Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Växande hungerstrejk på Guantánamo

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fångar svälter på Guantánamo.
Foto: Paul Hennessy

STOCKHOLM. Guantánamo skakas av en hungerstrejk där fångar protesterar mot att hållas fängslade på obestämd tid utan åtal eller dom. USA sätter nu in mer sjukhuspersonal för att garantera en "säker, trygg och human" miljö i fängelset.

När jemenitiske Samir Naji al-Hasan Moqbel, enligt amerikanska dokument stridande al-Qaida-medlem, 2002 fördes till fånglägret Guantánamo var han varken dömd eller formellt åtalad. Över ett decennium senare är det fortfarande sant.

Nu är Moqbel, fångnummer 043, en av de cirka hundra som deltar i den hungerstrejk som i veckor växt innanför lägrets stängsel, och som väckt nya krav på att president Barack Obama ska uppfylla löftet att stänga lägret.

"Grym" behandling

Vårdpersonal har satt in tvångsmatning med sond för att fångarna inte ska avlida, men fångar vittnar om omild behandling. I ett meddelande som två veckor sedan publicerades i The New York Times beskriver Moqbel hur han kräkts blod, fångar som svimmat och om plågsam sondmatning.

"Jag hade aldrig upplevt sådan smärta förut. Jag skulle inte önska någon denna grymma behandling", lyder ett utdrag ur meddelandet.

"Jag underkastar mig vad som än krävs för att bli fri. Jag är i dag 35. Allt jag vill är att se min familj igen och att bilda egen familj."

USA har meddelat att ytterligare 40 sjuksköterskor och specialister skickas till fånglägret på Kuba för att möta hungerstrejken, som nästan två tredjedelar av fångarna deltar i. Fem av fångarna får sjukhusvård, enligt ett uttalande från USA:s militär.

"Säker, trygg och human"

Strejken började i januari, i protest mot att lägerpersonal sades handskas vanvördigt med Koranen vid visitationer, något myndigheterna förnekar. Sedan dess har den växt till en protest bland annat mot att hållas fängslad på obestämd tid utan åtal eller rättegång.

Överstelöjtnant Samuel House, militärtalesman vid Guantánamo, säger till nyhetsbyrån AFP att fångar har rätt att protestera men att det är arméns ansvar att se till att det finns en "säker, trygg och human" miljö i lägret.

– Vi tänker inte låta våra intagna svälta sig till döds.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.