KF-chefen Tommy Ohlström fick en 180 kvm stor våning i Stockholm av Kommunal och Byggnads gemensamma bostadsbolag. Foto: Ylwa YngvessonKF-chefen Tommy Ohlström fick en 180 kvm stor våning i Stockholm av Kommunal och Byggnads gemensamma bostadsbolag. Foto: Ylwa Yngvesson
KF-chefen Tommy Ohlström fick en 180 kvm stor våning i Stockholm av Kommunal och Byggnads gemensamma bostadsbolag. Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Claudio Bresciani/TtFoto: Claudio Bresciani/Tt
 Foto: Claudio Bresciani/Tt

Vd fick lyxvåning
av Kommunal

Publicerad

Tommy Ohlström, vd för Kooperativa förbundet som äger majoriteten av Coop, dras in i Kommunals skandal.

Vd:n och hustrun fick en lyxvåning på 180 kvadratmeter av Kommunals och Byggnads gemensamma fastighetsbolag, avslöjar Aftonbladet.

Det är tidningen Aftonbladet och reportern Richard Aschberg som avslöjar Kooperativa förbundet-vd:ns miljonklipp på bostadsmarknaden.

De visar att KF-vd:n Tommy Ohlström, 61, och hans hustru flyttade in i en paradvåning på Odengatan i centrala Stockholm för drygt tre månader sen. Byggnaden ligger i samma kvarter som den lyxkrog, driven av Kommunal, där porrstjärnan Puma Swede uppträdde förra året. Ohlströms nya lägenhet har fyra rum och kök – på 180 kvadratmeter, skriver Aftonbladet.

När paret flyttade in i lägenheten, som ligger alldeles intill den sparkade Kommunalchefen och vd:n för krogrörelsen Lyran konferens Raffaello Di Schienas lägenhet, fick de dock inte sin första bostad.

Vinst på nära 11 milj

De hade redan en bostadsrätt i Vasastan, på 123 kvadratmeter, sen 15 år tillbaka, skriver Aftonbladet.

När de då flyttade in i den nya lägenheten, framordnad av fackförbunden Kommunals och Byggnads fastighetsbolag Polstjärnan, kunde de alltså sälja sin gamla lägenhet – och få en ny utan kostnad.

Vinsten: 10,9 miljoner.

Kommunals före detta kassör Anders Bergström, som avgick när skandalerna uppdagades, är den som låg bakom förmedlingen av bostaden. I stället för att svara på frågor om det säger han:

– Jag hänvisar till Kommunals presstjänst.

Svaret: Inte utnyttjat

Till Aftonbladet säger Ohlström, som tidigare även varit kanslichef för LO, patikassör för Socialdemokraterna och statssekreterare åt ex-ministern Anders Sundström, att paret fått lyxvåningen genom hans fru.

– Då anmälde hon intresse för en större lägenhet och det anmälde hon till Kommunal tror jag om jag minns rätt, säger Tommy Ohlström till tidningen.

Hustrun, som driver eget företag, har tidigare varit finans- och ekonomichef för Riksbyggen. Tidigare har hon också jobbat på just Byggnads. På Aftonbladets fråga om paret utnyttjat sin ställning för att få våningen svarar Tommy Ohlström:

– Nej, det tycker jag inte eftersom min hustru i samband med sin anställning där hade möjlighet att anmäla sitt intresse så upplever inte jag att vi har utnyttjat någon ställning.

Även utrikesminister Margot Wallström (S) har fått en lägenhet ordnad av Kommunal. Den har hon dock lämnat efter att förhållandena uppdagats.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag