Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vd:n på Silentium varnar för maktskifte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SKREV TILL CHEFERNA. ”De har frågat vad det här betyder för oss. Då är det klart att vi måste svara på det”, säger Johan Talenti, vd på Silentium.
Foto: Lars Pehrson / Svd / Tt

Efter hamburgerkedjan Max uppmärksammade brev till sina anställda följer nu andra företag efter.

Expressen kan i dag publicera ett brev som vd:n på call center-företaget Silentium skickat ut till 75 chefer - där man varnar för förluster på flera miljoner vid ett maktskifte.

"Om det blir ett regeringsskifte fördubblas arbetsgivaravgifterna för unga vilket innebär att vi får ökade kostnader med cirka 3 miljoner kronor per år", skriver Johan Talenti i brevet till sina anställda.

Max-vd:n Richard Bergfors brev till sina anställda, där han varnade för en "fullständig katastrof" om S och V vinner valet, blev snabbt en stor snackis i veckan och fick skarp kritik från oppositionen. Både S-ledaren Stefan Löfven och V-ledaren Jonas Sjöstedt gick ut och kritiserade Max för brevet.

Historien har till och med fått ett namn: Maxgate.

Nu följer andra företag efter. Expressen kan i dag publicera ett brev från call center-företaget Silentium, där vd:n Johan Talenti går ut till 75 chefer på bolaget och varnar för ett maktskifte.

"Precis som MAX har vi som ni vet framför allt unga människor som jobbar hos oss. Om det blir ett regeringsskifte fördubblas arbetsgivaravgifterna för unga vilket innebär att vi får ökade kostnader med cirka 3 miljoner kronor per år", skriver Johan Talenti i mejlet.

Efter kritiken att Max ska ha försökt påverka hur de anställda röstar är han samtidigt försiktig.

"Det är självfallet upp till var och en att bedöma om man tycker att det är ett bra eller dåligt förslag, utifrån sin egen horisont. Vad man röstar på är givetvis inte heller något som en arbetsgivare, eller någon annan för den delen, har med att göra", skriver han i brevet.

"Det är anmärkningsvärt"

Johan Talenti förklarar att han skickade brevet för att de anställda haft frågor om vad höjda arbetsgivaravgifter skulle innebära för dem.

- De har frågat vad det här betyder för oss. Då är det klart att vi måste svara på det. Det finns en oro hos människor. Det är många unga människor som jobbar hos oss, säger han.

Om de rödgröna skulle fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga, då måste Silentium förmodligen låta folk gå.

- Ja, det är klart. Om ökningarna blir så höga, då måste man hitta besparingar eller höja priserna, säger han.

Oppositionen reagerar starkt även på det nya brevet.

- Det är anmärkningsvärt. Jag tycker det är lite som patron förr i tiden, att man är livegen. Man får inte ens rösta som man vill om man ska behålla jobbet. Hade jag fått ett sådant brev när jag var ung hade jag förmodligen bara blivit förbannad, säger Mia Sydow Mölleby, gruppledare i Vänsterpartiet.

"I sak har de rätt"

Alliansen däremot har förståelse för att Silentium går ut i ett mejl till sina anställda och varnar för konsekvenserna av ett maktskifte.

- I sak har de rätt. Man kan ifrågasätta lämpligheten i att skicka ut ett sådant här brev, men man kan inte komma ifrån att möjligheten att anställa unga människor minskar radikalt om arbetsgivaravgiften höjs, säger Per Åsling, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet.

Den S-märkta statsvetarprofessorn Ulf Bjereld tror att de bägge breven kan vara del av något större.

- Breven från Max och Silentiums ledning kan vara början på en politisk mobilisering av företag som har många ungdomar anställda, inför årets val. Dessa företag har ett egenintresse i att restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga inte höjs och i rådande opinionsläge vill de göra vad de kan för att hjälpa alliansen till valseger alternativt få Socialdemokraterna att ändra sig i sakfrågan, säger han.

Han tror att Socialdemokraterna helst skulle vilja ha sett att breven aldrig skickades.

- För Socialdemokraterna är breven ovälkomna. Jobben kommer att bli en av de viktigaste valfrågorna. När företag med många unga anställda hävdar att de rödgrönas politik kan riskera att leda till förlorade jobb kan alliansen utnyttja detta för att påstå att de rödgrönas politik hotar jobben, säger Ulf Bjereld.

Stefan Löfven och Carin Jämtin har avböjt att kommentera brevet från Silentiums vd.

Brevet till de anställda – ord för ord

Hej alla!

Jag mejlar till er med anledning av att jag de senaste dagarna har fått frågor från olika delar av organisationen när det gäller de senaste dagarnas skriverier i tidningarna om Max interna brev till sin personal. Precis som MAX har vi som ni vet framförallt unga människor som jobbar hos oss.

Om det blir ett regeringsskifte fördubblas arbetsgivaravgifterna för unga vilket innebär att vi får ökade kostnader med cirka 3 miljoner kronor per år. Det är självfallet upp till var och en att bedöma om man tycker att det är ett bra eller dåligt förslag, utifrån sin egen horisont. Vad man röstar på är givetvis inte heller något som en arbetsgivare, eller någon annan för den delen, har med att göra.

Vi som arbetsgivare har däremot ett ansvar att informera er om när företaget måste göra förändringar för att förutsättningarna ändras. Vi har en skyldighet att se till att dessa förändringar inte kommer som överraskningar för er. Därför kommer vi att förbereda oss för att arbetsgivaravgifterna för unga fördubblas. För att inte äventyra verksamheten och jobben måste vi klara av att sänka kostnader med 3 miljoner kronor per år, exakt hur det ska gå till vet vi inte idag. Men så snart vi vet mer kommer vi att hålla er informerade.

Nu har ni fått vår syn på saken, vår bild av vad denna förändring innebär för bolaget. Detta är inte ett politiskt brandtal. Det är en konsekvensanalys baserad på fakta.

Vi ser fram emot ett spännande 2014 och hoppas att vi tillsammans kan reda ut de nya utmaningar som vi har framför oss!

Johan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.