Vd:n överfölls – möter de misstänkta i rätten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenska spels vd Lennart Käll rånades i mitten av april. Nu möter han de misstänkta gärningsmännen i rätten.
Foto: Ylwa Yngvesson
På bilder ur förundersökningen syns en bil ta upp jakten på Lennart Källs bil före rånet.
Foto: Polisen
Efter överfallet försökte en av de misstänkta rånarna ta ut pengar med de stulna kontokorten ur en bankomat, visar bilder ur förundersökningen.
Foto: Polisen

På måndagen inleddes rättegången efter rånet mot Svenska spels vd Lennart Käll, 57.

Samtidigt har Solna tingsrätt nåtts av nya uppgifter om en av de misstänkta – en 37-årig tvåbarnspappa.

I en utredning har han berättat att han tidigt började spela på Jack Vegas-maskiner – och har spelskulder på 600 000 kronor. 

Rättegången mot de åtalade männen, 30 och 37 år gamla, inleddes på måndagen i Solna tingsrätt. De är misstänkta för att ha planerat och utfört rånet mot Svenska spels vd tidigt på morgonen den 13 april. 

Enligt en paragraf 7-utredning, som inkom till tingsrätten bara några dagar innan rättegången skulle inledas, framgår att den 37-årige tvåbarnspappan kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning. Enligt Rättsmedicinalverket bör det genomföras en stor rättspsykiatrisk undersökning av mannen innan domen avkunnas. 

Det framgår vidare att han har berättat att han kom till Sverige 2003. Här har han kört truck och jobbat som lagerarbetare. Han blev också tidigt introducerad i att spela på Jack Vegas-maskiner, har han själv berättat:

"Detta resulterade i att han började spela och så småningom utvecklade ett spelberoende. Till en början spelade han för sparade pengar, men när de var slut började han låna av vänner och bekanta. Han fortsatte att ta lån via bank och uppger att han i nuläget har cirka 600 000 kronor i skulder", står det i paragraf 7-utredningen. 

"Han tar fram pistolen och håller den mot mitt huvud"

I polisförhör har Svenska spels verkställande direktör Lennart Käll berättat om den verkliga mardröm som mötte honom. De båda männen var beväpnade med en mindre stålhammare och ett vapenliknande föremål som, enligt Svenska spels vd, påminde om en pistol av märket Glock:

– Han tar fram pistolen och håller den mot mitt huvud och skriker "ner på golvet, titta inte på mig". Jag lutar mig ned åt höger mot passagerarsidan och han säger "du är Lennart Käll, du ska få betala."

Speldirektören blev nertryckt i bilen – med full kraft:

– Jag gör som han säger och han rycker och sliter i mig för att tejpa mina händer. Det känns klumpigt och han tejpar flera varv men inte på händerna utan på kavajärmen. 

Lennart Käll: "förstört hans pappas liv"

Enligt Lennart Käll är en av rånarna extra bestämd med vad de vill ha:

– Han säger att jag förstört hans pappas liv. Han säger att hans pappa är i min ålder och att han spelat i 30 år. Han säger "nu är det din tur, nu ska du betala". Jag säger att jag inte vill att hans pappa ska må dåligt och att jag ska betala. Jag frågar hur jag ska betala. Han säger att jag är skyldig honom 2,9 miljoner kronor.

Själva rånet går blixtsnabbt:

– Han tar fram mitt SEB och mitt Swedbankkort och frågar vilken kod. Just då kommer jag inte ihåg det men säger att det finns en lapp i plånboken med alla mina koder. Han gräver i plånboken och hittar lappen och tar den med sig. Han tar också upp ett SAS-kort och frågar efter den koden men det är endast ett bonuspoängkort. Jag berättar om det och han lämnar det kortet kvar. Sen säger han att han ska släppa mig, han hoppar ur förarsätet och klättrar in i baksätet. Där river han upp tejpen så mina händer blir fria. När han tar av tejpen är han hårdhänt och känns stressad. Han säger "du ska sätta in 2,9 miljoner kronor på de här korten om inte så kommer vi tillbaka. Vi vet vem du är Lennart Käll. Du ska inte ringa polisen, då kommer vi tillbaka. Spärra inte korten, vi vet var din familj bor. Han stänger dörren och går mot sin egen bil och åker i väg.

Larmade polisen från en granne

Sedan försvann männen.

– Han kör i väg fort och bestämt men inte som en biltjuv med sprutande grus.

Polisens förhörsledare undrar hur Lennart Käll agerade efteråt:

– Jag springer in till grannen och ber honom larma polisen. Sen springer jag hem och larmar. Jag säger åt min fru och min dotter att åka härifrån.

Redan samma eftermiddag greps en av de misstänkta rånarna. Senare greps även en 30-årig man, som misstänkt för inblandning i rånöverfallet. Den 10 juni åtalades de misstänkta för grovt rån, försök till utpressning och övergrepp i rättssak – och på måndagen inleds rättegången mot dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.