VD:n på krogen: Det sa Ekeroth till kvinnan

NOSH AND CHOW I FREDAGS. Enligt krogen ska Kent Ekeroth, i bakgrunden på bilden, ha kränkt en kvinnlig gäst på ett ”extremt förnedrande sätt”. Själv hävdar sverigedemokraten att han blev avvisad på grund av sin politiska åsikt.
Foto: LÄSARBILD

SD-toppen Kent Ekeroth fördes ut av vakter från Stockholmskrogen Nosh and Chow.

Enligt restaurangen ska Ekeroth ha kränkt en kvinnlig gäst på ett "extremt förnedrande sätt". Krogens vd Yvonne Sörensen Björud hävdar att kvinnan kallades för "jävla hora".

SD-toppen själv säger att han blev avvisad från krogen på grund av sin politiska åsikt och när Ekeroth får kännedom om krogens uttalande säger han:

- Det är rent skitsnack. Inte en enda person på det stället pratade jag med.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth, SD, anlände till den populära Stockholmskrogen Nosh and Chow tillsammans med ett sällskap, bland annat bestående av två Säpo-vakter vid 23-tiden på fredagskvällen.

Sällskapet tog plats en bit från baren och beställde in dryck. Allt ska ha gått lugnt till inledningsvis - men efter en stund gick en vakt fram till sällskapet, efter att en kvinna sagt att hon blivit förolämpad, enligt restaurangen.

I det läget uppstod en diskussion mellan Ekeroth och vakten.

Kent Ekeroth och hans sällskap blev ombedda att lämna stället och en filminspelning som Expressen.se i går publicerade visar hur flera av de övriga gästerna jublade och busvisslade.

Anledningen till att SD-toppen och sällskapet tvingades lämna lokalerna var att han betedde sig illa mot den kvinnliga gästen, enligt ett uttalande från restaurangchefen Daniel Pramberg:

- Personen i fråga har kränkt en kvinnlig gäst på ett extremt förnedrande sätt. Han avvisades då från restaurangen som vilken gäst som helst som beter sig illa.

På vägen ut ska Kent Ekeroth även ha kastat ett glas i golvet.

- Hans säkerhetsvakter var närvarande under hela händelsen och så slängde han ett glas i golvet innan han lämnade, säger Daniel Pramberg i uttalande.

"Hade en taskig attityd"

Flera personer som Expressen varit i kontakt med uppger att det Daniel Pramberg syftar på är att SD-toppen ska ha sagt "hora" eller "jävla hora" till kvinnan, som enligt restaurangen är i 30-årsåldern.

- De hade en taskig attityd och var uppnosiga. Det var som att han ägde stället. Väktaren gick fram till dem och sa att vi kan inte ha några som kallar folk för horor, säger gästen Elias Hanna.

Yvonne Sörensen Björud, vd för Berns group AB som driver Nosh and Chow, intygar att de orden har sagts:

- Anledningen till att han blev ombedd att lämna Nosh and Chow var på grund av att en gäst blev förolämpad.

Vad ska han ha sagt till gästen?

- Jävla hora.

Ni vet att det var Kent som sa det?

- Det är jag inte helt säker på, det kan ha varit någon i hans sällskap också. Vi bad inte bara honom utan hela sällskapet att lämna.

Kent Ekeroth har en helt annan bild av händelseförloppet. Enligt honom blev de ombedda att lämna krogen på grund av hans politiska åsikt.

SD-toppen tillbakavisar med kraft restaurangens påståenden om att han ska ha förolämpat en kvinna och sagt "jävla hora".

- Det är rent skitsnack. Jag snackade inte med någon annan människa den kvällen förutom den här värden som kom fram. Inte en enda person på det stället pratade jag med. Jag har tre vittnen på det minst plus att jag har en ljudinspelning där vakten säger varför han slänger ut mig. Han säger rakt upp och ner för att jag är sverigedemokrat.

"Det är inte vår vakt"

I den 41 sekunder långa inspelningen, som flera medier, däribland Expressen, publicerade i går hörs en person som enligt Ekeroth är värd på restaurangen förklara att gäster "blir störda av" deras närvaro för att de är "sverigedemokrater".

Yvonne Sörensen Björud påstår att personen som tydligt hörs på ljudinspelningen inte är någon från personalen.

- Det är inte vår vakt som säger att de inte gillar era åsikter, det kan ha varit någon gäst som har lagt sig i. Det är ett kort klipp och man hör inte vad som sägs före eller efter.

Kent Ekeroth ger inte mycket för den förklaringen.

- Det är patetiskt.

- De vill inte ha den publiciteten att de slänger ut SD:are bara för att man är SD:are när man står lugnt och fint tre personer och pratar sinsemellan. Det är inte bra publicitet för dem även om de inte gillar SD. De försöker blanda bort korten.

Krogens motiv till avvisningen

I ett uttalande från Nosh and Chows restaurangchef var anledningen till att Kent Ekeroth och hans sällskap tvingats lämna krogen att han betedde sig illa mot en kvinnlig gäst.

”Personen i fråga har kränkt en kvinnlig gäst på ett extremt förnedrande sätt. Han avvisades då från restaurangen som vilken gäst som helst som beter sig illa.”

Yvonne Sörensen Björud, vd för Berns group AB som driver Nosh and Chow, säger att Kent Ekeroth ska ha sagt ”jävla hora”, men medger när hon pressas att det kan ha varit någon annan i sällskapet.

Kent Ekeroths egen inspelning

Kent Ekeroth hävdar att krogen ljuger. Enligt honom blev han och sällskapet avvisade för att han är Sverigedemokrat.

SD-toppen har låtit sprida en ljudinspelning från hans konversation med vakten för att styrka sin version av historien.

I den 41 sekunder långa inspelningen, som flera medier, däribland Expressen, publicerade i går hörs en person som enligt Ekeroth är värd på restaurangen förklara att gäster blir störda av deras närvaro för att de är ”sverigedemokrater”.

Från Ekeroths ljudinspelning

– Han känner att andra gäster blir störda av eran närvaro.

En av Kent Ekeroths vänner lägger sig då i:

– Varför blir de störda?

Vakten svarar då:

– De gillar tydligen inte era åsikter.

Ekeroth:

– Vem är oss?

Vakten:

– Sverigedemokrater.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.