AVSLØJAD. Vellinges kommunalråd Göran Holm (M) konfronteras med den dolda bandinspelningen. Han anklagar SVT:s medarbetare för att ha uttryckt "främlingsfientliga åsikter".
AVSLØJAD. Vellinges kommunalråd Göran Holm (M) konfronteras med den dolda bandinspelningen. Han anklagar SVT:s medarbetare för att ha uttryckt "främlingsfientliga åsikter".

Vellinge tar inte emot fler flyktingar

Publicerad
Uppdaterad
Här avslöjas Vellinges kommunalråd Göran Holm (M) med dolda mikrofoner av SVT:s "Uppdrag granskning".
Kommunen tänker inte ta emot fler flyktingar - trots tidigare löften.
- Det ligger nog inte i vårt intresse, säger Göran Holm och skrattar.
Han anklagar samtidigt migrationsminister Tobias Billström (M) för utpressning.
Moderaternas ledande kommunpolitiker och ett 20-tal medlemmar samlades 15 februari i år på Falsterbo kursgård.
Vad ingen då visste var att en reporter från "Uppdrag granskning" fanns i lokalen, utrustad med dold mikrofon.
Syftet: att ta reda på varför Vellinge kommun i november fattade det historiska beslutet att för första gången på 25 år ta emot flyktingar.
Det visar sig att det var partipiskan som tvingade Moderaterna i Vellinge att ändra sig.
Kommunalrådet Göran Holm förklarar beslutet med att migrationsministern och partikamraten Tobias Billström hotade kommunen med lagstiftning:

"En lagstiftning"

- Hade vi inte skrivit på ett avtal om att ta emot tre till fem flyktingbarn så hade vi fått en lagstiftning som sagt att vi skulle ta emot 30-50.
I reportaget som sänds i kväll avslöjas samtidigt hur moderatledningen i Vellinge nu planerar för att slippa ta emot fler flyktingar.

"För att lugna honom"

- Du har ju sett vi har ju inte haft någon vidare framgång med något familjedaghem, säger Göran Holm och skrattar.
Mycket pengar...
- Ja visst, och något gruppboende blir det inte...
Men nästa steg blir väl att ta emot vanliga...?
- Det ligger nog inte i vårt intresse...
Göran Holm konstaterar också att kommunen äger frågan "länge till".
När kommunalrådet konfronteras av "Uppdrag granskning" förklarar han uttalanden genom att anklaga SVT:s medarbetare:
- Det var ju för att lugna honom eftersom han uttryckte främlingsfientliga åsikter. Så att jag... eh... helt enkelt... jag ville bara bli av med honom...

Avtalet gäller i ett år

Vellinge kommuns avtal med Migrationsverket gäller i ett år. Men ännu har kommunen inte tagit emot några flyktingbarn.
"Kommunen letar fortfarande familjehem, och något gruppboende verkar det inte bli", rapporterar Uppdrag granskning" i kväll.

SVT2 20.00 Uppdrag granskning

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag