Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrarna svälte sin bebis – åtalas

Julia French, 20, och Robert Buskey, 31, misstänks för vanvård efter att de matat sin fem månader gamla son med potatis i stället för den ersättning de ordinerats.
Foto: WFTV
Julia French ska ha hittat ett recept på en potatisblandning som paret gav till sonen.
Foto: WFTV
Robert Buskey uppgav ingen anledning till varför de slutat ge den av läkare ordinerade maten.
Foto: WFTV

Paret ville att deras fem månader gamla son skulle äta vegansk mat. 

De fick ett recept utskrivet av läkaren – men började i stället mata bebisen med potatis. 

Nu misstänks de för vanvård.

Julia French, 20, och Robert Buskey, 31, från Titusville i Florida, USA sitter häktade misstänkta för att ha låtit sin fem månader gamla son svälta. 

Det var en utredare vid socialtjänsten som räddade barnet i sista stund. Han berättade att när han träffade pojken för första gången så var hans revben synliga och ögonen ihopsjunkna, att han skickade i väg honom direkt till sjukhus för vård, skriver WFTV news. 

När pojken omhändertogs var han okontaktbar och skrek inte överhuvudtaget. Dessutom hade han låg kroppstemperatur och låga sockervärden på grund av uttorkning och undernäring. Vid födseln vägde pojken 3,4 kilo. Nu, fem månader senare, vägde han 3,8 kilo. 

– Jag har aldrig sett ett barn så här nära en möjlig död, säger Lauren Watson, vid Tiusvilles-polisen. 

Robert Buskey ifrågasatte om läkarnas bedömning av hans son verkligen stämde – han menar att han inte mådde så dåligt.
Foto: WFTV

Gav hopkok av potatis

Paret Julia French och Robert Buskey är veganer och enligt åtalet ska de ha fått ordinerat en bröstmjölksersättning som passade deras veganska livsstil av en läkare. Men de ska ha struntat i att ge det till sonen. I stället ska de ha matat honom med en potatisbaserat hopkok, ett recept som mamman Julia French hade hittat på internet, skriver WFTV news. 

– Under en tid – då barnet mådde bra, var frisk och gick upp i vikt – fick han den organiska ersättningen, men de bytte ut den själva, säger polisen Lauren Watson.

Varken Julia French eller hennes pojkvän kan uppge en anledning till varför de slutade ge sonen den ordinerade maten.
Foto: WFTV

Misstänks för vanvård

Föräldrarna hade enligt åtalet inte haft svårt att ha råd med den ordinerade maten och enligt polisen visste de att sonen inte utvecklades rätt – men gjorde ingenting åt saken. I rätten uppgav de att de är veganer men gav ingen anledningar till varför de inte gett den ordinerade maten till sin son, skriver WFTV News.

Båda föräldrarna sitter häktade misstänkta för vanvård och riskerar andra åtal med fler brottsrubriceringar. Den lilla pojken vårdas fortfarande på sjukhus och på bara ett dygn gick han upp ett halvt kilo i vikt – bara av att få vätska. Men det finns fortfarande en risk att han får bestående skador, enligt läkarna. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.