Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vem är vem i Mumins queera värld?

Stefan Ingvarsson, översättare och skribent, och Boel Westin, professor i litteratur, tolkar några muminfigurer med queerglasögon på:

Mumintrollet

Stefan: Kanske bisexuell, men i slutändan är det Snusmumriken som är hans riktiga kärlek.
Boel: Mumintrollet har jag aldrig sett som queer, han är nog ganska hetero.

Snusmumriken

Stefan: Väldigt otypisk bög - det är ju uppenbart att han är helt ointresserad av allt som är kjoltyg - men han har blivit en karlakarl-bög.
Boel: Omtalas som manlig. Snusmumriken och Mumin har "en vänskap av ett speciellt slag" talas det om flera gånger. Man kan tolka den på skilda sätt.

Snorkfröken

Stefan: Helt uppenbart en faghag. Den tjejtjejigaste tjej som Tove Jansson har skapat. Överdramatisk med gester som liknar en stumfilmsstjärnas. Hon, precis som många faghags är kära i sin bögvän, är kär i Mumintrollet.

Tofslan och Vifslan

Boel: Två individer som är likadana, har sitt eget språk, sin egen livsstil och sin kärlek i väskan som de försöker dölja. Absolut en skildring av ett lesbiskt förhållande. I väskan finns en rubin, symbolen för kärlek. När de öppnar väskan kan alla se rubinen: De visar sin kärlek för världen. Väldigt fin skildring. Tove Jansson träffade Vivica Bandler och blev förälskad och det är mycket sig själv (Tove - Tofslan) och Vivica (Vifslan) hon har porträtterat.

Hemulen

Stefan: Det är helt uppenbart att Hemulen, förutom att han är transa, har asbergers och är väldigt jobbig. Boel: Hemulernas könsidentitet kan man diskutera, vissa går omkring i klänning. Väldigt många överskridningar och det är det som är spännande. Vem är vem i Mumins queera värld?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!