Vätternrundan ska bättra på Nordkoreas rykte

Publicerad

Med stängda gränser, hungersnöd och fruktade arbetsläger ses Nordkorea ibland som ett helvete på jorden. Men landet tar nu bland annat det ursvenska cykelevenemanget Vätternrundan till hjälp i hopp om att tvätta bort den solkiga bilden.

I måndags morse stod ett 40-tal cyklister från sju olika länder startklara på bron över floden Tumen som rinner längs gränsen Kina–Nordkorea–Ryssland; samma flod har åtskilliga desperata nordkoreanska avhoppare genom åren vadat över i nattens mörker.

Cykelfestivalen är en sidogren till den kinesiska versionen av Vätternrundan, som kördes i den nordöstra provinsen Jilin den gångna helgen. Etappen är det första loppet någonsin att korsa gränsen från Kina till Nordkorea.

Det 50 kilometer långa loppet slingrade sig upp längs branta serpentinvägar och förbi grönskande majsfält och små byar. Vid vägkanterna stod bybor och bönder och vinkade med förundrade blickar.

Vinkade och viftade

Men det var först när cyklisterna rullade in i den nordkoreanska hamnstaden Rason som magnituden av evenemanget uppenbarade sig. Längst gatorna stod uppemot 20 000 människor som hurrade, klappade händer, viftade med flaggor och fotograferade med mobiler. Folk hängde ut genom fönster och trängdes på balkonger för att få en skymt av de västerländska cyklisterna. Statskontrollerad tv var på plats med flera kamerateam.

– Det var helt vilt! utbrast 37-åriga Brit-Helen Simmenes från Norge efter att ha rullat i mål.

– Som cyklist är det den största dagen i mitt liv.

OS-hjälten Bernt Johansson, som också deltog i racet, beskrev det som att uppleva guldet i linjeloppet i Montreal 1976 en gång till.

– Det var helt fantastiskt. Det var som en favorit i repris. Gata upp och gata var det fullt med folk. Vinkade jag så jublade de, vinkade jag med båda händerna vinkade de ännu mer, sade han till TT.

Sydkoreas flagga

Flera Nordkorea-experter som TT talat med säger att den här typen av evenemang är en del i den unge diktatorn Kim Jong-Uns försök att reparera landets söndertrasade image.

– Regeringen är på tydlig charmoffensiv. De har blivit trevligare mot omvärlden, sade professor Brian Bridges vid Lingnan University i Hongkong.

– Vi ser en ny stil hos den unge ledaren, även om det fortfarande återstår att se reella politiska och ekonomiska reformer.

En annan signal var när sydkoreanska flaggan hissades och landets nationalsång spelades under en brottningstävling i Nordkorea häromveckan – något som aldrig tidigare hänt sedan 50-talets krig.

Tomma löften eller framtida möjligheter? Under avslutningsmiddagen efter cykeltävlingen lovordade en kinesisk politiker de nordkoreanska värdarna och svenska arrangörerna och sade att "allt är möjligt".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag