Crown Shakur dog sex veckor gammal av svält. Hans föräldrar är veganer och anser att de bara följde sin övertygelse att inte äta animaliska produkter. Foto: Faksimil 11 Alive News
Crown Shakur dog sex veckor gammal av svält. Hans föräldrar är veganer och anser att de bara följde sin övertygelse att inte äta animaliska produkter. Foto: Faksimil 11 Alive News

Veganer svälte sitt barn till döds

Publicerad
Uppdaterad
Föräldrarna var veganer och ville inte ge sin nyfödde son bröstmjölk.
I stället matade de honom med sojamjölk och äppeljuice.
När pojken var sex veckor gammal dog han av svält.
Bilderna av sex veckor gamla Crown Shakur från Georgia i USA liknar bilder vi är vana att se från svältkatastrofer i Afrika.
Hans föräldrar Jade Sanders, 27, och Lamont Thomas, 31, dömdes på onsdagen till livstids fängelse av en domstol i Atlanta för att ha svultit sin egen son till döds.
När Crown Shakur dog den 25 april 2004 vägde han bara 1,6 kilo.
Föräldrarna hävdade att de inte hade haft för mening att skada sonen, utan att de bara följde sin övertygelse att vara veganer och inte äta några animaliska produkter.
- Vi gjorde det vi trodde var bäst för vår baby, sa pappan Lamont Thomas under rättegången, enligt 11 Alive News.

Föddes hemma

Men åklagaren hävdade att föräldrarna planerade att döda sitt barn.
Paret hade bara en nappflaska i huset, och matade pojken med sojamjölk och äppeljuice.
Crown Shakur föddes hemma, och togs inte till en läkare förrän han var utmärglad och döende.
- Om barnet bara hade fått bröstmjölk eller rätt mat hade han levt i dag, sa åklagaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag