Vd:ns monsterlön
från Postkodlotteriet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Niclas Kjellström-Matseke.
Foto: Suvad Mrkonjic

154 000 kronor.

Så mycket tjänar det kritiserade Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke i månaden, berättar han för Svenska Dagbladet.

– Jag är ganska stolt över ersättningen, säger han till tidningen.  

Allt högre löner och 1,8 miljoner förra året i bonusar till företagets toppar.  

Granskade av konkurrensverket efter att de ska ha försökt hindra andra organisationer att anordna lotterier. Bland annat ska organisationen Plan, förmånstagare till Postkodlotteriet, ha erbjudits 9 miljoner för att inte starta ett eget lotteri. 

Rubrikerna om svenska Postkodlotteriet har varit många den senaste tiden, efter SvD:s granskning av företaget. Postkodlotteriet framhåller att man skänker pengar till välgörenhetsorganisationer, utöver de miljoner som ska delas ut till lotterideltagarna.

Nu svarar vd:n Niclas Kjellström-Matseke på kritiken i en intervju med tidningen. Och kommenterar sin egen höga lön. Kjellström-Matseke tjänar 154 000 kronor i månaden, och uppger själv att han har möjlighet till fyra månadslöner. SvD förtydligar att det gäller bonus.

– Det är en hög lön men den sätts av min styrelseordförande och den är marknadsmässig, säger Kjellström-Matseke till tidningen.

"Vi har en dialog"

Han tillägger att han är stolt över de pengar han tjänar på Postkodlotteriet:

– Jag leder ett företag som omsätter många miljarder. Vi levererar fantastiskt bra resultat. Och jag är ganska stolt över ersättningen. Jag jobbar hårt.

Kjellström-Matseke framhåller att verksamheten är uppdelad i ett kommersiellt bolag där han är vd, och i en förening som delar ut pengarna.

Att topparnas höga ersättningar kan uppröra har han inte märkt av:

– Vi har en dialog med många av kunderna varje dag. En lejonpart av alla samtal handlar om att man vill vara med i lotteriet.

Svenska Dagbladet skrev tidigare att bonusarna och lönerna ökar inom bolaget. Samtidigt ska Postkodlotteriets höga driftkostnad göra att en mindre del av omsättningen kan gå till välgörenhet. Det enligt en undersökning från organisationen Charity rating som SvD tagit del av.

"En dryg miljard till ideella organisationer"

Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, påvisar dock att siffrorna är från en undersökning som gjordes 2007. Han menar att man sedan dess har sänkt driftkostnaderna, och ger överskottet till välgörenhet. 

– Vi har lägre driftkostnader än andra lotterier, och kan därför ge mer till välgörenhet. Vi har sänkt driftkostnaderna år för år och ökat överskottet, säger han till Expressen.se, och fortsätter:

– Normalt överskott är mellan 20 och 25 procent. Postkodlotteriet ligger nu på 33,4 procent - i rena pengar är det en dryg miljard som går till ideella organisationer.

Vd:n Niclas Kjellström-Matseke kommenterar också uppgifterna angående att de ska ha försökt stoppa Plan från att starta eget lotteri, i intervjun med SvD. Han menar att man kommit överens med Plan om att fortsätta samarbetet med Postkodlotteriet, i stället för att "bedriva en konkurrensutsatt verksamhet som lotteri"

– Postkodlotteriet har inte hindrat Plan till någonting, säger Niclas Kjellström-Matseke till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.