Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vem är vem i Mumins queera värld?

Stefan Ingvarsson, översättare och skribent, och Boel Westin, professor i litteratur, tolkar några muminfigurer med queerglasögon på:

Mumintrollet

 Stefan: Kanske bisexuell, men i slutändan är det Snusmumriken som är hans riktiga kärlek. 

 Boel: Mumintrollet har jag aldrig sett som queer, han är nog ganska hetero. 

Snusmumriken

 Stefan: Väldigt otypisk bög - det är ju uppenbart att han är helt ointresserad av allt som är kjoltyg - men han har blivit en karlakarl-bög. 

 Boel: Omtalas som manlig. Snusmumriken och Mumin har "en vänskap av ett speciellt slag" talas det om flera gånger. Man kan tolka den på skilda sätt. 

Snorkfröken

 Stefan: Helt uppenbart en faghag. Den tjejtjejigaste tjej som Tove Jansson har skapat. Överdramatisk med gester som liknar en stumfilmsstjärnas. Hon, precis som många faghags är kära i sin bögvän, är kär i Mumintrollet. 

Tofslan och Vifslan

 Boel: Två individer som är likadana, har sitt eget språk, sin egen livsstil och sin kärlek i väskan som de försöker dölja. Absolut en skildring av ett lesbiskt förhållande. I väskan finns en rubin, symbolen för kärlek. När de öppnar väskan kan alla se rubinen: De visar sin kärlek för världen. Väldigt fin skildring. Tove Jansson träffade Vivica Bandler och blev förälskad och det är mycket sig själv (Tove - Tofslan) och Vivica (Vifslan) hon har porträtterat. 

Hemulen

 Stefan: Det är helt uppenbart att Hemulen, förutom att han är transa, har asbergers och är väldigt jobbig. Boel: Hemulernas könsidentitet kan man diskutera, vissa går omkring i klänning. Väldigt många överskridningar och det är det som är spännande. Vem är vem i Mumins queera värld?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.