Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Växelvis boende inte dåligt för unga

UPPSALA. Unga som bor växelvis hos både mamman och pappan mår bättre än unga som bor med bara en förälder, enligt en ny studie.

– Att ha två nära relationer är värt väldigt mycket, säger forskaren Malin Bergström.

Växelvis boende

Varje år är omkring 50 000 barn med om att föräldrarna separerar.

I mitten av 1980-talet bodde knappt två procent av barnen till separerade föräldrar växelvis hos båda. I dag är siffran var tredje.

Växelvis boende är nästan lika vanligt på landsbygden som i storstäderna.

Bland unga som är födda utomlands är det vanligare att man bor bara hos ena föräldern, vanligtvis mamman.

Forskarna söker nu kontakt med separerade föräldrar till barn under fyra år för en intervjustudie om växelvis boende. Mer information på: www.chess.su.se/elvis. (TT)

Misstankar har funnits om att barn och unga far illa av att flytta mellan sina separerade föräldrar. Men enligt studien vid Karolinska institutet tycks detta inte påverka dem särskilt negativt.

– Generellt verkar det som att det är bäst att få ha en vardag hos båda föräldrarna. Det handlar om resurser, men också om att föräldrar med delad vårdnad ofta mår bättre, säger forskaren Malin Bergström.

Studien grundar sig på en enkätundersökning med 172 000 elever i grundskolans årskurs sex och nio, skriver Upsala Nya Tidning. Överlag mår unga till separerade föräldrar något sämre än unga i kärnfamiljer. Men skillnaderna är små. Exempelvis uppgav vart tionde barn i kärnfamilj och vart åttonde med växelvis boende att det inte trivdes i skolan, mot vart femte som bor bara med ena föräldern. Vad gällde kompisar var barnen i växelvis boende nästan lika nöjda som de i kärnfamilj.

– När vi tittade på psykosomatiska problem som huvudvärk och ont i magen såg vi samma mönster, säger Malin Bergström.

Växelvis boende har ökat kraftigt sedan 1980-talet. Då bodde knappt två procent av barn till separerade föräldrar växelvis, i dag är siffran var tredje.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.