Det här fotografiet skickades ut som ett julkort till de anställda på företaget i Örebro. Foto: Ylwa Yngvesson
Det här fotografiet skickades ut som ett julkort till de anställda på företaget i Örebro. Foto: Ylwa Yngvesson

Vd skickade julkort på nakna rumpor

Publicerad
Uppdaterad
Dagen innan julafton fick de anställda på ett företag i Örebro en mindre smakfull julhälsning i mejlkorgen.
Tomtarna var utbytta mot halvnakna kvinnor med texten "God jul" skrivet på rumporna.
Avsändaren var företagets vd.
Nu har han fått sparken.
- Mina medlemmar har blivit djupt kränkta, säger Patrik Kihlberg vid Transportarbetarförbundet.
Tidningen Transportarbetaren avslöjar att Örebroföretags vd skickade ett mejl till de anställa dagen före julafton.

Inleder traditionellt

Brevet börjar på traditionellt sätt där han önskar de anställda en god jul och tackar för de gångna året.
Men det var inte allt. Vd:n fortsätter så här:
"Under morgonen fick jag tjänstgörande telefonister att ställa upp på en julhälsning som jag bifogar nedan. I och med detta utlyser jag en tävling som gåt ut på att ni skall namnge telefonisterna nedan. Rätt svar kommer att premieras på nästa personalmöte."
Sedan följde en bifogad bild på tre kvinnor som poserar i stringtrosor med texten "God jul" skrivet på rumporna. Kvinnorna har inget med någon av de anställda att göra.
Mejlet har skapat stor irritation bland de anställda på företaget
Facket fick reda på händelsen efter julhelgen och har varit i kontakt med vd:n
– Det är ett oacceptabelt beteende. Mina medlemmar har blivit djupt kränkta. Är man personalansvarig får man inte agera så här, säger Patrik Kihlberg, ombudsman på Transportarbetarförbundet i Örebro.
Enligt honom kan facket komma att driva ärendet vidare.

Avskedade vd:n

Företagets styrelse har redan agerat och har valt att avskeda sin vd, som själv sökte upp ordföranden och berättade om mejlet.
– Vi hade styrelsemöte i måndags klockan 14 där vi gick igenom det. 14.30 kallade vi in honom och sade att vi inte har något förtroende för honom längre. Hans anställning avslutas den 31 januari, säger styrelseordföranden till Expressen.se.
Han fortsätter:
– Om man lägger ihop allt som har hänt det sist halvåret är det inget att diskutera. Det har inte handlat om sextrakasserier, men jag vill inte gå in på det. Men en styrelse måste ha förtroende för en vd.

Skickade ut ursäkt

Expressen.se har förgäves sökt vd:n för en kommentar. Men till Nerikes Allehanda säger han att tanken var att mejlet bara skulle ha gått ut till ett fåtal anställda.
– Det skulle gå till en liten del av växeln, men råkade gå ut till alla. Mejlet var tänkt till några som skickar roliga saker till mig och jag tänkte skicka en skojig grej tillbaka, vilket var helt åt helsike, säger han till NA.
Han säger också att han har bett om ursäkt
– Fyra dagar efteråt sa en anställd som inte skulle ha fått mejlet till mig att det inte var uppskattat. Då skickade jag ut ett mejl där han bad om ursäkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag