Vd:n: "Flyktingarna utnyttjade oss"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ishines vd Mattias Fredriksson anser inte att hans företag begått något fel, trots att de är avstängda av Arbetsfömedlingen. Foto: Ann Jonasson
Foto: Ann Jonasson

Efter Expressens avslöjande om etableringslotsföretaget Ishine Recruitment AB träder nu bolagets ägare och vd Mattias Fredriksson, 35, fram.

Han säger att Ishine först var inriktade på att skaffa jobb till flyktingar, men att verksamheten allt mer utvecklades till ett socialt arbete och hävdar att de själva blev utnyttjade.

– Flyktingarna hade så många lotsföretag att välja på att de kunde börja ställa krav, säger Mattias Fredriksson.

Expressen avslöjade i fredags att de 20 största etableringslotsföretagen fått över 800 miljoner på fyra år kronor för att hjälpa nyanlända flyktingar till arbete.

Expressens granskning visade att de största bolagen endast ordnade 310 jobb - längre än sex månader - under denna period och att varje jobb i genomsnitt kostat skattebetalarnas drygt 2,5 miljoner kronor.

Ett av de största lotsföretagen, som fick mest pengar under 2014, var Ishine Recruitment med kontor på Östermalm. Under 2013 fick bolaget över 30 miljoner kronor och totalt har Ishine fått 43,8 miljoner kronor av Arbetsförmedlingen under perioden 2012-2014 - och ordnade tolv arbeten längre än sex månader.

Expressen avslöjande bland annat att Ishine betalat personer, som ordnat fram namn på flyktingar, stora summor pengar och som sen skickades till Arbetsförmedlingen, och att de gav sina deltagare datorer och Ipads för att locka dem att bli deltagare.

Ishine har också blivit avstängda av Arbetsförmedlingen i Linköping, Norrköping och Katrineholm.

"Ishine har brustit mot marknadsföringslagen, folkbokföringslagen och Ishines underleverantörer har uppträtt hotfullt mot Arbetsförmedlingens personal i Katrineholm", skriver myndigheten i sitt beslut.

"Vi skriver fakturorna"

Vd Mattias Fredriksson säger om namnlistorna:

– Vi har underleverantörer som marknadsför Ishine till nyanlända flyktingar. Flyktingarna går sen till Arbetsförmedlingen och säger att de vill ha Ishine som lots. Sen jobbar vi efter ett webstöd som Arbetsförmedlingen utformat.

– Det är vi som skriver underleverantörernas fakturor, det gör de inte själva, och betalar ut pengarna. De får bara godkänna fakturorna.

Mattias Fredriksson menar också att bolaget inte gett bort datorer för att locka nya flyktingar till bolaget.

– Vi lånade ut datorer, säger han.

Fredriksson avfärdar sina tidigare anställda Ismail Omar, 41, som arbetade som utvecklingsansvarig på Ishine och Ali Siyaad, 49, som arbetade som lots och som i Expressen berättade hur de skaffat fram över 1 300 flyktingar till Ishine.

– Ismail fick lämna företaget för att han inte skötte sitt jobb och Ali försökte värva våra deltagare till andra lotsföretag, hävdar Mattias Fredriksson.

När Ismail Omar får höra det blir han upprörd:

– Jag fick sparken när jag påpekade att Ishine bara köpte namnlistor och gav bort datorer, säger han.

När Expressen frågar Fredriksson varför Ishine brustit mot marknadsföringslagen och folkbokföringslagen säger han:

– Våra lotsar har folkbokfört deltagare på sina hemadresser, det får de inte enligt Arbetsförmedlingen.

– Men där har jag och Arbetsförmedlingen olika synsätt. Vi uppmanar dock inte vara anställda att göra några olagligheter.

Men ni har ju brutit mot marknadsföringslagen också?

– Det vill jag inte kommentera, det är en sak mellan mig och Arbetsförmedlingen.

"Kunde börja ställa krav"

Mattias Fredriksson säger också att huvudfokus var att skaffa arbete till flyktingarna men att verksamheten till slut blev till ett socialt arbete.

– Där har vi gjort ett bra arbete, säger han.

– Men flyktingarna till och med utnyttjade oss i flera sammanhang, det fanns så många lotsföretag att de kunde börja ställa krav. De ville till exempel att vi skulle skjutsa dem till olika ställen och flera gånger stal de våra datorer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.