Linn menar att djuren far illa på grund av svenskarnas konsumtionsvanor under påsken. Foto: Privat / ShutterstockLinn menar att djuren far illa på grund av svenskarnas konsumtionsvanor under påsken. Foto: Privat / Shutterstock
Linn menar att djuren far illa på grund av svenskarnas konsumtionsvanor under påsken. Foto: Privat / Shutterstock
"Det är fruktansvärt", säger hon. Foto: Privat"Det är fruktansvärt", säger hon. Foto: Privat
"Det är fruktansvärt", säger hon. Foto: Privat

Veganen Linn, 34, rasar mot påsken: "Fruktansvärt"

Publicerad

Påsken är här – men alla är inte lika glada.

Nu riktar veganen Linn, 34, skarp kritik mot svenskarnas matvanor under den kristna högtiden.

– Jag tycker att det är fruktansvärt hur vi behandlar djuren, särskilt under de här högtiderna, säger hon och föreslår nya sätt att fira.

Påsken närmar sig med stormsteg – vilket innebär att affärerna bunkrar upp med ägg och fjädrar i olika kulörer.

Alla ser dock inte lika mycket fram emot den färgglada högtiden. Linn Moltudal, en 34-årig vegan från Örebro, riktar i ett inlägg på Facebook hård kritik mot svenskarnas konsumtionsvanor under firandet av Jesu uppståndelse.

"Det är fruktansvärt", säger veganen Linn.Foto: Privat

Veganism innebär att man avstår från kött, mejerivaror, ägg och andra animaliska produkter.

 

LÄS MER: Därför firar vi påsk – och så går det populära firandet till 

 

"Magar ska proppas med slaktrester... och björkris ska prydas med flådda fåglar. Jag tänker inte linda in det i bomull. Vi vet alla hur jävligt djuren har det", skriver Linn och fortsätter:

"Att tuppar sorteras ur och dödas för att de inte kan producera ägg. Att höns plockas för sina fjädrar. Att kycklingar lever i total misär".

Äggproduktion. Bilden är inte tagen i Sverige.Foto: Shutterstock

"De bryter benen, det är hemskt"

Nu berättar Linn, som i dagarna gick med i djurrättsorganisationen Djurens Rätt, hur hon tänkte när hon skrev inlägget:

– Jag tycker att det är fruktansvärt hur vi behandlar djuren, särskilt under de här högtiderna, säger hon och fortsätter:

– En normal höna ska inte lägga så många ägg som den behöver göra i dag. De bor i trånga fabriker och har ingen plats att leva naturligt. Kycklingarna växer upp så fort att de inte kan gå. De bryter benen, det är hemskt.

Linn är kritisk mot svenskarnas vanor under påsken.Foto: Privat

Men många tycker ju att påskmaten är en del av traditionen?

– Att piska familjen med påskris var också en del av traditionen, men det gör man ju inte i dag.

Linn menar att de gamla vanorna enkelt kan bytas ut mot nya:

– Man kan klippa till pappersbitar att använda som fjädrar, till exempel.

Ägg är starkt förknippat med påsken.Foto: Shutterstock

"Slaktrester i gelatinet"

Det är dock inte bara påskägg och fjädrar som Linn ifrågasätter.

– I godiset som man ger sina barn finns det slaktrester i gelatinet. Det röda färgämnet är löss, menar hon.

 

LÄS MER: 7 godisar som innehåller löss 

 

Den 34-åriga veganen anser att man bör lägga fokus på annat än att köpa påskris, godis och ägg:

– Eftersom påsken är en högtid för barnen så kan man tänka på barn som behöver lite extra hjälp. Man kan koncentrera sig på Sverige, det finns hur mycket som helst som man kan hjälpa till med, säger Linn och fortsätter:

– Om inte för djuren, gör det för barnen.

Se Linns hälsning i spelaren ovan.Foto: Privat

Försvaret från Svenska Ägg: "Håller inte med"

Axel Lagerfelt är äggproducent och ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg – och håller inte med i alla delar av Linns kritik:

– Det ligger alltid i mitt intresse som äggproducent att mina höns ska må bra. Svenska bönder har i generationer lagt mycket tid, energi och pengar på förebyggande åtgärder för att hålla sina djur friska, skriver han och fortsätter:

– Sverige är, tack vare det långsiktiga smittskyddsarbetet, ett av få länder där äggen är fria från salmonella. Svenskt lantbruk och svensk djurhållning lyder också under en av världens strängaste djurlagstiftningar, som månar om att djuren mår bra".

Bilden är inte tagen i Sverige.Foto: Shutterstock

Samtidigt håller Axel Lagerfelt med om att det finns saker som kan förbättras i branschen:

– Till exempel att tuppkycklingar som föds på kläckerier i dag måste avlivas. Det har gjorts försök att föda upp dessa tuppkycklingar men det har visat sig att de vuxit mycket långsamt och att köttet dessutom blivit segt, skriver han och förklarar vidare att man arbetar med olika projekt för att minska svinnet i äggproduktionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag