Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Känner mig som en räv i en rävjakt"

En första domstolsförhandling hölls under fredagen i Hongkong där Anders Lindström var klädd i mörkgrå kostym.Foto: Adam Mccauley
SL:s vd Anders Lindström. Foto: Cornelia Nordström

HONGKONG/STOCKHOLM. Nu berättar snatterimisstänkte Anders Lindström, 60, om anklagelserna som riktas mot honom.

Expressens utsände reporter Adam McCauley mötte SL:s avstängde vd efter en första domstolsförhandling, i Hongkong:

– Ja, jag hade plånboken i fickan, jag var i butiken, men det var inte min avsikt att ta den, säger han till Expressen.

– Jag glömde att betala.

Det senaste dygnet har han tillbringat inlåst i en cell hos Hongkongpolisen.

Anders Lindström var på tjänsteresa när han i onsdags greps av polis i Hongkong, misstänkt för att ha stulit en korthållare. Gripandet skedde på flygplatsen – och Anders Lindström stoppades från att checka in på sin flight.

En första domstolsförhandling hölls under fredagen i Hongkong. Anders Lidström var klädd i mörkgrå kostym och färgglad slips. Han såg sammanbiten ut och hade sina händer knäppta på ryggen i rättssal 1.

Efter förhandlingen bröt han tystnaden om det misstänkta snatteriet i en intervju med Expressens stringer Adam McCauley:

– Jag greps för att ha stulit en liten plånbok från en butik, i går, och i dag har jag varit i rätten och förklarat mig som icke skyldig.

"Hade plånboken i fickan"

Han medger:

– Jag hade plånboken i fickan, jag var i butiken, men det var inte min avsikt att ta den.

– Jag glömde att betala för plånboken.

Först i nästa vecka fortsätter rättsprocessen, där Anders Lindström redan har betalat en borgenssumma. Då väntas också domstolen avkunna dom i målet. Ett vittne har åberopats. Om dennes iakttagelser i flygplatsbutiken, säger Anders Lindström till Expressen:

– Jag hade inte för avsikt att ta plånboken, det är upp till domstolen att avgöra vad vittnet såg och ta beslut.

Enligt Anders Lindström var han i flygplansbutiken för att handla en present till sin hustru:

– Jag köpte en liten väska för min fru, som hon skulle få när jag kommer tillbaka till Sverige.

Uppståndelsen om att SL:s vd tagits av polis i Hongkong har varit stor de senaste dagarna hemma i Sverige. Efter gripandet ringde Anders Lindström själv hem och informerade sin närmaste chef om vad som hade skett på flygplatsen.

Hur mår du i dag? undrar Expressens utsände.

I dag är det mycket bättre än i går. Jag har aldrig varit i fängelse tidigare och jag vill inte att någon ska vara det heller. Jag har sovit och känner mig mer fokuserad.

Omskakande dygn

Anders Lindström medger att de senaste dygnen varit omskakande:

– Jag känner mig som en räv i en rävjakt. Jag vill bara säga till alla: Jag vill ta ansvar. Jag har jag varit i det militära i hela mitt liv. Jag accepterar det beslut domstolen tar. Det är inte min avsikt att ta saker.

Det var landstingsdirektör Toivo Heinsoo som tog beslutet att skilja Anders Lindström tillfälligt från vd-tjänsten så länge rättsprocessen pågår i Hongkong.

I ett pressmeddelande under torsdagen förklarade han:

– Intill dess att den rättsliga processen är klar, eller att vi på annat sätt får klarhet i vad som har hänt har jag beslutat att tills vidare skilja Anders Lindström från sin tjänst.

Det är ännu inte klart när Anders Lindström kan återvända till Sverige igen. Även hans framtid som vd för SL är oklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.