ringats in av polisen.

I den nya TV4-dokumentären "Gåtan Christer Pettersson" tonar en tidigare okänd bild av den mytiske mannen fram.

– Det började hemma i hans föräldrars bostad, säger Thure Nässén, pensionerad kriminalinspektör, i TV4-dokumentären.

1988, nära tre år efter mordet på statsminister Olof Palme, greps Christer Pettersson som misstänkt för dådet.

1989 dömdes Pettersson till livstids fängelse för mord. Då hade Olof Palmes änka Lisbet Palme, som var med sin make då han sköts till döds efter ett biobesök på Sveavägen, pekat ut honom vid en vittnesparad.

I hovrätten friades Pettersson dock helt efter att tingsrättens dom överklagats. Sen dess återfick han aldrig sitt vanliga liv. I stället var Christer Pettersson starkt förknippad med mordet på Olof Palme resten av sitt liv, som slutade hösten 2004.

Nu, 30 år efter statsministermordet, ska en ny TV4-dokumentär visa Petterssons liv innan den avgörande händelsen.

Började i föräldrahemmet

Bakom dokumentären "Gåtan Christer Pettersson" står journalisterna Kajsa Ståhl, som tidigare arbetat på Expressen, och Karin Swärd. De har grävt djupt i den misstänkte Palme-mördarens bakgrund och tidiga liv – och hittat en bild som är vitt skild från hårdheten i den Pettersson själv presenterade.

En av dem som medverkar i den 45 minuter långa TV4-dokumentären är Sten Levander, en psykiater som träffade Pettersson flera gånger. Han menar att Pettersson hade en ultimat, välmående bakgrund, ett hem där det var gott ställt. Men något var inte helt rätt ändå.

– Det började hemma i hans föräldrars bostad. När föräldrarna hade gäster och så där passade han på att ta gästernas, framför allt damernas, handväskor och tömde dem, säger Thure Nässén, pensionerad kriminalinspektör, i TV4-dokumentären.

Skickades hemifrån

Tidigt, redan när pojken Christer Pettersson är i åttaårsåldern, handlar stor del av hans tankar om just det: Stöld. Psykiatern Levander säger att Pettersson led av Tourrettes syndrom – och att hans tvångshandling blev att stjäla.

– I hans fall var tvångshandlingen att stjäla. Snatta och stjäla, gärna från sådana som han var bekant med och kände väl. Det var då ännu mer omoraliskt, kan man säga, säger Levander i dokumentären.

En dag dyker polisen upp i skolan och hämtar Pettersson – det saknades lite väl många plånböcker. Som ett desperat försök att lösa sonens situation skickar föräldrarna honom till en familj ute på landet i Skåne de kommande sommarloven. Samtidigt börjar mamman ta med pojken till teatern, där han börjar i en liten teatergrupp.

Misshandlas och får epilepsi

Och han gör intryck direkt.

– På något sätt var det rätt för honom. Och han var schyst att jobba med, säger Dramaten-skådespelerskan Irene Lindh, 70, som var med i samma grupp som Pettersson, i dokumentären.

Pettersson får en huvudroll och hyllas från flera håll. Men han går inte att lita på. Den unge killen slutar dyka upp på föreställningar och repetitioner. I stället börjar han tillbringa mer och mer tid på Stockholms centralstation, framgår i "Gåtan Christer Pettersson".

I ett slagsmål om en cigarett får 15-årige Christer ett slag i huvudet och hamnar på sjukhus. Slaget leder till hjärnskakning – och epilepsi. Pojken, som redan haft det kämpigt, får sin andra diagnos.

– Han hade en olycklig kombination av svagheter. Hade han bara sluppit en av de där hade han kanske blivit just Sveriges finaste manliga skådespelare, säger psykiatern Levander.

"Hade lätt att brusa upp"

Verkligheten blir att Christer Pettersson tillbringar mer och mer tid på Centralen, där hans alkoholkonsumtion börjar gå över styr. Myndigheter kliver in och pojken får en övervakare. 17 år gammal får han en ny chans på scenen med en provmånad på teaterskolan Calle Flygare.

Bland klasskamraterna finns skådespelaren Ulf Brunnberg, 68.

– Han var prydlig. Men däremot ... han var lite ... kort i humöret på något vis. Jag har för mig att han var väldigt impulsiv och hade lätt att brusa upp. Det var väl också en av anledningarna till att han fick avsluta sin skolgång där, säger Brunnberg.

För avslutades gjorde den. Och Petterssons redan påbörjade nedåtspiral fortsätter med mer alkohol, knark och stölder. Den unge mannen stjäl sin pappas bil – som han totalkvaddar – innan han hamnar i ungdomsfängelse.

Hotade sitt militära befäl

Efter en tid på anstalt kommer Pettersson sen ut och börjar jobba på ett produktionsbolag, där han bland annat gör en liten roll som mopedist i en film. Snabbt börjar han dock stjäla från bolaget. Dessutom tar han en bankcheck av chefen och förfalskar en namnunderskrift.

I stället blir det värnplikten som gäller. Där presterar han på toppnivå. I dokumentären säger en lumparkompis att Pettersson hade platsat i den amerikanska marinkåren, att han var en "kommandosoldat".

Men även här tar det slut. Trots att Pettersson, som gör bra ifrån sig, antas till en underbefälsutbildning kommer hans aggressiva personlighet ikapp.

Bland annat vägrar han att lyda order under en övning. Därefter hotar han sitt befäl, framgår i TV4-dokumentären.

– När vi går hem vågar befälet inte komma närmare gruppen än 40 meter, så rädd var han, säger en lumparkompis.

Efter fem månader skickas Pettersson hem.

"Nu ska du dö"

Tillbaka i Stockholm blir tillbaks till knarket för Pettersson. Hans missbruk fortsätter, och utökas med amfetamin. Dagar innan julafton 1970 hamnar han i slagsmål med två män på Kungsgatan i centrala Stockholm. Pettersson jagar en av männen in i en gränd, tar fram en bajonett och hugger mannen till döds.

– Nu ska du dö, säger han enligt egen utsago innan han utdelar det dödande hugget.

– Sen går bajonetten in på framsidan och ut genom ryggen.

Christer Pettersson går lugnt och stilla ut ur gränden. Därefter grips han och döms till sluten psykiatrisk vård för dråp. Mindre än två år senare förklaras han frisk och släpps fri.

Petterssons destruktiva liv fortsätter efter frisläppandet. Alkohol, knark och brott blir hans vardag och så blir det februari 1986. Statsminister Olof Palme skjuts till döds, Christer Pettersson tas in som misstänkt och pekas ut av Palmes änka som den skyldige – och blir för alltid gåtan Christer Pettersson.

"Gåtan Christer Pettersson"

"Gåtan Christer Petterson" sänds i TV4 onsdagen den 13 januari klockan 21.00.

Dokumentären är gjord av Kajsa Stål och Karin Swärd, som båda har erfarenhet av granskningar om mordet på Olof Palme.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.