Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vd för varnar för V:s krav i ett internt brev

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anders Hultin, ägare och vd på friskolebolaget Fria läroverken.
Foto: Robban Andersson

Anders Hultin, ägare och vd på friskolebolaget Fria läroverken, varnar i ett brev sina anställda för att det finns omvärldsfaktorer som är utmanande för bolagets verksamhet.

En av dessa är enligt honom Vänsterpartiets krav på förbud mot vinster i välfärden, avslöjar Flamman.se

– Det är viktigt att man värnar om skolans demokratiska uppdrag, och värnar om det fria valet. En hög representant för skolan som uttrycker sig mot de som är i beroendeställning, det är inte bra helt enkelt, säger Kirsi Piispanen, förbundsjurist vid lärarförbundet, till Expressen.se.

Förra veckan fick de anställda på friskolebolaget Fria läroverken ett mejl från företagets ägare och vd Anders Hultin, där han bland annat går igenom vilka utmaningar de står inför, som Flamman.se kunde avslöja.

Han riktar i brevet också skarp kritik mot de politiska försöken att styra skolorna och därmed flytta beslut från skolorna till myndigheter och riksdag och menar att detta gör Fria läroverkens uppdrag mer komplext. Detta i och med att bolaget då måste värna elevernas bästa och samtidigt rätta sig efter ett mer omfattande regelverk, skriver Flamman.se.

"Det är helt klart olämpligt"

Kirsi Piispanen, förbundsjurist på Lärarförbundet, säger till Expressen.se att hans agerande helt klart är olämpligt för en vd.

– Vi har ju fria val i landet, var och en ska kunna rösta utan att på ett otillbörligt sätt bli påverkade. Många försöker ju så klart påverka oss i valrörelsen och det är inget konstigt med det. Men när en arbetsgivare försöker påverka en är det något annat än den vanliga informationen vi får för att skaffa kunskap. Skolan har ett demokratiskt uppdrag, och ska se till att elever får kunskaper om de demokratiska värden som finns i samhället, och ska värna om det demokratiska uppdraget, säger hon till Expressen.se.

Även Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson, är kritisk till Anders Hultins agerande.

– Att påverka sina anställda att rösta på ett visst sätt verkar ha blivit en ny grej som arbetsgivare ägnar sig åt, men vi har fria val i Sverige, och var och en av oss har rätt att rösta precis som vi själva vill. Det är grundläggande för hela vår demokrati, säger hon till Flamman.se.

I ett brev till Flamman ger Anders Hultin sin syn på saken, och skriver att det är oklart vad Vänsterpartiets vinstförbud innebär, och att det är ett problem att journalister inte frågar vad som ska hända med alla de människor som berörs av, och nyttjar fristående verksamheter som i dag drivs i företagsform.

"Handlar helt och hållet om misskötsel"

Men det är inte första gången Anders Hultin är i blåsväder. 2013 lades en av Sveriges då största friskolekoncerner, JB-koncernen, ned. Totalt berördes 10 500 elever.

– Givet omständigheterna är jag lättad över att vi har hittat nya och starka ägare för så gott som alla våra skolor, sa Anders Hultin, som var vd för JB Education, då i ett uttalande.

Men även då riktades kritik mot hans sätt att leda friskoleverksamhet.

– Det handlar helt och hållet om misskötsel, sa den tidigare ägaren Rune Tedfors till SVT:s "Jönköpingsnytt".

Expressen.se har sökt Anders Hultin för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.