Emma efterlyser den person som körde på, och ihjäl, Tyra. Foto: PrivatEmma efterlyser den person som körde på, och ihjäl, Tyra. Foto: Privat
Emma efterlyser den person som körde på, och ihjäl, Tyra. Foto: Privat
Emma och Tyra stod nära varandra. Likt familjemedlemmar. Foto: PrivatEmma och Tyra stod nära varandra. Likt familjemedlemmar. Foto: Privat
Emma och Tyra stod nära varandra. Likt familjemedlemmar. Foto: Privat

Vem körde på Tyra
– och smet därifrån?

Publicerad

Emma Erikssons älskade hund och familjemedlem, lilla Tyra, blev ihjälkörd i måndags.

Men av vem?

Ingen vet – och föraren tycks ha smitit från platsen.

– Jag skrek bara rakt ut, säger Emma om ögonblicket då hon insåg vad som hänt.

Emma Eriksson från Himmeta i Köping var på väg till stallet i måndags morse och skulle bara borsta tänderna. Under tiden lät hon sina två hundar leka fritt i den inhägnade trädgården, som så många gånger förr.

Men då hände det värsta tänkbara: Ena hunden, Emmas tvååriga chihuahua Tyra, lyckades smita ut från trädgården och ut på vägen.

Det blev även Tyras sista språng i livet.

Någon körde på Tyra – och misstänks nu ha smitit från platsen.

När Emmas granne kom bärande på Tyra i en filt förstod hon vad som hänt.

– Då skrek jag bara rakt ut. Jag frågade ”lever hon?” men då skakade hon på huvudet. Och då brast allt. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen, jag ville bara springa rakt ut i skogen.

Emma har en teori om varför Tyra lämnade tomten.

– Hon lämnar aldrig den andra hunden, för det är hennes trygghet. Och chihuahuan är en ganska feg ras, de är inte så självständiga och stöddiga på det viset. Så någonting måste ha lockat henne, säger Emma och gissar på en hare eller sork.

Det var på den här vägen det hände.Foto: Privat

Ingen vill ge sig till känna – än

Tyra och Emmas andra hund var bästa vänner.

Så det är inte bara Emma som saknar sin kompis.

– Han är ofta och nosar på graven. Innan jag kunde begrava Tyra så låg hon i bädden hemma, så att inget djur skulle vara där och äta på henne, och då var han där och drog av henne filten, buffade på henne, ungefär ”vakna, vakna, hallå”. Det var väldigt jobbigt att se. De var verkligen, verkligen bästa, bästa vänner.

För Emma var förlusten likvärdigt med att mista en närstående familjemedlem.

– Hundarna är mina barn. De sover i sängen, vi tittar på tv tillsammans… många har kanske svårt att förstå hur mycket hundarna betyder för mig. Har man aldrig haft den kontakten till ett djur så är det svårt att förstå. Det enda jag kan jämföra med är om man har barn.

Emma har efterlyst föraren av fordonet på Facebook och hennes inlägg har delats över 400 gånger.

Emma och Tyra tillsammans.Foto: Privat

– Att personen inte har sett det, den risken är väldigt, väldigt liten. Men det är ingen som vill ge sig till känna. Jag tycker att det är fruktansvärt dålig stil, säger Emma och fortsätter:

– Det är inte mycket trafik och det var ett så kort tidsspann. Så någon borde ju veta med sig att man kört på någonting.

"Folk är hänsynslösa"

Emma är märkbart berörd av händelsen i måndags och har nära till gråt

Och hon säger att hon tar en dag i taget.

Samtidigt vill hon passa på att skicka en uppmaning till svenska bilförare:

– Folk är ganska hänsynslösa i trafiken. Nu vet jag inte exakt hur det här gick till, men folk måste tänka på vad de gör när de sitter bakom ratten. Att man håller hastigheterna, är uppmärksamma och framför allt: Kör man på något – stanna och titta vad du körde på. Jag förstår inte hur man inte kan kolla så det man körde på inte ligger och lider. Folk måste ha lite medkänsla och känna empati för djuren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag