NOSH AND CHOW I FREDAGS. Enligt krogen ska Kent Ekeroth, i bakgrunden på bilden, ha kränkt en kvinnlig gäst på ett ”extremt förnedrande sätt”. Själv hävdar sverigedemokraten att han blev avvisad på grund av sin politiska åsikt. Foto: LÄSARBILD
NOSH AND CHOW I FREDAGS. Enligt krogen ska Kent Ekeroth, i bakgrunden på bilden, ha kränkt en kvinnlig gäst på ett ”extremt förnedrande sätt”. Själv hävdar sverigedemokraten att han blev avvisad på grund av sin politiska åsikt.  Foto: LÄSARBILD

VD:n på krogen: Det sa Ekeroth till kvinnan

Publicerad

SD-toppen Kent Ekeroth fördes ut av vakter från Stockholmskrogen Nosh and Chow.

Enligt restaurangen ska Ekeroth ha kränkt en kvinnlig gäst på ett "extremt förnedrande sätt". Krogens vd Yvonne Sörensen Björud hävdar att kvinnan kallades för "jävla hora".

SD-toppen själv säger att han blev avvisad från krogen på grund av sin politiska åsikt och när Ekeroth får kännedom om krogens uttalande säger han:

- Det är rent skitsnack. Inte en enda person på det stället pratade jag med.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth, SD, anlände till den populära Stockholmskrogen Nosh and Chow tillsammans med ett sällskap, bland annat bestående av två Säpo-vakter vid 23-tiden på fredagskvällen.

Sällskapet tog plats en bit från baren och beställde in dryck. Allt ska ha gått lugnt till inledningsvis - men efter en stund gick en vakt fram till sällskapet, efter att en kvinna sagt att hon blivit förolämpad, enligt restaurangen.

I det läget uppstod en diskussion mellan Ekeroth och vakten.

Kent Ekeroth och hans sällskap blev ombedda att lämna stället och en filminspelning som Expressen.se i går publicerade visar hur flera av de övriga gästerna jublade och busvisslade.

Anledningen till att SD-toppen och sällskapet tvingades lämna lokalerna var att han betedde sig illa mot den kvinnliga gästen, enligt ett uttalande från restaurangchefen Daniel Pramberg:

- Personen i fråga har kränkt en kvinnlig gäst på ett extremt förnedrande sätt. Han avvisades då från restaurangen som vilken gäst som helst som beter sig illa.

På vägen ut ska Kent Ekeroth även ha kastat ett glas i golvet.

- Hans säkerhetsvakter var närvarande under hela händelsen och så slängde han ett glas i golvet innan han lämnade, säger Daniel Pramberg i uttalande.

"Hade en taskig attityd"

Flera personer som Expressen varit i kontakt med uppger att det Daniel Pramberg syftar på är att SD-toppen ska ha sagt "hora" eller "jävla hora" till kvinnan, som enligt restaurangen är i 30-årsåldern.

- De hade en taskig attityd och var uppnosiga. Det var som att han ägde stället. Väktaren gick fram till dem och sa att vi kan inte ha några som kallar folk för horor, säger gästen Elias Hanna.

Yvonne Sörensen Björud, vd för Berns group AB som driver Nosh and Chow, intygar att de orden har sagts:

- Anledningen till att han blev ombedd att lämna Nosh and Chow var på grund av att en gäst blev förolämpad.

Vad ska han ha sagt till gästen?

- Jävla hora.

Ni vet att det var Kent som sa det?

- Det är jag inte helt säker på, det kan ha varit någon i hans sällskap också. Vi bad inte bara honom utan hela sällskapet att lämna.

Kent Ekeroth har en helt annan bild av händelseförloppet. Enligt honom blev de ombedda att lämna krogen på grund av hans politiska åsikt.

SD-toppen tillbakavisar med kraft restaurangens påståenden om att han ska ha förolämpat en kvinna och sagt "jävla hora".

- Det är rent skitsnack. Jag snackade inte med någon annan människa den kvällen förutom den här värden som kom fram. Inte en enda person på det stället pratade jag med. Jag har tre vittnen på det minst plus att jag har en ljudinspelning där vakten säger varför han slänger ut mig. Han säger rakt upp och ner för att jag är sverigedemokrat.

"Det är inte vår vakt"

I den 41 sekunder långa inspelningen, som flera medier, däribland Expressen, publicerade i går hörs en person som enligt Ekeroth är värd på restaurangen förklara att gäster "blir störda av" deras närvaro för att de är "sverigedemokrater".

Yvonne Sörensen Björud påstår att personen som tydligt hörs på ljudinspelningen inte är någon från personalen.

- Det är inte vår vakt som säger att de inte gillar era åsikter, det kan ha varit någon gäst som har lagt sig i. Det är ett kort klipp och man hör inte vad som sägs före eller efter.

Kent Ekeroth ger inte mycket för den förklaringen.

- Det är patetiskt.

- De vill inte ha den publiciteten att de slänger ut SD:are bara för att man är SD:are när man står lugnt och fint tre personer och pratar sinsemellan. Det är inte bra publicitet för dem även om de inte gillar SD. De försöker blanda bort korten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag