Vem är vem i Mumins queera värld?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Stefan Ingvarsson, översättare och skribent, och Boel Westin, professor i litteratur, tolkar några muminfigurer med queerglasögon på:

Mumintrollet

 Stefan: Kanske bisexuell, men i slutändan är det Snusmumriken som är hans riktiga kärlek. 

 Boel: Mumintrollet har jag aldrig sett som queer, han är nog ganska hetero. 

Snusmumriken

 Stefan: Väldigt otypisk bög - det är ju uppenbart att han är helt ointresserad av allt som är kjoltyg - men han har blivit en karlakarl-bög. 

 Boel: Omtalas som manlig. Snusmumriken och Mumin har "en vänskap av ett speciellt slag" talas det om flera gånger. Man kan tolka den på skilda sätt. 

Snorkfröken

 Stefan: Helt uppenbart en faghag. Den tjejtjejigaste tjej som Tove Jansson har skapat. Överdramatisk med gester som liknar en stumfilmsstjärnas. Hon, precis som många faghags är kära i sin bögvän, är kär i Mumintrollet. 

Tofslan och Vifslan

 Boel: Två individer som är likadana, har sitt eget språk, sin egen livsstil och sin kärlek i väskan som de försöker dölja. Absolut en skildring av ett lesbiskt förhållande. I väskan finns en rubin, symbolen för kärlek. När de öppnar väskan kan alla se rubinen: De visar sin kärlek för världen. Väldigt fin skildring. Tove Jansson träffade Vivica Bandler och blev förälskad och det är mycket sig själv (Tove - Tofslan) och Vivica (Vifslan) hon har porträtterat. 

Hemulen

 Stefan: Det är helt uppenbart att Hemulen, förutom att han är transa, har asbergers och är väldigt jobbig. Boel: Hemulernas könsidentitet kan man diskutera, vissa går omkring i klänning. Väldigt många överskridningar och det är det som är spännande. Vem är vem i Mumins queera värld?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.